Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Batman: The Killing Joke

Batman: The Killing Joke

Melkein täysin onnistunut animaatiotarina

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Viime vuosina DC Comics on alkanut sovittaa tunnetuimpia sarjakuvakirjojaan elokuvalliseen muotoon. Noin 70-minuuttinen animaatio Batman: The Killing Joke on myös tällainen. Lopputuloksena saadaan aikuisille suunnattu animaatio, joka suoriutuu melkein puhtain paperein.

HQ

The Killing Joken mittakaava on poikkeuksellisen pieni. Se on oikeastaan vain muutamaan hahmoon keskittyvä itsenäinen kauhutarina. Jokeri pakenee mielisairaalasta ja ostaa itselleen huvipuiston. Seuraavassa vaiheessa mies kidnappaa poliisipäällikkö Gordonin, ja koettaa murtaa tämän henkisesti. Siinä sivussa Batman ja Gordonin tytär Barbara tekevät töitä isä-Jimin vapauttamiseksi. Tarina on pääpiirteittäin tiivis ja yksinkertainen, mutta mittaa elokuvalla on silti aivan riittävästi. Barbara Gordonin osuus tuntuu lähes ylimääräiseltä. Lisämateriaaleista käy ilmi, että juuri näin onkin. Lähteenä toimineessa The Killing Joke -sarjakuvassa Barbara Gordon toimii enemmänkin Jim Gordonin tarinallisen hahmonkehityksen välineenä, eikä niinkään itsenäisenä hahmona osana tarinaa.

Yksinkertaiset puitteet tarjoavat mahdollisuuden paneutua muihin asioihin. Keskiöön uhkaa nousta Jokerin menneisyys ja hänen vastinkappaleenomainen suhteensa Batmaniin. Kumpikin keskushahmo säilyy silti muuttumattomana koko elokuvan ajan. He vain puivat keskinäistä suhdettaan tavalla, joka on varsin harvinaista sarjakuvafilmatisoinnille. The Killing Joke onkin itse asiassa Jim Gordonin tarina. Jokeri asettaa miehen testiin, jonka seurauksena poliisipäällikön mielenmaisema muuttuu.

Batman: The Killing Joke

Toteutus on kaikin puolin mallikelpoista. Sarjakuvamainen piirrosjälki jäljittelee esikuvaansa onnistuen siinä ihan hyvin. Dialogi on poimittu melkein suoraan sarjakuvasta, joten sen suhteen kaikki on kunnossa. Kevin Conroy Batmanina on yhtä hyvä kuin ennenkin, samoin kuin Mark Hamill Jokerina. Hieman odottamatonta on, ettei Blu-ray-julkaisussa ole lainkaan suomitekstejä.

Tämä on mainos:

Lisämateriaalit puolustavat paikkaansa osana kokonaisuutta. Mukana on tukku trailereita, jokunen jakso DC Comicsin aiemmista animaatiosarjoista sekä kaksi varsinaista katsausta The Killing Joken tekemiseen. Ensimmäinen paneutuu musiikkiin, joka on ehkä tällaisen elokuvan aliarvostetuin osuus jääden kirkkaasti ääninäyttelijöiden ja psykologisen tarinan jalkoihin. Se perinteinen katsaus kulissien taakse sijoittaa juuri nähdyn elokuvan loistavalla tavalla oikeaan yhteyteen alkuperäisen sarjakuvan julkaisusta aloittaen. Noin puoli tuntia kestävät lisämateriaalit täydentävät elokuvakokemuksen tavalla, jota ilman se olisi jäänyt vajaaksi.

Batman: The Killing Joke on pienen mittakaavan kauhutarina Batmanin maailmasta. Se on itsenäinen katsaus avainhenkilöiden mielenmaailmaan, ja onnistuu herättämään kohderyhmässään ajatuksia elokuvan päättymisen jälkeenkin.

Batman: The Killing Joke
Batman: The Killing Joke
Tämä on mainos:
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä