Suomi
Blog

Modausprojektina ruokavalio

Vietin kevääni Suomenlahden toisella puolella, ja sain siellä inspiraatiota tehdä hieman muutoksia ruokavaliooni. Tallinnassa ei juuri pizzerioita tai kebabbiloita ole, ja lisäksi paikallisten herkut ovat varsin erilaisia Suomeen verrattuna. Tietysti elintasoerokin vaikuttaa, mutta tässä tapauksessa hyvään suuntaan.


SALLITUT PAHEET OVAT IHANIA

Ennen sitä pelottavaa kiellettyjen asioiden listaa kirjaan ylös sallitut paheet: suklaa, jäätelö, (sokerittomat) energiajuomat, sekä naiset. Päinvastoin eli kokonaan pannassa koetan pitää salmiakin, pizzan ja kebabin.

Paheisiin ei tietenkään saa langeta liian usein. "Kohtuus kaikessa" niin kuin taisi jo arkkiatri Arvo Ylppö todeta.


KIINTEÄN MODAUS

On varsin helppoa sanoa "en syö tota enkä tota". Haaste piilee siinä, kuinka syö sekä laadullisesti että määrällisesti. Oppimani mallin mukaisesti koetan nyt vähentää lihansyöntiä ja vastaavasti lisätä oikeanlaisten hiilihydraattien saantia tumman leivän, pastan, riisin ja perunan muodossa. Ainainen projekti on tietysti sokerin ja suolan vähentäminen, ja tähän koetan päästä lisäämällä hedelmien syömistä (makeisten sijaan). Ruoan maustamisessa suosin enemmän yrttejä ja pippureita enkä niinkään suolaa. Rasvan käyttöä pyrin lisäämään, koska se tuo nopeasti kylläisen olon. Sitä paitsi jostainhan sitä energiaa on saatava.

Ähkyyn syömistä on vältettävä.


NESTEMÄISEN MODAUS

Makeisten ohella suurin sokerihumalan lähteeni ovat juotavat, joten pyrin korvaamaan kaiken vähäsokerisilla vaihtoehdoilla. Maidosta siirryn takaisin kevytmaitoon ja unohdan toistaiseksi rasvattoman maidon. Proteiinin saannin varmistelen juomajauheella, jossa on 40 g proteiinia yhdessä annoksessa. Tämä juomapaukku tulee tietysti otettua normaalin treenin jälkeen.


SOPPAKAUHA KÄTEEN

Tässäpä hyvä motivaatio kokkailla kotosalla vieläkin enemmän kuin nyt jo teen. Yleisesti ottaen itse tehty tulee halvemmaksi, taidot kehittyvät ja mikä tärkeintä: tietää itse tarkalleen kuinka paljon ruoassa on sokeria, suolaa, rasvaa ja mausteita.

HQ