Suomi

Pelimedia ja Feminismi

Kirjoittaja Viper7 2. lokakuuta 2013 kello 14:21

Pelimediaa aktiivisesti seuraavat ovat saattaneet huomata miten feminismi on nostanut viimeisen vuoden aikana melko vahvasti päätään pelimediassa. Feministit ovat mm. alkaneet kritisoida melko vahvasti sitä miten pelikehityksessä olevia naisia kohdellaan ja toinen taas enemmän tai vähemmän siitä miten vahvasti pelejä tehdään miesten mieltymysten mukaisesti. Keskittynen tässä blogauksessani nyt lähinnä tuohon jälkimmäiseen.

Ehkä näin ennalta väärinkäsityksiä ja oletuksia lieventääkseni, mainittakoon näkökantani olevan tässä asiassa melko liberaali. Mielestäni on tuhoisaa lähteä rajoittamaan ihmisen luovuutta vain sen takia, että se ei välttämättä miellytä kaikkia tai se on lain puitteissa jotenkin moraalisesti väärin. Tästä päästäänkin siihen miksi meneillään oleva feminismi -buumi suorastaan kuvottaa allekirjoittanutta.

Koko buumi johtaa todennäköisesti juurensa Anita Sarkeesianin onnistuneeseen Feminist Frequency projektin joukkorahoituskampanjaan. Kyseessä on videosarja ja sivusto joka käytännössä kritisoi pop-kulttuuria feministikannalla. Sen verran mitä itse olen kanavasta jaksanut katsella ja lueskella niin kyseessä on paikoitellen hyviäkin pointteja esittävä, mutta paikoitellen myös hyvin äärifeministinen sivusto/videosarja. Sivuston seurauksena, pelimediassa on siis alkanut levitä kummallinen ilmiö minkä seurauksena monet pelikehittäjät ovat joutuneet melkoisen pommituksen alle ihan naurettavista syistä.

Aloitetaan vaikka kevyesti siitä miten feministit valittavat, että pelit on edelleen pääosin suunnattu nuorille miehille. vaikka pelaajista on tutkimusten mukaan 45% naisia. Sanottakoon, että minulla ei ole varsinaisesti mitään sitä vastaan etteikö naisille suunnattuja pelejä voisi olla enemmän, mutta tähän ei tule korjausta vaatimalla, vaan osoittamalla että tällaisille peleille on oikeasti kysyntää. Esimerkiksi indie-rintamalta voi löytää tänä päivänä valtavasti pelejä joista voi surutta nauttia sukupuolesta riippumatta. Sieltä löytyy myös läjäpäin pelejä jotka on jopa suunnattu naispuolisille pelaajille. On silti hyvä ymmärtää, että vaikka pelaajista on tutkimusten mukaan 45% naisia, niin tällä on melko vähän merkitystä ellei se näy myynneissä.

Seksismi ja objektisointi on närkästyttänyt ja palvellut osaa pelaajista jo pidemmän aikaa. Osa pelaajista arvostelee esimerkiksi sitä miten naishahmot pukeutuvat usein melko seksikkäästi ja paljastavaksi ja näyttävät "pornotähdiltä". Asiasta tekee melko hauskaa se miten osa naispelaajista haluaa oikeasti pelata tälläisillä hahmoilla, kun taas osa miespuolisista pelaajista valittaa sen rikkovan immersiota. Olisiko tässä ongelma enemmänkin siinä, ettei kaikkia voi yksinkertaisesti miellyttää ja siinä ettei monet pelit (esim. MMO) yksinkertaisesti tarjoa tarpeeksi vaihtoehtoja hahmojensa vaatetuksen ja personoinnin suhteen?

Eniten naurattaa nämä ihmiset jotka haukkuvat pelejä, pelaajia ja näiden hahmosuunnittelijoita lapselliseksi koska pelin hahmojen vaatetus, persoona ja tavat ei heitä jostain syystä miellytä. Tälläinen ajattelu on mielestäni hyvin sulkeutunutta ja sesuurinhakuista. Ilmeisesti näille henkilöille on vaikea ymmärtää, etteivät he välttämättä kuulu kyseisen pelin kohdeyleisöön. Mitä tulee lapsellisuuteen, niin uskon, että kyseessä on enemmän tai vähemmän Amerikan yleinen katsomus missä väkivaltaa ihanoidaan ja niinkin luonnollinen asia kuin seksi on pahuuden inkarnaatio. Peleille kuten Scarlet Blade, Dead or Alive, Ninja Gaiden ja Senran Kagura: Shinovi Versus on kyllä tilaa muiden pelien keskuudessa tykkäsi niistä tai ei.

Viimeisimpänä voisi puhua tästä miten jotkut pelaajat väittävät ettei peleissä ole tarpeeksi vahvoja naishahmoja. Vaikka Sarkeesian käyttä videon esimerkeissä paljon Nintendo pelejä, niin ongelma taitaa vaivata enemmänkin länsimaalaisia pelejä. Ainakin allekirjoittanut on huomannut miten Japanissa trendi näyttäisi olevan taas päinvastainen.
On ties mitä taikatyttöjä, demonin tappajia ja taistelukentän jumalattaria jotka niittää miehiä taistelukentällä helpommin kuin heinää.
"Damsels in distress" puolin ja toisin on silti sen verran käytetty cliché, että sen välttäminen peleissä on jo siinä mielessä kyllä melko suotavaa.

Toivon hartaasti, tämän Feminsti buumin laantuvan pian sillä nykyisessä muodossaa siitä on lähinnä vain haittaa peliteollisuudella ja luovuudelle. Tälläinen johtaa lähinnä sellaiseen peli, hahmo ja tarina designiin jossa yritetään liialti olla kaikkien mieliksi joka johtaa tasapaksuun, harmaaseen ja tylsään lopputulokseen ilman kontrasteja. Parempaan lopputulokseen pääsee yrittämällä tarjota mahdollisimman monelle jotain. Hyvä esimerkkitapaus on VanillaWaren Dragons grown joka eroaa visuaalisella ulkoasullaan ja tahallaan täysin ylilyövällä hahmodesignilla. No käytännössä alasti juokseva testosteroni lihaskimpale kääpiö ei aiheuttanut mitään reaktiota, mutta pelin kattavalla ja heiluvalla rintavarustuksella varustettu velhotar herätti poikkeuksellisen määrän paheksuntaa mediassa.

HQ

Konsolit ja DRM, Synkkä tulevaisuus.

Kirjoittaja Viper7 1. kesäkuuta 2013 kello 15:07

Microsoft julkisti muutama viikko sitten, että heidän tulevalla pelikonsolillaan kaikki pelit asennetaan konsolille ja lukitaan käyttäjätiliin. Tämä on selvästi Microsoftin hyökkäys käytettyjen pelien kauppaa kohtaan joka on "vaivannut" konsolipelien myyntiä jo melko kauan. Tämä tarkoittaa käytännössä, että mikäli lainaat tai ostat kaverilta pelin, joudut maksamaan siitä vielä määrittelemättömän summan ennen kuin pääset sitä pelaamaan. Käytännössä tämä ei siis tapa vain käytettyjen pelien kauppaa vaan tekee myös pelien lainaamisesta ja kavereille tuomisesta todella hankalaa.

Se valtava ero Konsoli ja PC-pelaamisen välillä.
Jotkut argumentoivat miten tämä on PC-puolella ihan normaalia, eikä tämän vuoksi tule merkittävästi vaikuttamaan mihinkään. Tämä on kuitenkin hyvin optimistinen asenne, kun ottaa huomioon kuinka paljon PC pelaaminen yleisesti eroaa konsolipelaamisesta.

On totta, että mikäli marssin konsolipelaajan tavoin pelikauppaan ostamaan itselleni uutta peliä PC:lle joudun sen asentamaan ja todennäköisesti liittämään joko Valven Steam tai EA:n Origin tiliin. Huomasitko edellisestä lauseesta sanan "todennäköisesti"?
Tämä tuo esiin, erään erittäin ison eroavaisuuden PC ja konsolipelaamisessa, joka on avoimuus.

Kun peli julkaistaan tietokoneelle, voivat kehittäjät/julkaisijat itse päättää mille jakelukanaville peliään tarjoavat.

Eräs erinomainen esimerkki on CD PROJECT RED joka on tunnettu mm. The Witcher pelisarjasta. PC-pelaajat voivat halutessaan hankkia Witcher pelin Steam:stä, tai vaihtoehtoisesti DRM-vapaana, joko levyllä tai Good Old Games-palvelusta. Käyttäjät voivat siis valita mistä ja missä muodossa pelinsä hankkivat. Suomalaisista pelitaloista mainittakoon Remedy ja Almost human games joiden Alan wake ja Legend of Grimrock pelit on tarjolla sekä Steam:ssä, että DRM vapaina.

Konsolien suljettu ympäristö.
Kenenkään PC-pelaajan ei ole varsinaisesti pakko käyttää Steamiä. PC puolella tarjolla on melkoinen liuta vastaavia palveluita käytettäväksi jos Steam ei miellytä. On kuitenkin hyvä mainita, että Steamin valta-asema on ansaittu laadukkaalla ja toimivalla palvelulla ja paikoitellen todella kuluttajaystävällisellä hinnoittelulla. Monet haluavatkin kaikki pelinsä steamiin, oli ne sitten drm vapaita tai ei koska homma toimii vaan yksinkertaisesti hemmetin hyvin.

Kortensa kekoon tuo PC puolella myös Humble Bundle ja sitä vastaavat pakettitarjoukset mistä voi saada parhaimmillaan valtavan määrän pelattavaa täysin DRM-vapaana ja vielä pilkkahintaan.

Konsolipuolella Sonyn, Microsoftin ja Nintendon konsoleilla on tarjolla vain valmistajan omat kanavat ja palvelut joten näiden laatua ja hintoja ei voi juurikaan kilpailuttaa. Valmistajat voivat päättää siis täysin siitä mitä sisältöä ja palveluita he tarjoavat ja mihin hintaan. Tulevaisuuden perusteella tähän ei ole juuri tulossa muutosta, ellei Android-pohjaiset konsolit kuten Ouya tällä saralla jollain tapaa yllätä tai Sony pistä avoimuudella konsolipelaamista uuteen uskoon E3:lla.

Ongelmallinen tulevaisuus
Pelaaminen mobiililaitteilla ja tableteilla yleistyy yleistymistään ja PC pelaaminen on muutamassa vuodessa herännyt kuin kuolleista steamin, free2play boomin ja indie-pelien toimesta. Onko konsolivalmistajilla oikeasti varaa pysyä enää suljettuna saatikka leikkiä DRM tulella?

HQ

Opas pihipelaamisen saloihin

Kirjoittaja Viper7 7. tammikuuta 2012 kello 18:07

Useille aktiivisille ja vähemmän aktiivisille videopelaajille pelaaminen on todella kallis harrastus
Erityisesti Suomessa uusien pelien ja pelitarvikkeiden hinnat saattavat olla hävyttömän kalliita. Suuremmissa kauppakeskuksissa ei ole ollenkaan harvinaista nähdä uusien pelien hintojen kipuavan sinne 70€ tietämille. Korkeiden hintojen vuoksi moni pienituloisempi ja vähän suurempituloisempikin pelaaja satsaa rahansa lähes poikkeuksetta niihin itselleen merkittävimpiin, riskittömiin ja turvallisiin julkaisuihin ja täten mahdollisesti ohittaa lukemattomia muita hyviä pelejä.

Valitettavasti myös tällainen ajatusmaailma sisältää riskejä. Esimerkiksi tuttuihin turvallisiin peleihin panostamisessa pelit saattavat alkaa tuntua liiankin samankaltaisilta ja täten johtaa nopeampaan kyllästymiseen. Niille jotka taas seuraavat arvosteluita ja ostavat vain ne vuoden merkkitapaukset saattaa tulla yllätyksenä se etteivät peli olekaan aivan sitä mitä itse olisi halunnut. Tällaisesta pelistä täyden hinnan maksaminen voi tulla todella kalliiksi jos pelihankintoihin on varaa pistää vain tietyn määrän verran rahaa vuodessa.

Todellisuudessa pelihankinnoissa voi säästää kuitenkin todella tuntuvia summia joiden avulla pelihankinnat voi parhaimmillaan moninkertaistaa tai vaihtoehtoisesti toi tietysti sijoittaa säästetyt rahat jonnekin aivan toisaalle. Tämä onnistuu helposti pienellä kärsivällisyydellä ja kauppojen sekä digitaalisten jakelukanavien tehokkaalla kilpailuttamisella. Vaatimuksena kuitenkin tehokkaalle kilpailuttamiselle on olla kykeneväinen verkkomaksuihin, eli joko suoraan kortin kautta maksamisen muodossa tai palveluiden kuten PayPal kautta. Varovaisille verkkomaksajille suosittelen erityisesti PayPal palveluun tutustumista sillä se saattaa tarjota verkkomaksuihin juurikin sitä turvaa mitä he kaipaavat.

Ylivoimaisesti paras alusta pihipelaamiselle on tällä hetkellä tietokone. Yleisesti ottaen kaikki pelit on saatavilla halvemmalla tietokoneelle oli sitten kyse uusista tai vanhoista. Laiteelle löytyy myös kaikista pelaamiseen kykenevistä laitteista kattavin pelikirjasto. Käytännössä mikäli kiinteää internet liittymää ja itse laitetta ei oteta laskuihin voi PC pelaaminen olla täysin ilmaista. Internet on piukassa ilmaisia mikromaksuilla itseään tukevia pelejä joista lukemattomat pelaajat voivat nauttia lukemattomia tunteja maksamatta itse pelistä penniäkään. Jotkut pelitalot juhlistavat välillä vuosiaan ja tarjoavat vanhoja pelejään sivustoillaan ilmaiseksi, jotkut taas saattavat houkutella palveluihin ilmaisilla peleillä tai ilmaisilla viikonlopuilla moninpeleihin kuten Steam.

Steam ja muut kilpailevat digitaaliset jakelukanavat kuten Desura tarjoavat myös mahdollisuuksia merkittäviin säästöihin. Esimerkiksi Steamin alekampanjoista saa kokonaisia pelejä välillä karkkipussin hintaan. Näitä ladattuja pelejä ei ehkä voi vaihtaa, myydä tai lainata kaverille, mutta onko se nyt niin oleellista jos saa tuolla hintaa välillä jopa tuntikausiksi viihdettä?
Nykyään nostavat päätään myös eräänlaiset pakettitarjoukset jossa on yleensä tarjolla yksi tai useampi indie peli ja kuluttajat saavat itse päättää hinnat. Vaikka indie pelit ovatkin usein hieman pienemmän budjetin pelejä saattaa niistä saada kymmeniksi tunneiksi viihdettä joten ei näitäkään kannata unohtaa.

Konsoleilla pihipelaaminen on huomattavasti haastavampaa ja pelit yleensä tietokonepelejä kalliimpia. Toisaalta taas kuluttajalla on suurempi varmuus siitä, että peli pyörii alustalla niin kuin se on tarkoitettu. Konsolipuolella suurimmat säästöt saa aikaan yksinkertaisesti odottamalla että pelien hinnat tippuvat. Suomalaisissa kaupoissa tämä on usein valitettavan hidas prosessi, mutta esimerkiksi Britti kaupoissa hinnat saattavat tippua muutamassa kuukaudessa puoleen alkuperäisestä myyntihinnasta. Luit oikein, puoleen hintaan. Yleisesti myös hyvä nyrkkisääntö on ettei uudesta pelistä kannata maksaa juuri 45€ enempää. Brittikaupoissa vain harva peli ylittää tuon hinnan, ja monista suomalaisista verkkokaupoista saattaa pelin saada kutakuinkin samaan hintaan Ahvenanmaan varastoilta.

Pleikkarilla kannattaa tutustua myös Playstation plus palveluun mikäli PSN pelit ovat mieleen. Palvelu on ehkä hieman arpaluontoinen sillä siitä ei tasan tarkkaan aina tiedä mitä saa, mutta hintaansa nähden tarjoukset, ilmaispelit ja betat ovat tarjonneet kyllä rahalle vastinetta. Tosin Plus aikaan kannattaa satsata vain sen ollessa alennuksessa sillä näin saattaa netota ylimääräisen pelin, halvemman hinnan tai mahdollisesti muutaman lisäkuukauden kaupan päälle.

Onko sinulla kenties muita vinkkejä?
jotain muuta huomioitavaa?
mielipiteitä?

Pistäkää ihmeessä kommenttia.

Mietteitä - Konsolifikaatio

Kirjoittaja Viper7 30. maaliskuuta 2011 kello 13:51

Konsolifikaatio tai englantilaisittain Consolification on termi jonka kuulee edelleen monien PC pelaajien suusta. Kyseistä termiä käyttäessä konsolipelaajat leimataan usein jotenkin PC pelaajia tyhmemmiksi, sekä syytetään konsoleita pelin huonosta PC käännöksestä tai versiosta. Ikävästi tämä ajattelutapa jossa konsolipelien pitää olla jotenkin tyhmempiä tai yksinkertaistetumpia on jäänyt ikävästi myös useiden pelikehittäjien pääkoppaan johtaen monen pelin kohdalla juurikin tähän konsolifikaatioon.

Onko konsolipelaajat siis PC-pelaajia tyhmempiä? No eivät tietenkään ole. Monet nykypäivän konsolipelaajista ovat vanhoja PC-pelaajia, jotka ovat lähinnä vaihtaneet alustaa. Konsoleiden yhdistäminen casual-pelaamiseen on myös sinänsä hauskaa, sillä tietokoneella näitä casual-pelaajia vasta onkin. Vain harva ostaa tietokoneen pelkästään pelaamista varten, kun taas konsolipuolella tilanne on taas täysin päinvastainen.

On mielestäni naurettavaa ajatella, että kun peliä kehittää konsoleille sitä pitäisi alkaa jollain tavalla yksinkertaistamaan tai tyhmentämään. Konsolit ovat loppupeleissä vain tietokoneita suljetulla raudalla ja käyttöjärjestelmällä. Oikeasti ainoan haasteen peleille tuo käyttöliittymä, jonka pitäisi palvella sekä pc että konsolipelaajia tai sitten tehdä molemmille oma. Hiirelle ja näppäimistölle kehitetty käyttöliittymä harvemmin toimii konsoleilla ja vastaavasti ohjaimelle suunniteltu käyttöliittymä on pc pelaajille usein kankea. Kaikki muu yksinkertaistaminen on vain pelinkehittäjien omaa pelleilyä.

Näppäimistäkään ei ainakaan Ps3 ja X360 laitteilla ole pulaa, Dualshock ohjaimen 16 nappulaa analogitikkuinen riittää lähes kaikkiin pelityyppeihin. Ainoastaan tosiaika strategiat hurjine pikanäppäin määrineen ovat sellaisia joissa pelin kulkua joutuu hidastamaan ohjaimelle. Tosin vastapainona tälle ohjaimella toimii mielestäni paremmin autopelit, tappelupelit, tasoloikat sekä toimintapainotteiset hack and slash pelit kuten Devil may cry. Sacred2 vähäisestä mediahuomiostaan huolimatta osoitti ainakin allekirjoittaneelle, että myös Diablo tyyliset roolipelit toimivat vallan mainiosti ohjaimella. Ensimmäisen persoonan räiskintäpelit toimivat konsoleilla moitteetta, ja niitä on mukava pelata.

Mistä tämä konsolifioiminen tänä päivänä sitten johtuu? Tähän yksinkertainen vastaus on joidenkin pelitalojen naurettavasta käsityksestä, että konsolipelaajat kaipaavat jotenkin yksinkertaistettuja pelejä. Toisena syynä on PC-pelien markkinaosuus joka on vähentynyt merkittävästi viime vuosina jonka takia alustaan jää usein toissijaiseksi → köyhä käännös. Kolmantena on yksinkertaisesti liika keskittyminen grafiikkaan, tämä johtaa usein siihen, että konsoleilla, sekä vanhemmilla tietokoneilla loppuu tehot tai muisti kesken. Tällöin peleistä tulee usein kauniita yksinkertaistettuja lyhyitä putkijuoksuja eri teemoilla varustettuna eikä aikaa jää sisällön kehittämiseen.

Suomalaiset Pelikaupat vaikeuksissa?

Kirjoittaja Viper7 3. helmikuuta 2009 kello 16:33

Viime aikoina myös Osuuspankki on saanut kortti ongelmansa kuntoon ja kortti soveltuu ulkomaan ostoihin varsin mainiosti. Muut kortit (paria poikkeusta lukuunottamatta) ovat tukeneet ulkomaankauppojen verkkomaksuja jo pidemmän aikaa.
Nyt siis kotimaan pelikauppojen tukemiseen ei niinkään löydy siitä etteikö ulkomailta voisi ostaa vaan syitä saa etsiä vaikka isänmaallisuudesta, moraaleista tai mistä nyt sitten keksiikään.

Vielä viime vuoden puolella koin Briteistä tilaamisen jotenkin hankalana ja epäluotettavana, mutta parin onnistuneen tilauksen jälkeen oli nämä ennakkoluulot hävinneet tipotiehensä.
Nytemmin en juuri mistään muualta pelejä tunnu ostavankaan, sillä rahaa säästyy tuhottomasti kotimaan kauppoihin verrattuna. Suomen 70€:n ympärillä pyörivät hinnat tuntuvat rehellisesti sanottuna riistolta.

Mitä sitten tuonoisella 70€:a saisi sitten vaikka juuri briteistä? Noh riippuen punnan kurssista joka heittelee nyt 1.06-1.2€ kohdilla, voi tuollaisella rahamäärällä saada itselleen vaikka keräily version kyseisestä pelistä ja säästää vielä 20€ siinä samassa.

Tämä ei ole pelkästään helppo tapa säästää peliostoksissa, vaan myös hyvin huolettava tilanne kotimaisten pelikauppojen kohdalla. Miten kotimaiset pelikaupat voivat kilpailla näinkin reilusti hinnaltaan alhaisempia pelikauppoja vastaan?
Musiikki ja leffa myynneissä tämän ei luulisi vaikuttavan aivan yhtä paljon näiden omatessa huomattavasti pienemmän hinta erotuksen ulkomaankauppojen kohdalla. Mutta olisiko kenties aika löysätä peleihin ja mahdollisesti laitteisiin kohdistuvassa verotuksessa, vai aletaanko ulkomaailta tilaamista estämään röyhkeästi lisämaksuilla?

Lopuksi hieman viimeaikojen ostoksia:
- blogissa olevan kuvan Killzone2 boxi - 40€
- God of war chains of olympus (PSP) - 12€
- Star Ocean: first departure - 19€
- Far cry2 - 20€
- Saints row2 - 25€

Muita tämän hetken pongauksia:
Street Fighter IV - 32€
Resident Evil 5 - 35€
LittleBigPlanet - 20€
Mirrors Edge - 23€

Hinnat ovat arvioituja, joten ne voivat heittää euron tai pari suuntaan jos toiseen.

Blogilinkki
http://viperseven.blogspot.com/2009/02/suomalaiset-pelikaupat-va
ikeuksissa.html