Suomi

Vinkkejä piirtämiseen: negatiivisesta tilasta

Kirjoittaja JHR 28. kesäkuuta 2016 kello 22:52

Tässä merkinnässä täydennän eräässä aiemmassa merkinnässä antamiani vinkkejä piirtämiseen kertomalla, mitä olen oppinut ns. negatiivisesta tilasta.

Negatiiviseksi tilaksi kutsutaan sitä tilaa, jota esine EI täytä (esim. tila tuolin jalkojen tai vaikkapa aukko käsivarren ja vartalon välissä). Yksinkertaistaen voidaan siis sanoa että negatiivisiksi tiloiksi (tai muodoiksi) katsotaan oikeastaan kaikki kappaleen välissä olevat tai sitä ympäröivät "tyhjät" tilat - kappale itsessään EI ole negatiivinen vaan positiivinen tila.

Miksi tämäkin asia on sitten hyvä tuntea? No, vaikka siltä ei ehkä aluksi tunnukaan, negatiivisista muodoista voi olla piirtämisessä yllättävän paljon apua, kun tavoitteena on tuottaa tarkka piirustus. Kun lähtee rakentamaan itse lopullista piirrosta niiden kautta, saattaa lopputulos parhaimmillaan syntyä kuin itsestään.

Kun ryhtyy etsimään näitä ns. negatiivisia tiloja, kannattaa käyttää ohjenuorana itselle tuttuja muotoja - niiden ei edes tarvitse olla mitään geometrisia muotoja, vaan ihan hyvin myös esim. numeroita ja kirjaimia voi ajatella. Kannattaa kuitenkin edetä vähän kerrassaan ja kysyä itseltään aina välillä kysymyksiä, tyyliin: "Voisiko tuo näyttää etäisesti L-kirjaimelta?" tai "Näyttääkö tuo kolmiolta?". Mielikuvituksen käyttö sallittua ja jopa suotavaa. Muista: piirtäminen on näkemistä.

HQ