Suomi

Vinkkejä piirtämiseen: keskilinjasta, keskipisteestä ja muustakin

Kirjoittaja JHR 4. lokakuuta 2017 kello 07:17

Tässä merkinnässä pyrin antamaan vinkkejä piirustuksen keskilinjan ja keskipisteen määrittämiseen ja vähän muustakin. Lähteinä on käytetty Bert Dodsonin kirjaa Piirustustaidon avaimet (Gummerus, 2004) sekä José M. Parramónin kirjaa Piirustustaidon kirja (WSOY 1989).

Mittaamisen vaiheet
- Pitele kynää pystysuorassa käsivarren mitan päässä itsestäsi peukalolla, etusormella ja keskisormella, käsivarsi täysin ojennettuna.
- Sulje toinen silmä ja mittaile aihetta kynän vartta myöten. Älä liikuta päätäsi.
Kun keskilinja on määritetty, pystyt varmistamaan että minkä tahansa keskilinjan kohdalta kahtia jaetun osan puoliskot pysyvät oikeassa suhteessa toisiinsa nähden (ylemmän puoliskon on mahduttava paperin yläosaan, ja alemman vastaavasti paperin alaosaan).

Kun ryhdyt etsimään keskipistettä, luonnostele ensin haluamasi aihe kevyesti (riittää kunhan ylä- ja alakohta on selvästi merkitty, muuten tämä luonnos voi vielä jäädä lähinnä viitteelliseksi). Arvioi sitten ylä- ja alakohdan puolivälin kohta (jos piirrät ihmis-/anthrohahmoa arvioi päälaen ja jalkapohjien puoliväli). Tämän jälkeen aseta kynänkärki (päälaen) kohdalle ja peukalo kynän varrelle siihen kohtaan, jonka arvelit olevan keskipiste. Älä liikuta peukaloa. Lopuksi liu'uta kynänkärkeä keskipisteeseen päin, jotta näet osuuko peukalonkynsi nyt (jalkojen) alareunaan. Jos osuu, olet löytänyt keskipisteen. Jos ei, tee mittaus uudelleen, kunnes löydät keskipisteen.

Mittaamisen jälkeen siirrä keskipiste piirustuspaperin keskelle. Itse selvitän paperin keskikohdan suunnilleen näin: aluksi jaan paperiarkin korkeuden (pitkän sivun pituuden) kahdella, ja tarkistan tuloksen viivoittimen asteikolta ( A3:n ja sitä isompien arkkien kanssa kannattanee kuitenkin käyttää mittanauhaa.). Sen jälkeen teen kyseiseen kohtaan merkin ja asetan viivoittimen vaakasuoraan merkin kohdalle. Tämän jälkeen jaan arkin leveyden (lyhyen sivun pituuden) kahdella, tarkistan luvun asteikolta ja teen merkin. Tämä merkki on nyt täsmälleen keskellä paperia.

Kun sitten ryhdyt piirtämään muista nämä ohjeet:
- Piirrosjäljen suunnan täytyy myötäillä tai seurata ja ilmentää muotoa mahdollisuuksien mukaan.
- Tavallisin kynänjäljen suunta on kalteva

HQ