Suomi
Gamereactor
arviot
Blackguards

Blackguards

Altavastaajat seikkailevat tuurin armoilla.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vanhan koulukunnan pelit ja niiden synnyttämä nostalgia on kaksiteräinen miekka. Muistamme helposti niistä vain sen erityisen ja hyvän, ja samalla unohdamme vähemmän mairittelevat ja joskus äärimmäisen turhauttavat asiat ajan myötä. Blackguards on tässä mielessä niin hyvä kuin huonokin pyrähdys menneeseen.

Blackguardsissa pelaaja luo oman hahmonsa kolmesta eri hahmoluokasta. Taistelija käyttää kättä pidempää kestäen eniten vahinkoa. Metsästäjä voi erikoistua niin jousiin kuin vikkelyyteen ja liikkuvuuteenkin. Maagi voi valita roolinsa tulipallojen viskojasta, parantajasta tai jostakin siltä väliltä.

Alussa tämä hahmo heitetään klassisesti vankilaan, jossa tämä tapaa suorasukaisen kääpiötaistelijan sekä gigolomaisen taikurin. Näiden kahden hahmon kanssa matka taittuu vankilasta nummille, vuorille ja uusiin kaupunkeihin pääjuonen puitteissa.

Blackguards
Tämä on mainos:

Maailmassa ei liikuta aivan vapaasti, vaan eri huomionarvoiset pisteet on siroteltu tipoittain kartalle. Jokainen karttapiste on oma taistelualueensa omine erikoispiirteineen. Taistelu hoidetaan vuoropohjaisesti aloitekyvyn antamassa järjestyksessä.

Vastaan tulee kaikkea niin ötököistä susiin kuin sortimenttiin varkaita, ritareita ja miestä suurempia hirviöitä. Alussa tosin vietetään tunti jos toinenkin varsin vaatimattomia vastuksia kaataen. Etenkin joka paikasta esiin ryömiviin kryptaluteisiin ja varkaisiin ehtii kyllästymään pahan kerran.

Niin omat kuin vihollishahmotkin osaavat vain muutaman erikoiskyvyn pelin alkupuolella, joten sinänsä taktinen taistelu taantuu nopeasti yksinkertaiseksi turpaanvedoksi, jos noppaonni on kohdallaan.

Muutenkin tuuriin joutuu turvaamaan harmittavan usein, sillä sama taistelu voi mennä täydellisesti tai turvalleen puhtaasti säkävakion kautta. Loitsut voivat epäonnistua, lyönnit mennä ohi ja muut satunnaisilmiöt murskata pahaa-aavistamattoman pelaajan hetkessä. Onnen vaikutus yhdessä epämääräisen tutoriaalin kanssa hämmentää pelaamista tarpeettomasti.

Tämä on mainos:

Koska taistelumekanismi tulee tekijöiden omasta Dark Eye -sarjasta (eikä esimerkiksi monille tutusta D&D:stä), huolellinen alustaminen ja selostaminen olisi ollut erittäin tarpeen. Nyt monet olennaiset esimerkiksi sinänsä monipuolisessa hahmonkehityksessä ohitetaan pintapuolisesti. Blackguards ei ole kaikkein helpoimmasta päästä ja muistuttaa usein enemmän pulma- kuin roolipeliä, joten väärät valinnat kitsaasti jaettavien kehityspisteiden sijoittamiseen harmittavat.

Osa kentistä tuottaa sentään pientä pähkinää erilaisten erikoispiirteiden kanssa. Suolla voi jäädä useaksi kierrokseksi jumiin. Varastossa voi kaataa laatikoita tuottamaan osittaista suojaa vastustajilta. Hauskana ominaisuutena pienet hahmot kuten kääpiöt eivät peitä ampuma- tai loitsimasuuntaa. Näin tankiksi varusteltu ärhäkkä soturi voi korkeusrajoitteisena suojata maagiani, joka loitsii tulipalloja tämän pään yli.

BlackguardsBlackguards

Studion pienuus näkyy osittain pelin audiovisuaalisessa annissa. Ääninäyttelijät hoitavat leiviskänsä onneksi varsin hyvin, eikä dialogin aikana tarvitse kokea myötähäpeää. Kirjoituksen taso on myös pikkunäppärää ja juonta kärsii seurata ihan mielenkiinnosta. Sivutehtävät tosin turvautuvat pitkälti umpiperinteisiin "kadotin keppini, viittiks hakee" -kliseisiin.

Osa loitsuefekteistä on todella komeaa katsottavaa ja pelin edetessä maastonmuotoihinkin tulee vaarallisempien otusten ohella tukku vaikuttavuutta. Käyttöliittymä on harmillisesti hieman sekava ja omituisesti jaoteltu, eikä aina tarjoa riittävästi ohjastusta hahmonkehitykseen tai varusteiden valintaan.

Toimivan ja monipuolisen taistelun sekä pätevän tarinan vastapainona Blackguards kärsii tuurin liiallisesta merkityksestä ja ajoittaisesta sekavuudesta. Mikäli pelin kanssa jaksaa painia alun tunteja pidemmälle, sen monipuolinen hahmonkehitys ja taktisuus alkavat nostaa päätään ja samalla pisteitä keskinkertaisuuden paremmalle puolelle.

Jos haluat pätkiä vastustajia vasemmalta ja oikealta, peli ei välttämättä ole sinulle. Mutta mikäli kolmen villiapinan sekä viisimetrisen peikon piekseminen puolikuntoisella ja hammastikuin varustetulla jantterilla kihelmöi taktiikka-aivolohkoasi, voi Blackguardsille antaa mahdollisuus.

BlackguardsBlackguardsBlackguardsBlackguards
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Taktinen taistelu, monipuolinen hahmonkehitys
-
Sekava alku, tuurin osuus taistelussa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
BlackguardsScore

Blackguards

ARVIO. Kirjoittaja Matti Isotalo

Vanhan koulukunnan pelit ja niiden synnyttämä nostalgia on kaksiteräinen miekka. Blackguards on tässä mielessä niin hyvä kuin huonokin pyrähdys menneeseen.

0
GRTV: Blackguards-haastattelu

GRTV: Blackguards-haastattelu

UUTINEN. Kirjoittaja Mika Sorvari

GRTV tapasi GDC:ssä Daedalic Entertainmentin tuottajan Kai Fiebigin, ja haastatteli tätä studion ensimmäisestä strategiaroolipelistä Blackguardsista.



Ladataan seuraavaa sisältöä