Suomi
Gamereactor
arviot
Batman: The Enemy Within

Batman: The Enemy Within - Episode 1

Varsin odotettua Telltale-laatua

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Batman: A Telltale Seriesin ensimmäisen kauden arviosta käy ilmi, että Telltale Gamesin tavassa käsitellä Batmania oli omat ongelmansa. Tarinallisten vapauksien ottamisen ohella peli kärsi monista teknisistä ongelmista, jotka latistivat tunnelmaa pahasti. Havaittavissa oli myös huonoa grafiikkaa, epäonnistunutta rytmitystä ja valitettavan vähän pelaamista.

Ensimmäisen ja toisen kauden välillä ei ole ollut kauheasti aikaa, joten oli realistista olettaa jäljen olevan The Enemy Withinissä melko samanlaista kuin ensimmäisellä kaudella. Näin se onkin: avausjaksossa on havaittavissa pitkälti juuri ne samat ongelmat kuin ennenkin. Joka tapauksessa tarina itsessään on kerrottu hyvin, ääninäyttelijät hoitavat työnsä hyvin ja jotain uuttakin tuodaan mukaan. Näillä eväillä kiinnostus säilyy jakson loppuun asti.

Ensimmäisen jakson nimi Enigma paljastaa, että toisen kauden pääpahiksena nähdään Arvuuttaja. The Enemy Withinin Arvuuttaja on kovin erilainen sarjakuvissa nähtyyn verrattuna ainakin menneisyytensä osalta. Toinen tuttu hahmo on "Agencyn" johtaja Amanda Waller, jonka kokoamaa Suicide Squadia ei mainita ainakaan vielä. Luvassa pitäisi olla uusia luurankoja Bruce Waynen ja hänen perheensä menneisyydestä. Jaksossa nähdään myös "John Doe" eli Jokeri, jolla varmasti on roolinsa kaudessa.

Ensimmäisellä kaudella Bruce Waynella oli suurempi rooli kuin Batmanilla, ja sama pätee myös toisen kauden ensimmäisessä jaksossa. Telltalen tapa käsitellä Batmanin alter egoa on uskottavampi kuin mitä yleensä on tavattu nähdä. Erään maailman rikkaimpien yhtiöiden johtajana Bruce Waynelle aiheutuu moninaisia kiusallisia tilanteita siitä, että hän on myös Batman.

Tämä on mainos:
Batman: The Enemy WithinBatman: The Enemy Within

Osa näistä tilanteista heijastui siihen, millaisia valintoja tehtiin ensimmäisellä kaudella. Aiemmin tehdyillä ratkaisuilla ei ole kummempaa vaikutusta tarinan kulkuun ainakaan toisen kauden ensimmäisessä jaksossa, mutta useita viittauksia silti nähdään. Uudet valinnat eivät ainakaan toistaiseksi tuntuneet erityisen merkittäviltä. Mukana oli kuitenkin jokunen sellainen päätös, joka varmaan tulee vielä kummittelemaan jatkossa.

Ensimmäinen jakso kestää hieman yli kaksi tuntia, ja rytmitys tuntuu melko onnistuneelta. Kuuteen osaan jaettu jakso sisältää merkittäviä tapahtumia, ja varsinkin yksi niistä tulee aiheuttamaan kauaskantoisia seurauksia muuhun tulevaan kauteen. Varsinaista pelattavaa on hyvin vähän, joten tarina on suurimmaksi osaksi käsikirjoituksen ja ääninäyttelijöiden varassa.

Suurin osa ajasta valitaan vastauksia dialogissa, tai suoritetaan oikea-aikaista nappien painelua vaativia kohtia. Tämä harmittanee varsinkin niitä, jotka mieluiten tutkisivat itse ympäristöä. Telltalen pelejä pelanneille ei siis ole luvassa mekaanisesti mitään uutta. Tämä on selvästi se heidän tapansa kertoa tarinoita, ja pelaava kansa voi sitten joko ottaa tai jättää.

Tämä on mainos:

Batman: The Enemy Withinissä on monia Telltalen peleille tyypillisiä puutteita. Grafiikka on epätasaista, jotkut juonenkäänteet tuntuvat pakotetuilta ja itse pelaaminen on hyvin vähäistä. Samaan aikaan tarina ja ääninäyttelijöiden suoritukset toimivat hyvin, samoin kuin jakson rytmityskin. Kaiken kaikkiaan toinen kausi tulee sisältämään viisi jaksoa.

Batman: The Enemy WithinBatman: The Enemy Within
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Ensimmäisellä kaudella tehdyillä valinnoilla on merkitystä, rytmitys on onnistunut, uskottava Bruce Wayne
-
Joitakin ärsyttäviä juonenkäänteitä, vähän pelattavaa, epätasainen grafiikka
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Ossi Mykkänen

Telltale Games on työstänyt jo kohtuullisen sarjan ylistettyjä, omaperäisiä ja vahvasti tarinavetoisia seikkailuita. Yrityksen uusin tarina on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle Batmanin seikkailulle, ja toimii samalla ensikosketuksena minulle heidän tuotoksiinsa. Onneksi ensikertalaisetkin on otettu huomioon, sillä pelin voi pelata jatkumona aikaisemmin tapahtuneille asioille tai täysin omana uutena tarinana. Alku on siis lupaava.

Näin tarinavetoinen peli, tai pikemminkin interaktiivinen kertomus, vaatii toimiakseen vahvan juonen. Onkin ilahduttavaa huomata, kuinka hyvin tällä saralla Batman: The Enemy Within onnistuu. Vaikka kerronta on rauhallista, on se hyvin määrätietoista ja selkeää. Tarina vangitsee pelaajansa mielenkiintoisilla tapahtumilla, ajatusta herättävällä dialogilla ja yllättävillä käänteillä. Synkkä tunnelma istuu hyvin Batmanin maailmaan, ja kurkistus erilaiseen versioon tutusta hahmosta kiehtoo. Kaiken kukkuraksi tarina muuntuu pelaajan valintojen mukaan muuttaen näin tulevia tapahtumia. Pelikokemus tuntuu henkilökohtaiselta, ja kiinnostus uusintapelikierrokselle on korkea.

Batman: The Enemy Withinin tekninen toteutus ei harmillisesti yllä hienon tarinan tasolle. Vaikka sarjakuvamainen grafiikka antaa miellyttävän omaperäisen tunnelman, ovat hahmojen animaatiot jäykkiä. Näiden lisäksi paikoittainen ohjaimen tottelemattomuus komentoihin sekä epäselvät ohjeet pulmissa nakertavat pelikokemusta.

Pelin pahin ongelma tulee kuitenkin hahmojen välillä käydyissä dialogeissa, joissa monivalintavastaukset on jostain mystisestä syystä aikataulutettu. Pelaajan pitäisi pystyä valitsemaan rauhassa vastauksensa, sillä juuri ne asiat rakentavat pohjan edessä oleviin tapahtumiin. Sen sijaan, kun tulee aika vastata neljästä eri vaihtoehdosta, vastausten alla juoksee ajastin, joka jättää pelaajalle aikaa tehdä valintansa vain sekunneissa. Tilannetta pahentaa vielä se, että useita kertoja aika ennättää loppua ennen kuin vuorovaikutuksessa oleva hahmo on ehtinyt sanoa sanottavansa. Miten valita vastauksensa, jos ei ole vielä kuullut kaikkea mitä toisella on sanottavana? Ajan juostessa vauhdilla on vaikea keskittyä dialogiin, kun samaan aikaan joutuu jo lukemaan omia vastausvaihtoehtoja ennättääkseen miettiä, mihin suuntaan hahmoaan ja peliään haluaa viedä.

Kaiken kaikkiaan olen positiivisesti yllättynyt kuinka vahvasti Batman: The Enemy Withinin tarina vei mukanaan. Viittasankarin saappaissa oleminen ei ole helppoa mutta sitäkin kiehtovampaa. Odotan jo innolla, mitä sarjan seuraava jakso tuo tullessaan. Sitä odotellessa voi olla, että pitää vielä palata uudelleen tämän pariin eri ratkaisujen muodossa.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä