Suomi
Gamereactor
ennakot
Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight

Maanmainio Batman Arkham -sarja jatkuu loppuvuodesta. Lue raportti Arkham Knightin ennakkotapahtumasta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Huonot uutiset ensin: Kun Rocksteady on Batman: Arkham Knightin taputellut, sarjan kannet sulkeutuvat lopullisesti. Studio ei aio enää tehdä lisää Batman-pelejä, vaan suunnittelee tulevaisuudessa jotain aivan muuta. Hyvä uutinen on se, että sarja näyttää päättyvän ansaitsemallaan tavalla.

Batman: Arkham Cityn tapahtumista on vierähtänyt vuosi. Jokeri on kuollut, ja Gotham Cityssä ihmiset elävät pitkästä aikaa turvassa rötöstelijöiltä. Batman on elämänsä voimissa, mikä pian osoittautuukin elinehdoksi, sillä superrikolliset ovat vaivihkaa valmistautuneet vallankaappaukseen. Roistojen tavoitteena on pyyhkiä lepakko elävien kirjoista yhdellä massiivisella iskulla ja ottaa kaupunki hallintaansa.

Mikä pahinta, kaikki tapahtuu tänä yönä. Linnunpelätin (Scarecrow) on suunnitellut kaasuhyökkäyksen Gothamia vastaan, mikä pakottaa poliisin evakuoimaan koko kaupungin. Kaksinaamalla, Pingviinillä ja Arvuuttajalla on myös synkeitä suunnitelmia. Näiden juonien torppaaminen tietää pitkää yötä Batmanille.

Batman: Arkham Knight
Rocksteadyn mainio Batman-pelien sarja on saamassa päätösosan loppuvuodesta.
Tämä on mainos:

Pelin ohjaaja Sefton Hill sanoi suoraan Batman: Arkham Knightin ensiesittelyssä, että peli on "viimeinen luku Rocksteadyn Batman-trilogiasta". Tarinaa on suunniteltu siitä lähtien, kun trilogia potkaistiin käyntiin Batman: Arkham Asylumilla useita vuosia sitten. Kehittäjät ovat aina suhtautuneet Jokeriin eräänlaisena kaaoksen tekijänä, joka on estänyt muita Gothamin pahiksia liittoutumasta yhteen. Mitä tapahtuu, kun Jokeri on poissa kuvioista? Tämä on kysymys, jota Arkham Knightin tarina tutkiskelee.

Jos asia ei vielä ole tullut selväksi, nyt puhutaan niin sanotusti "aidosta" Arkham-pelistä. Tuotannossa ovat mukana kaikki sarjan alkuperäiset taustapirut, toisin kuin viime vuoden Arkham Originsissa, joka on eri pajan tuottama esiosa Arkham-trilogialle.

Tarinassa esiintyvistä hahmoista ja näyttelijöistä tiedetään osa. Kevin Conroy tekee paluun Batmanin rooliin, kun taas Nolan North esittää Pingviiniä, Troy Baker Kaksinaamaa ja Wally Wingert Arvuuttajaa. Harley Quinn on myös mukana kuvioissa. Kehittäjät eivät kuitenkaan vielä suostuneet vahvistamaan kaikkia hahmoja, joiden läsnäoloa ehkä voisi olettaa Arkham Cityn perusteella. Esimerkiksi sarjamurhaaja Hushista tai mystisestä Azraelista ei hiiskuttu.

Emme myöskään tiedä, onko pelissä muita superpahiksia, kuten Killer Crocia, Banea, Pakkasherraa (Mr. Freeze) tai Myrkkymurattia (Poison Ivy). Niin, tai tekeekö Kissanainen paluun ruutuun. Joka kerta kun näistä kysyttiin, Sefton Hill hymyili ystävällisesti mutta tietäväisesti ja totesi, ettei aiheesta sovi vielä avautua.

Tämä on mainos:
Batman: Arkham Knight
Arkham Knightia ei tehdä lainkaan vanhan polven konsoleille. Tämän ansiosta pelimaailmasta voidaan tehdä isompi ja kauniimpi kuin aiemmin.

Toisaalta saimme kuulla, että Batman on oppinut useita uusia temppuja ja että pelimaailma on laajentunut huomattavasti. Gotham Cityn alue, jolle Arkham Knight sijoittuu, on yli viisi kertaa suurempi kuin Arkham Cityn kaupunki. Se on myös täysin uusi, joten mittakaavaa ei ole saavutettu vain kierrättämällä materiaalia aiemmista osista.

Kaupunki ei ole vain pinta-alaltaan suurempi, vaan siellä on myös aidosti enemmän tilaa liikkua, joten Batman voi helpommin liidellä kaduilla ja kujilla. Lentämään pääsee jopa aiempaa korkeammalla, ja tarttumaköyttä on päivitetty niin, että pelaajat pääsevät kiskaisemaan itsensä korkeiden rakennusten katoille.

Arkham Originsin pelaajat muistanevat, että puolet pelimaailmasta koostui torneista ja teollisuusrakennuksista, joiden päälle ei päässyt kiipeämään. Sen takia rakennukset pelkistyivät pelkiksi kielekkeiksi, gargoileiksi ja parvekkeiksi. Arkham Knight ei aseta samanlaisia rajoituksia. Rakennuksia voi
käyttää monipuolisemmin hyväkseen. Verrattuna Arkham Cityn Ace Chemicalsin rakennukseen, nyt puhutaan kolme tai neljä kertaa korkeammista rakennuksista. Pelissä kirjaimellisesti ollaan Gothamin katolla.

Taisteluissa Batmanin kykyarsenaali on kasvanut tuntuvasti. Yön ritari voi esimerkiksi käyttää vimpaimia ilmalennon aikana. Sen sijaan, että ilmasta vain laskeuduttaisiin vihollisryppään päälle, nyt joukkoa voi harventaa jo ennen laskeutumista batarangeilla ja viimeistellä jäljelle jääneet napakalla ilmapotkulla laskeutumisen yhteydessä. Batman voi myös reväistä pamput ja kepit vastustajiensa käsistä ja kääntää näin selkäsaunan päälaelleen. Hiippaillessa pääsee nopeasti piiloon hyödyntämällä laatikoita ja ilmastointikanavia. Mukana on jopa uusi lopetusliike nimeltä Fear Takedown, joka mahdollistaa kolmen vihollisen kellistämisen yhdellä iskulla, jos ne eivät ole havainneet Batmaniä.

Batman: Arkham Knight
Siinä se nyt on - viimeinkin. Batmobile tulee Arkham-sarjaan.

Visuaalisesti Batman: Arkham Knight on selvä harppaus edeltäjistään. Gotham City ei ole vain laajempi, vaan siellä on myös enemmän yksityiskohtia ja väriä. Neonvaloja, lyhtypylväitä, valomainoksia, paloposteja, roskalaatikoita - kaupunki on täynnä kaikkea. Rakennusten lomassa kiemurtelee yksiraiteinen, ja kaupunginosien tyylissä on huomattavaa vaihtelua. Pelimaailmasta löytyy niin liikekeskustaa kuin synkeää teollisuussatamaakin. Yhteistä näillä on se, että kaikki näyttää omalla tavallaan upealta.

Graafisen hyppäyksen takia Arkham Knightia kehitetään vain PC:lle, Playstation 4:lle ja Xbox Onelle. "Tiesimme, etteivät vanhat konsolit pystyisi pyörittämään peliä, joten keskitymme nyt vain uuteen sukupolveen", Sefton Hill perusteli.

Pelissä on kuitenkin yksi uutuus, joka jättää kaiken muun kakkoseksi. Vaikka uudet liikkeet ja isommat puitteet ovat hyviä uudistuksia, ne ovat viimekädessä vain parannuksia vanhaan. Se, mikä sarjasta on tähän asti tyystin puuttunut, on Batmanin ehkä ikonisin ja seksikkäin apuväline: Batmobile. Arkham Knight tuo kärryn viimein pelattavaksi.

Batmobile on suoranainen peto. Se näyttää sekoitukselta superauto Pagani Zondaa, hävittäjälentokone F-117:ää ja panssarivaunua. Batman voi kutsua autoaan milloin vain - vähän kuin hevosta kutsuttiin Red Dead Redemptionissa - ja ajaa sillä suunnilleen mihin haluaa. Auton lisäys avaa sarjaan aivan uusia mahdollisuuksia.

Esittelyssä pääsimme esimerkiksi seuraamaan villiä takaa-ajoa, jossa Batman tykitti raketeilla vastustajaansa yrittäessään pysäyttää tämän kulkuvälineen. Roistot pakenivat parkuen paikalta jo pelkästä Batmobilen vilauksesta.

Tehtäviin liittyvät takaa-ajot eivät ole kuitenkaan ainoita käyttötarkoituksia Batmobilelle. Sillä voi ajaa vapaasti ympäri Gothamia - läpi kujien ja jalkakäytävien, jopa pelihallien. Auto ei hätkähdä eteen osuvista mainostauluista, opaskylteistä, aidoista tai puista. Moottori ärisee ja roina hajoaa tyydyttävästi edestä. Ajankuluksi voi vaikka tehdä stunt-hyppyjä. Genrelle ominainen minikartta on jätetty pois, koska kehittäjät haluavat pelaajan keskittyvän itse Gothamin eikä kartan katsomiseen.

Batman: Arkham Knight
Barbara Gordon eli Oraakkeli avustaa Yön ritaria Gothamin kellotornista.

Perille päästessään auton voi pistää normaalisti parkkiin ja nousta ulos, mutta se ei ole kovin supersankarimaista. Tyylikkäämpää on ampua itsensä ulos jo vauhdista, jolloin Batman saa ilmalentoonsa kaiken sen liike-energian, mikä autolla oli. Heittoistuin muistuttaa kolareita Grand Theft Auto IV:ssä, jossa lennettiin kaaressa tuulilasin läpi, mutta tällä kertaa touhussa on enemmän kontrollia.

Auton kutsuminen vaatii vain olkanapin painamista, ja kehittäjät yrittävät tehdä auton käytöstä yhtä luonnollisen osan Batman-kokemusta kuin muidenkin vimpaimien. Jos autoa kutsuessa seisoo paikoillaan, auto kurvaa paikalle ja Lepakkomies sujahtaa ohjaamoon. Jos taas autoa kutsuu juostessa, se kaasuttaa kuvaan takaapäin ja "haukkaa" Batmanin yhdellä sulavalla liikkeellä sisäänsä.

Batmobilea tarvitaan määrättyihin tehtäviin pääsemiseksi sekä niiden aikana. Yksi tällainen on edellä mainittu takaa-ajo, mutta myös ensimmäinen Arvuuttajan tehtävä suoritetaan auton ratissa. Arvuuttaja on rakentanut mittavan maanalaisen esteradan, joka Batmanin olisi selvitettävä samalla, kun ajettavat tasot ja portit muuttuvat kierros kierrokselta. Rata on melkein kuin Trackmania-sarjasta lainattu; Batman päätyy ajamaan esimerkiksi seinillä ja korkkiruuveissa.

Esterata on yksi useista haasteista, joita Arvuuttaja on Batmanin päänmenoksi loihtinut, ja yksi lukuisista sivutehtävistä, joita peli tarjoaa. Sefton Hill mainitsi, että jako pää- ja sivutehtävien välillä on Arkham Knightissa väljempi kuin aiemmissa osissa. Tarinan ydin käsittelee Pelättimen kaasuhyökkäystä ja sen estämistä, mutta myös muilla roistoilla on omat tehtävänsä, joita pelaaja pääsee seuraamaan paljon vapaammin ja useammin kuin aiemmissa Arkham-peleissä oli mahdollista. Tämän tarkemmin kehittäjät eivät kuitenkaan asiaa vielä valaisseet.

Batman: Arkham Knight
Pelissä on sekä vanhoja että uusia hahmoja. Koko kirjo on vielä paljastamatta.

Ensiesittelyssä ei nähty lainkaan perinteisiä sisätiloja, joissa Batman riippuu katosta ja pedanttisesti napsii vihollisia yksi kerrallaan. Hill vakuutti, että nämä tutut hiippailuosuudet ovat kuitenkin mukana ja että siirtymät sisä- ja ulkotilojen välillä ovat entistäkin saumattomampia. Tästä on jälleen kiittäminen uuden sukupolven konsoleita, joissa on edeltäjiään runsaammin muistia. Hyöty näkyy pelissä siten, ettei rakennuksiin tarvitse enää mennä välttämättä ovesta, vaan sisään voi syöksyä vaikka ikkunasta - vieden samalla ikkunan edessä partioivan vihollisen mennessään.

Demo päättyi kirjaimellisesti turpasaunaan. Futuristinen naamioitu hahmo pieksi Batmanin, asetti aseen tämän ohimolle ja totesi, että tänä iltana viittasankarin on aika maksaa kalavelkansa. Oletin aluksi, että kyseinen pahis on Deathstroke, koska hahmossa on samaa näköä, mutta pian minulle selvisi, että kyseessä onkin jokin täysin uusi hahmo: itse Arkham Knight. Valitettavasti nimeä enempää kehittäjät eivät hahmosta tässä vaiheessa paljastaneet.

Hyppäys Arkham Citystä Arkham Knightiin ei välttämättä osoittaudu niin perustavanlaiseksi kuin siirtymä suljetusta Arkham Asylumista avoimeen Arkham Cityyn, mutta kyseessä on selvästikin sarjan seuraava looginen askel, joka siirtää Batmanin samalla uuden sukupolven puitteisiin. Toisin sanoen peruskonsepti on tuttu, mutta ideat viedään nyt pidemmälle ja isompaan kehykseen.

Merkittävin yksittäinen uutuus on epäilemättä Batmobile, joka antaa liikkuvuuteen uuden ulottuvuuden. En ole valmis julistamaan tätä vielä tajunnanräjäyttäväksi esitykseksi, mutta toisaalta lähtötasokin on erittäin korkea. Kaksi aiempaa osaa olivat viime sukupolven ehdotonta parhaimmistoa, ja Arkham Knightista Rocksteadyn trilogia näyttäisi saavan arvoisensa päätöksen.

Batman: Arkham Knight

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä