Suomi
Gamereactor
arviot
Batman: The Enemy Within

Batman: The Enemy Within, koko kausi

Vain aikataulutetut valinnat harmittavat.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Aiemman arvion Batman: The Enemy Withinin koko kaudesta voi lukea täältä.

Batman ja hänen kotikaupunkinsa Gotham City on oikea runsauden sarvi elokuva- ja peliteollisuudelle. Aiheesta on väännetty lukuisia eri variaatioita, joissa itse Batuskin lisäksi kirjava määrä konnia on päässyt loistamaan kerta toisensa jälkeen. Tarinan tynkää tuntuu riittävän sen verran antoisasti, että tunnetuista tarinavetoisista peleistä tunnettu Telltale Games palaa aiheen pariin ylistetyn Batman: The Telltale Series -pelin jälkeen. The Enemy Within tuo läjän tuttuja hahmoja uuteen seikkailuun, mutta piristävästi Telltale Games kertoo Gotham-tarinaansa varsin raikkaasta suunnasta muuttaen hahmojen rooleja odottamattomiin suuntiin.

Tarina vie pelaajaa loogisesti ja määrätietoisesti Batmanin tunnetuista vihollisista toisiin erilaisten uhkien ja pulmien kautta. The Enemy Within kertoo muun muassa syntytarinaa kuuluisalle Jokeri-hahmolle muuttaen yleisiä käsityksiä hänen ja Harley Quinnin suhteesta. Nämä omaperäiset ja samalla rohkeat ratkaisut on kirjoitettu ammattitaidolla, ja toimivat raikkaana tuulahduksena pahamaineisen synkkään sarjakuvakaupunkiin. Nimestään huolimatta pelin pääosassa on enemmänkin Bruce Wayne, joka joutuu yön ritarin sijaan turvautumaan enemmän rikkaaseen alter egoonsa ongelmia ratkoessaan. Kokonaisuus on kirjoitettu uskottavasti ja tarinan imaistua puoleensa heti ensimmäisessä kappaleessa, ei se päästä otteestaan koko loppupelin aikana.

Peli jakautuu viiteen eri kappaleeseen, joista jokaisessa keskitytään tarkemmin yhteen pelin hahmoista kokonaisjuonen edetessä taustalla. Yhden kappaleen läpipeluuaika on noin kahden tunnin paikkeilla, joten kokonaisuus antaa varsin yksityiskohtaisen ja persoonallisen Batman-seikkailun. Yksittäisistä kappaleista mikään ei nouse toista paremmaksi, vaan jokainen on omalla tavallaan yhtä tasokas muodostaen laadukkaan ja mieleenpainuvan kokonaisuuden.

Tämä on mainos:
Batman: The Enemy WithinBatman: The Enemy WithinBatman: The Enemy WithinBatman: The Enemy Within

Batman: The Enemy Within on enemmänkin interaktiivinen tarina kuin suoranainen peli. Pelattavuus tapahtuu Batmanin puheiden valintojen, pienen tutkimustyön ja oikea-aikaista nappien painelua vaativien QTE-tilanteiden välillä. Vapaata liikkumista on vain minimaalisesti, ja pelaajan kontolle jää enimmäkseen vain tapahtumien seuraaminen ja niihin vaikuttaminen vastauksia valitsemalla. Monivalintakysymyksissä vastauksilla on seurauksia, jotka vaikuttavat yllättävän vahvasti kokonaisuuteen. Jokaisen kappaleen lopussa peli käy läpi tehtyjä valintoja ja vertailee niitä muiden pelaajien valintoihin. Tämän pohjalta saa hyvän käsityksen siitä, kuinka laajalti omat vaikutukset tekevät muutosta tarinaan. Innostus uudelleen peluuseen on taattu.

Yleisesti pelin toiminnot toimivat moitteetta. Hahmo liikkuu sujuvasti, QTE-tapahtumissa painettavat napit ovat selkeästi esillä, ja aikaa on sopivasti reagoida tilanteisiin. Huolitellun pelin parissa ihmetystä saakin aikaan keskusteluiden monivalintatilanteet. Tarinan kehityksen kannalta erittäin tärkeät monivalintavastaukset ovat jostain kumman syystä aikarajoitettuja. Vastausten tullessa ruutuun alkaa varsin lyhyt ajastin juoksemaan välittömästi välittämättä siitä, että hahmot eivät ole edes lopettaneet puhumistaan. Itse asiassa pahimmissa tilanteissa hahmo ei kerkeä edes lopettaa puhettaan ennen kuin vastausaika on jo ummessa. Tällöin joutuu hätäpäissään ottamaan sokeasti valinnan ja viemään tarinaa johonkin suuntaan kuulematta kaikkea taustatietoa.

Telltale Games on luonut Batman: The Enemy Withiniin persoonallisen ja vahvasti sarjakuviin nojaavan graafisen ilmeen, joka toimii tarinan ja sen maailman kanssa hienosti. Yksittäiset mallit ovat värikylläisiä ja näyttävästi tummin rajaviivoin korostettuja. Hieno hahmosuunnittelu ja yksityiskohtainen maailma saavat sarjakuvamaailman eloon, ja selkeä animaatio kasvomallinnuksineen auttaa lukemaan hahmojen tunnetiloja. Hahmojen ääninäyttely on kautta linjain todella tasokasta. Jokainen pelin hahmoista on todella uskottava persoona ja vuorovaikutus hahmojen välillä on vahvaa. Musiikki jää lähes kokonaan taustalle, eikä sillä ole tehostavaa vaikutusta kuin hetkittäin taistelutilanteissa.

Tämä on mainos:

Batman: The Enemy Within on ensi kosketukseni Telltale Gamesin peleihin ja täytyy myöntää, että olen erittäin positiivisesti yllättynyt sen syvällisestä tarinasta ja laadukkaasta toteutuksesta. Persoonallinen lähestyminen tuttuihin hahmoihin pitää kokemuksen virkeänä ja valintojen tekeminen saa hyvää hallinnan tunnetta lisäten uudelleenpeluuarvoa. Pieniä teknisiä kömmähdyksiä on mukaan sattunut, mutta suurimpana ongelmana nousee esiin aikataulutettu vastausten valinta. Tärkeiden asioiden edessä hätäilystä jää hiukan harmittava olotila. Kokonaisuus on kuitenkin sen verran vahvasti positiivisella, että tutustun muihinkin Telltale Gamesin peleihin lähemmin, kunhan ensin pelaan Batman: The Enemy Withinin uudestaan eri valinnoilla.

Batman: The Enemy WithinBatman: The Enemy WithinBatman: The Enemy WithinBatman: The Enemy Within
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Vahva ja omaperäinen tarina, mielenkiintoiset hahmot, valintojen vaikutus tarinaan
-
Aikataulutetut vastausvaihtoehdot, muutamat bugit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä