Suomi
Blog

Tuloksia kahden viikon ruokavaliokokeilusta

Surkean kesän ja The Witcher -sarjan kunniaksi tein kahden viikon mittaisen testin. Aluksi ideana oli vain pitää energiajuomalakko, mutta sitten ajattelin että what the hell, anti mennä. Energiajuomattomuuden lisäksi tarkoituksena oli "eat clean" ja välttää makeisia.

Käytännön toteutus:
annoskokojen pienentäminen, mutta samalla syöntikertojen kasvattaminen per vuorokausi. Luin jostain väitteen, että 4-5 pientä ateriaa päivässä kiihdyttää aineenvaihduntaa paremmin kuin 1-2 isoa ateriaa. Vilkas aineenvaihdunta taas on edellytyksenä suunnilleen kaikelle silloin, kun haluaa fyysistä olemustaan johonkin suuntaan muokata.

Syömiset:
aamulla ja/tai illalla mysliä kevytmaidon kera, pääateriana jotain perinteistä suomalaista kotiruokaa tyyliin makaronilaatikko tai muusi ja lihapullat ja lopuksi tarpeen mukaan välipaloiksi hedelmiä tahi vihanneksia. Lisäproteiiniannos rahkojen muodossa liikkui jossain 20-60 g välillä vuorokaudessa fiiliksistä riippuen. Juomina käytettiin kevytmaitoa ja kivennäisvettä eikä alkoholia tokikaan otettu lainkaan. Kaikki muu eli unen määrä, liikunta ja stressitaso pysyttelivät suunnilleen samana kuin ennenkin.

Repsahdukset:
ensimmäisellä viikolla Snickers-patukka ja 0,5l Cola Zero, toisella viikolla niin ikään Snickers-patukka ja 0,35l Cola Zero

Havainnot:
illalla selvästi nopeampi nukahtaminen, aamuherätykset yhtä vaikeita kuin ennenkin mutta silti tuntuma paremmin nukutusta yöstä, kilon verran ylimääräisen nesteen ja ihran poistumista elimistöstä*, treenistä palautuminen nopeampaa eli seuraavan päivän lihaskivut selkeästi pienemmät tai niitä ei ole lainkaan, yleinen jaksaminen ja energisyys samaa tasoa kuin ennen.

(*Syön hieman enemmän kuin ennen kokeilua, mutta silti paino on laskenut ja peilin perusteella juurikin keskivartalosta. Lihasvoima ei ole vähentynyt, koska käytän samoja painoja kuin ennen kokeilua.)

Päätelmät:
näyttäisi olevan merkitystä sillä, millaisia hiilihydraatteja syö. Makeiset tuottavat hyvää fiilistä, mutta kertyvät näköjään vain keskivartaloon. Energiajuomat näyttäisivät hidastavan treenistä palautumista, mikä tietysti tarkoittaa samalla lihaskasvun hidastumista.

Lopuksi huomioin, ettei kaksi viikkoa ole pitkässä juoksussa vielä yhtään mitään. Koetan siis jatkaa testiä vielä toisella kahden viikon setillä heti perään. Kun on alkuun päästy niin antaa mennä vaan, kuten Irwin Goodman lauloi joskus.

HQ