Suomi
Gamereactor
arviot
Beyond Blue

Beyond Blue

Merenalaista tunnelmointia faktoilla höystettynä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Niin sanotut opetuspelit jäävät usein varsin tylsiksi kokemuksiksi saarnaavan sisällön ja köykäisen teknisen toteutuksen takia. E-Line Medialla on kuitenkin tyylilajiin hieman erilainen lähestyminen. Beyond Bluessa merenalaista elämää tuodaan esille osana hahmojen välistä keskustelua sympaattisen toiminnan ohessa, ja visuaalinen ilmekin on varsin miellyttävää.

Merenelämää tutkiva ryhmä hyödyntää uusinta teknologiaa vedenalaisen elämän merkkailuun ja seurantaan. Ryhmä seuraa erityisen tarkasti kaskelottijoukkoa, joka on juuri saanut uuden lisäyksen riveihinsä. Tutkinnan yhteydessä ryhmälle selviää, että jonkin mystisen äänen takia kaskelottien elämä häiriintyy. Tutkimustyön ohella ryhmä alkaa selvittämään tämän mystisen äänen syytä.

Tämä on mainos:
Beyond BlueBeyond BlueBeyond Blue

Beyond Bluen pelimekaniikat tavoitteiden tapaan ovat hyvin selkeät ja suoraviivaiset. Pelaaja ohjaa sukeltajaa veden alla kolmannen persoonan perspektiivistä. Toisella tatilla määrätään liikkumissuunta ja toisella kameran sijoittelu. Liipaisinnapeilla sukeltajaa voi viedä erikseen ylös- sekä alaspäin, ja liikkuvuuden ohella eläinten skannailuun ja laitteiden aktivointiin on varattu muutama nappi.

Ideana on uiskennella vedessä ja skannailla vastaantulevia elukoita. Rakennetta sukelteluun saadaan luotaimia käsittelemällä, jotka paljastavat uusia tilanteita ja paikkoja, jonne suunnata tutkiskelemaan. Sukeltelun lisäksi hahmo palaa päiväkohtaisten tavoitteiden päätteeksi vedenalaiseen tutkimuskeskukseen, jossa voi ottaa yhteyttä kollegoihin ja sukulaisiin. Näissä keskusteluissa pohditaan päivän löydöksiä ja jatkotoimenpiteitä henkilökohtaisten asioiden puimisten ohella. Hieman lisää syvyyttä keskusteluun tarjoilevat monivalintavaihtoehdot, joiden avulla pelaaja voi ainakin osittain vaikuttaa tutkimuksen etenemiseen.

Siinä missä pelin ydinpelaamisen on nähnyt jo ensimmäisessä viidessä minuutissa, ovat Beyond Bluen tavoitteet muualla. Helposti lähestyttävä sukeltelutoiminta toimii työkaluna hyväntahtoiseen fiilistelyyn kauniissa merimaisemissa. Tilanteet vaihtelevat eri syvyyksien ja alueiden myötä, ja kokonsa ja muotonsa puolesta erilaista oliota tulee vastaan harva se hetki. Pelätyimmätkään pedot eivät ole vaaraksi, vaan esimerkiksi haiden seassa saa sukellella kaikessa rauhassa näitä jaloja metsästäjiä ihaillen.

Tämä on mainos:
Beyond BlueBeyond BlueBeyond BlueBeyond Blue

Peli panostaa tunnelmointiin kauniilla grafiikalla. Merenalainen elämä näyttää kiehtovalta hyödyntäen useita yksityiskohtia oikeasta luonnosta. Harmillisesti näyttävät kasvustot ovat kuitenkin staattisia eivätkä reagoi ympärillä tapahtuvaan toimintaan pientä automaattista liikettä enempää. Eläinten mallinnus on uskottavaa ja animointi luonnollista. Erityisesti suuret valaat ja pienistä kaloista koostuvat valtavat parvet tekevät vaikutuksen. Valaisu tuo esiin vedenalaisen maailman lukuisat puolet aina auringon valaisemista pintavesistä sysimustaan merenpohjaan. Näiden efektien mukanaolo ei kuitenkaan selitä pelin ihmeen pitkiä lataushetkiä varsinkin, kun pyöritän peliä Xbox One X:llä.

Veden alla ääniä ei juurikaan ole, mutta hahmojen sujuva ääninäyttely tuo uskottavuutta henkilöiden pohtiessa tilanteita ja ratkaisuja niihin. Peli onnistuu luomaan miellyttävää tunnelmaa myös sielukkaalla musiikilla, jota voi valita useasta eri biisistä mielensä mukaan tutkimuskeskuksen soittimesta. Etniset hoilailut tehostavat vedenalaista kauneutta tehokkaasti.

Yksinkertaisesta pelillisestä tarjonnastaan huolimatta Beyond Blue kiehtoo kummasti. Näyttävästi tehdyssä meressä jaksaa fiilistellä luonnonkauneutta helposti pelin lyhyen läpäisyn ajan. Informatiivista sisältöä osataan jakaa pieninä annoksina ilman turhaa paasaamista, ja lisää faktapohjaista sisältöä on tarjolla erilaisten videoiden muodossa niitä kaipaaville. Ei tästä vuoden peliä saada, mutta rauhallinen tunnelmointi kauneuden keskellä tekee yllättävän hyvää kaiken maailman räiskeen ja rytinän välissä.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tunnelmointi, vedenalaisen maailman toteutus, miellyttävät musat
-
Yksinkertainen pelimekaniikka, toistoa, pitkät latausajat
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä