Suomi

Road Rovers arvio

Kirjoittaja JHR 17. kesäkuuta 2015 kello 17:27

VUOSI: 1996
SAATAVILLA:DVD (Amazonista:http://www.amazon.com/Road-Rovers-Complete-Jeff-
Bennett/dp/B00T797KBM/ref=sr_1_1?s=movies-tv&ie=UTF8&qid=1
433456733&sr=1-1&keywords=road+rovers&pebp=143345672751
6&perid=0J6TK2PJ13HTS36PDE53 Aluekooditon)
KATSOTTU:YouTube

1980- ja 1990-luku olivat todellista piirrettyjen kulta-aikaa. Moni kasarin ja ysärin lapsi muistelee varmasti vielä tänäänkin lämmöllä Hopeanuolen, Turtlesien sekä Tikun ja Takun Pelastuspartion kaltaisia helmiä. Sen sijaan Road Roversia tuskin kovinkaan moni muistanee - sitä nimittäin tehtiin vain yksi 13 jakson mittainen tuotantokausi vuonna 1996.

Juonta ei juurikaan ole monimutkaisuudella lähdetty pilaamaan: nerokas tiedemies professori William F. Shepherd kokoaa viisi koiraa eri puolilta maailmaa, ja muuntaa heidät humanoidimuotoon kehittämänsä laitteiston avulla. Tämän myötä kukin koirista saa ryhmän univormun, kyvyn puhua sekä (tietenkin) supervoiman. Ryhmään kuuluvat aina positiivinen, sekarotuinen kultainennoutaja Hunter - joka on joukon johtaja, machoileva (ja keskivertoa paremmalta Arnold Scwarzenegger-imitaattorilta kuulostava) dobermanni Blitz, jokapaikanhöylän virkaa toimittava - ja englannissa huvittavia kielioppivirheitä vähän väliä tekevä siperianhusky Exile, porukan kokkina häärivä pelkurimainen puolanalankopaimenkoira Shag - sekä (tietenkin se pakollinen naisjäsen) taistelulajien mestari, collie-kaunotar Colleen. Lisäksi monissa jaksoissa ryhmän mukana kulkee myös pakkopaitaan ja kuonakoppaan sidottu Muzzle-rottweiler, joka muista poiketen ei omaa humanoidimuotoa, mutta on korvaamaton viimeinen valttiässä taisteluissa vihollisia vastaan.

Vain yhteen tuotantokauteen jäänyt sarja on kokonaisuudessaan varsin onnistunut. Idea antropomorfisoiduista supersankarikoirista uppoaa perinteisen slapstick-huumorin saattelemana takuuvarmasti nuorempiin katsojiin kuin kuuma veitsi voihin, samalla kun 90-luvun popkulttuurille rakennetut vitsit sekä lukemattomat popkulttuuriviittaukset viihdyttävät varttuneempaa yleisöä. Ääninäyttelijätkin suoriutuvat rooleistaan hyvin, erityisesti Kevin Michael Richardson, jonka verraton suoritus Exilena jättää muut ääninäyttelijät varjoonsa.

Mutta niin kuin jokaisella hopeareunuksella on vieressään synkkä pilvi, myös Road Roversilla on huonot puolensa - joista suurin osa juontaa juurensa siihen, että sarjaa tehtiin vain 13 jaksoa. Hahmoihin ei ensinnäkään pahemmin syvennytä, vaan alusta asti keskitytään lähinnä siihen, kuinka tiimi kiitää tehtävästä toiseen milloin Egyptissä, milloin ulkoavaruudessa. Siinä menossa esimerkiksi Colleenin ihastus Hunteria kohtaan jää lähinnä pintapuoleisen sanahelinän asteelle. Hahmojen pinnallisuuden ohella suurin miinus on sarjan melkein olemattoman niukka konnagalleria: lähes joka jaksossa vastustajana nähdään kenraali Parvo, jolla onneksi on aina erilainen maailmanvalloitussuunnitelma . Tästä huolimatta jaksoissa on ikävää toiston makua; vähän kuin Batman saisi aina vain vastaansa Gothamin valloitusta kaavailevan Jokerin. Puuduttavaa, mutta ostetaan.

Äänipuolellakin on miinuksensa: vaikka aiemmin totesinkin ääninäyttelyn olevan sarjassa hyvää, se ei muuta muuksi sitä tosiasiaa, että muutamat varsinkin Hunterin laukomat repliikit toistuvat läpi sarjan hieman liian tiuhaan. Musiikki on hutiloidun oloisesti sävellettyä, yksitoikkoista ja nopeatempoista renkutusta, joka ei onneksi sellaisena luikertele korvamadoksi alitajuntaan - ainakaan kovin helposti.

Loppupelissä sarjan vahvuudet ovat kuitenkin edellä lueteltuja heikkouksia suuremmat, joten mikäli kielimuuri ei ole ylitsepääsemätön este, luvassa on ensi hetkestä saakka koukuttava nostalgiatrippi piirrettyjen kultakaudelle. Jos on furrygenren ystävä, ja etsii alati synkkeneville supersankariseikkailuille kevyempää vaihtoehtoa, Road Rovers on tutustumisen arvoinen valinta.

HYVÄÄ
+ Huumori uppoaa varttuneempaankin
+ Hyvä ääninäyttely
+ Popkulttuuriviittaukset
+ Muzzle

HUONOA
- Suppea konnagalleria
- Hahmojen pinnallisuus
- Ikävä toiston maku
- Ainoa tuottari on kahlattu nopeasti läpi
Tähdet: 4/5

HQ