Suomi
Gamereactor
arviot
Battlefield 2042

Battlefield 2042

Tarina puuttuu, mutta kolmessa verkkopelimuodossa on paljon ainesta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Battlefield 2042 ei sisällä perinteistä yksinpeliä. Sen sijaan mukana on kaikkiaan kolme erillistä verkkopelimuotoa: All-Out Warfare, Battlefield Portal ja Hazard Zone. All-Out Warfare on se perinteinen Battlefield verkossa, sillä mukana ovat niin Breakthrough kuin Conquest. Battlefield Portal on uusi luomus, jossa pystyy "muuttamaan sodan sääntöjä". Hazard Zone on taasen niin sanottu PvPvE, jossa pelataan riskeillä ja niiden ottamisesta saatavilla palkinnoilla.

All-Out Warfare

Paluun tekevät siis niin Conquest kuin Breakthrough. Conquestissa taistellaan alueista, jotka on merkitty karttaan kirjaimin. Breakthrough puolestaan asettaa toisen puolen hyökkäämään pyrkien valloittamaan kaiken alueen. Puolustajien täytyy tietenkin estää valloitusaikeet.

Tämä on mainos:

Pelimuotojen säännöt ovat entisellään All-Out Warfaressa, mutta joitakin isoja muutoksia on. Uuden polven konsoleilla ja PC:llä pelaajien lukumäärä on 128, ja karttojen kokoa on vastaavassa suhteessa kasvatettu. Muutos ei kuitenkaan ole täysin positiivinen, sillä jatkuva pauke ja kaaos voivat olla joillekin pelaajille liikaa. Toisaalta taas näyttävä toiminta kaikkialla ympärillä on omalla tavallaan innostavaa.

Pelattavat spesialistit ovat nyt mukana, ja betasta saadun palautteen perusteella niitä on muokattu parempaan suuntaan. Kymmenellä erilaisella hahmolla on kullakin omat välineensä ja kykynsä. Lisäksi aseeksi voi laittaa minkä tahansa välineen, joka on pelaajalle saatavilla. Esimerkiksi Sundance liikkuu kattojen yllä vaivatta liitopukunsa ansiosta, Falck parantaa matkan päästä kanssapelaajia ruiskepistoolillaan ja Boris puolustautuu laittamalla maahan automaattisen tykkitornin eli niin sanotun "turretin".

Joidenkin konepistoolien ja rynnäkkökiväärien käyttö tuntuu siltä kuin yrittäisi hallita vettä paineella suihkuttavaa letkua, vaikka vastustaja seisoisi suoraan edessä. Siksi huomasin käyttäväni enemmän tarkkuuskivääreitä niiden suuremman tarkkuuden vuoksi, mutta jäin toki kaipaamaan tulivoimaisempien aseiden tuottamaa tunnetta.

Uusi Plus System on iso muutos, joka mahdollistaa pyörövalikon esiin ottamisen ja aseiden erilaisten lisäosien - kiikarit, tukit, piiput ja niin edelleen - vaihtamisen niin sanotusti lennossa. Toisin sanoen omaa taistelukykyään voi muuttaa kesken pelin. Toisaalta jokainen pyörövalikon lisäosa pitää erikseen laittaa paikoilleen päävalikossa, ja sama prosessi pitää toistaa jokaiselle aseelle erikseen. Jonkinlainen oletuskokoonpano saisi olla mukana, ettei prosessia unohtaisi tehdä ennen verkkomatsin aloittamista.

Tämä on mainos:
Battlefield 2042

Hazard Zone

Hazard Zone on siis joukkueittain pelattava PvPvE-pelimuoto, jossa on niin riskin ottamista kuin onnistumisesta seuraavaa palkintoakin. Neljän pelaajan partioiden tulee kerätä dataa alas pudonneista satelliiteista, ja kuljettaa sitten tieto pois vietäväksi toisella kahdesta vaihtoehdosta. Jäljittimen avulla pelaajat osaavat helposti paikalle, joskaan haltuunotto ei olekaan niin helppoa. Uhkana ovat muut partiot, tekoälyn ohjaamat partiot ja luonnonkatastrofit. Ensimmäinen kuljetusmahdollisuus on turvallisempi suorittaa, mutta saatava palkkio ei sitten olekaan kummoinen. Toinen tilaisuus palkitsee paremmin, mutta epäonnistumisesta rangaistaan jättämällä puhtaasti nollille.

Matsin alussa käytetään valuuttaa nimeltä Dark Market Credit, ja tätä ansaitaan viemällä dataa turvaan, ja toisaalta tuhoamalla vastustajia. Valitettavasti valuuttaa on yleensä tarjolla hyvin vähän, ja omissa aseissa, heitettävissä aseissa ja oman partion päivityksissä on siis hintalappu. Oman partion kokoonpanoa on niin ikään mietittävä, sillä partiossa voi olla vain yksi kutakin spesialistia. Onkin viisasta koettaa yhdistää eri kyvyt toisiaan tukemaan.

Harmillisesti Hazard Zone kierrättää samaa seitsemää karttaa kuin All-Out Warfare. Mikäli tulee eliminoiduksi, lentää pelistä ulos odottamaan seuraavan alkua. Tämä on turhauttavaa, sillä jos häviää useita kertoja peräkkäin, on jatkossa pakko käyttää ala-arvoisia varusteita (koska valuuttaa parempien hankkimiseksi ei ole). Lisäksi Hazard Zone ei ole hauskaa, mikäli mukana ei ole omaa partiota, sillä kommunikointi on keskeinen edellytys voittoon. Kokemus verkkopeleissä on osoittanut, ettei ole kovinkaan helppoa löytää sellaista satunnaista peliseuraa, joka olisi halukas käyttämään kuulokemikrofoneja, puhumaan samaa kieltä ja vielä pelaamaan yhteen hiileen.

Battlefield Portal

Portal onkin sitten ihan kokonaan oma juttunsa. Kyseessä on rakentelutyökalu, jossa pelaajat voivat tehdä omanlaisiaan pelimuotoja käyttäen valikoimaa erilaisia keinoja. Muun muassa voiton edellytyksiä, saatavilla olevia aseita ja joukkueiden kokoa voi muuttaa. Ja jos ei itse halua ryhtyä työhön, voi aina pelata muiden tekemiä luomuksia. Ja kuten kuvitella saattaa, tässä on mahdollisuus teoriassa loputtomaan pelisisältöön Media Moleculen Dreamsin malliin.

Portalissa ovat mukana kartat, ajokit ja aseet peleistä Battlefield 3, Battlefield 1942 ja Battlefield: Bad Company 2. Näitä voi halutessaan yhdistää modernimpaan 2042-kamaan, ja tuloksena on mitä erikoisinta menoa. Niin ikään voi vain pelata klassista Rushia ja Conquestia halutessaan. Vaikutelmana on, että Portal on edellä mainittujen aiempien pelien riisuttu remasterointi. Visuaalisen parantelun ohella kartat ovat pelattavissa jopa 128 pelaajan voimin moderneilla konsoleilla ja PC:llä.

Arvioprosessin aikana pääsin kokeilemaan kourallista Portalilla luotuja pelimuotoja. Mieleen jäi erityisesti kaikki kaikkia vastaan -pelimuoto, jossa kaikilla oli aseena ainoastaan raketinheitin. Jujuna oli se, että vain yksi ammus oli mahdollista olla mukana kerrallaan. Lisäammuksen saamiseksi oli tehtävä viisi hyppyä. Toisessa pelimuodossa joukko laitettiin toisiaan vastaan vain veitset ja defibrillaattorit aseinaan. Hyvässä seurassa tällaiset hulluttelupelimuodot tulevat olemaan mitä parhainta viihdettä.

EA päätti ryhtyä uhkapeliin poistamalla yksinpelin kokonaan keskittyen yksinomaan verkkokarkeloihin, mutta ainakin suurimmaksi osaksi panostus on kannattanut. Jokainen kolmesta peruspilarista on omalla tavallaan onnistunut ja riittävän erityinen. Toivottavasti kehitystyötä jatketaan nyt pohjustetun live service -pelaamisen merkeissä. Hazard Zone saattaa kuitenkin olla raivostuttavaa ilman omaa partiota. Lisäksi jotkut aseet ovat tällä hetkellä aivan liian epäluotettavia.

Battlefield 2042Battlefield 2042
Battlefield 2042
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Jokainen pelimuoto on onnistunut, spesialistit tarjoavat paljon vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia, suuren mittakaavan taistot luovat kaaoksen tunnelman
-
Hazard Zone ei ole kiva yksin, jotkut aseet epäluotettavia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä