Suomi
Gamereactor
arviot
Bayonetta

Bayonetta

Pistoolikorkkarit kopisevat nyt myös tietokoneella.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Huomautus: PC-version arvio keskittyy pääosin PC-käännöksen laatuun ja siihen, miten peli on seitsemässä vuodessa ikääntynyt. Arvio tapahtui käyttäen näppäimistöä ja hiirtä.

Vuosi 2010 alkoi korkealta ja kovaa, kun Bayonetta taisteli itsensä Playstationille ja Xboxille erinomaisin arvosanoin. Bayonettaa ylistettiinkin toimintamätkintäpelien aateliksi, joten jatko-osa oli odotettavissa. Lukuisien ongelmien ja lykkäyksien jälkeen vuonna 2014 Nintendo julkaisi Bayonetta 2:n yksinoikeudella Wii U:lle, ja samaan pakettiin laitettiin myös ensimmäinen Bayonetta. Tästä meni vielä kolme vuotta, ennen kuin PC-pelaajat saivat kokea tämän elämyksen: Bayonetta julkaistiin kaksiulotteisen aprillipilan jälkeen Steamissä.

Jos sarja on täysin tuntematon niin tässä lyhyt kertaus: Bayonetta on God of Warin ja Devil May Cry'n tapainen toimintaseikkailu, jossa yksinkertaisesti vedetään enkeleitä turpaan. Nimihahmo on keskiaikaisen eurooppalaisen noitaklaanin jäsen, joka virui järven pohjalla horroksessa viisisataa vuotta. Nyt hänet kaksi vuosikymmentä sitten herätettiin henkiin. Muistinsa menettäneenä Bayonetta ryhtyykin selvittämään olemassaolonsa merkitystä.

PC-versio lupaa paljon: 4K-resoluutio ja 60 fps olivat trailereiden suurimmat avainsanat eivätkä lupaukset jääneet tyhjiksi: toiminta ei yhdessäkään vaiheessa juurtunut alle maagisen kuudenkympin. Toki välikohtaukset ovat kolmessakymmenessä, mutta se ei menoa haitannut. Resoluution peli valitsi automaattisesti Dynamic Super Resolutionin korkeimmasta päästä, ja asetusvalikosta löytyy lukemattomia eri säätimiä varjoista reunanpehmennykseen. Lisäksi mukana on myös mittari, josta näkee asetusten vaatiman videomuistimäärän. Ilman erityisempiä resoluutioita maksimiasetuksetkin vaativat alle gigan videomuistia, mikä takaa myös vanhempien koneiden toimivuuden. Nopeammilla koneilla ja SSD-asemilla latausruutuja tuskin ehtii huomaamaan: jos liikkeitään haluaa niiden aikana harjoitella alkuperäisen konsolijulkaisun malliin kannattaa valmistautua lukitsemaan se sarkaimella. Nier: Automatan toistaitoisen versioinnin jälkeen Platinum Games onnistuu yllättämään PC-version laadulla.

Tämä on mainos:
BayonettaBayonettaBayonettaBayonetta

Peli toimii erityisen hyvin näppäimistöllä ja hiirellä: meno ei yritä emuloida mitään konsoliasettelua, sillä jokainen näppäin on vapaasti aseteltavissa. Peli ei edes vaadi sitä, sillä oletusasettelu on erittäin toimiva: Bayonettan yksinkertainen lyönti-potku-järjestelmä toimii hiiren napeista. Pelin jokainen oikea-aikaista nappien painelua vaativa niin sanottu quick time event antaa selkeän näppäinkäskyn eikä koskaan tarvitse miettiä, mikä mahtoikaan olla X-näppäimen vastine. Pienenä miinuksena täytyy mainita Bayonettan tunnetut lopetusliikkeet: E-näppäimen tai hiiren oikean painikkeen rämpyttäminen on erittäin outoa. Lisäksi analogitattien pyörittäminen on korvattu hiiren pyörittämisellä. Tällöin ei aina ole selvää, kuinka suurella kaarella se pitäisi tehdä.

Mitä itse peliin tulee, se tuntuu aivan uudelta. Taistelumekaniikat ovat monipuolisemmat kuin monissa nykypäivän peleissä, ja korkea vaikeustaso on erittäin tervetullutta vaihtelua nykyisiin pullamössöpeleihin. Yhdessä pomotaistelussa saattaa kuolla kymmenenkin kertaa ennen onnistumista, mutta se ei koskaan tunnu vaivalloiselta tai epäreilulta. Bayonettan huumori on myös ajatonta, joten peli ei tarinansakaan puolesta ole päässyt ikääntymään.

Pelasitpa näppäimistöllä tai ohjaimella, tehomyllyllä tai nuhapumpulla, Bayonetta on ehdottomasti kovaa kamaa. Lisäksi PC-versiossa potin räjäytti kahdenkympin hinta, joka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta. Ainoa huolenaihe on Bayonetta 2:n PC-julkaisu. Nintendon yksinoikeudet nimittäin antavat jatko-osan PC-versiolle erittäin huonon todennäköisyyden.

Tämä on mainos:
BayonettaBayonettaBayonettaBayonetta
HQ
HQ
HQ
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
4K, 60fps, kattavat grafiikka-asetukset, näppäimistö otettu huomioon, yhä ajaton klassikko
-
Jatko-osaa tuskin tullaan näkemään PC:llä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

BayonettaScore

Bayonetta

ARVIO. Kirjoittaja Jukka Moilanen

Tyylikäs Bayonetta on omaperäisyytensä, huippulaadukkaan toteutuksensa ja todella upean toimintansa ansiosta varmasti yksi tulevan vuoden parhaista peleistä.

Lady Gaga fanittaa Bayonettaa

Lady Gaga fanittaa Bayonettaa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Hieman hitaalla sytytyksellä pelimedia on asian huomannut, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Laulaja Lady Gaga on ilmoittanut Twitterissä diggailevansa kovasti...Ladataan seuraavaa sisältöä