Suomi

Opas pihipelaamisen saloihin

Kirjoittaja Viper7 7. tammikuuta 2012 kello 18:07

Useille aktiivisille ja vähemmän aktiivisille videopelaajille pelaaminen on todella kallis harrastus
Erityisesti Suomessa uusien pelien ja pelitarvikkeiden hinnat saattavat olla hävyttömän kalliita. Suuremmissa kauppakeskuksissa ei ole ollenkaan harvinaista nähdä uusien pelien hintojen kipuavan sinne 70€ tietämille. Korkeiden hintojen vuoksi moni pienituloisempi ja vähän suurempituloisempikin pelaaja satsaa rahansa lähes poikkeuksetta niihin itselleen merkittävimpiin, riskittömiin ja turvallisiin julkaisuihin ja täten mahdollisesti ohittaa lukemattomia muita hyviä pelejä.

Valitettavasti myös tällainen ajatusmaailma sisältää riskejä. Esimerkiksi tuttuihin turvallisiin peleihin panostamisessa pelit saattavat alkaa tuntua liiankin samankaltaisilta ja täten johtaa nopeampaan kyllästymiseen. Niille jotka taas seuraavat arvosteluita ja ostavat vain ne vuoden merkkitapaukset saattaa tulla yllätyksenä se etteivät peli olekaan aivan sitä mitä itse olisi halunnut. Tällaisesta pelistä täyden hinnan maksaminen voi tulla todella kalliiksi jos pelihankintoihin on varaa pistää vain tietyn määrän verran rahaa vuodessa.

Todellisuudessa pelihankinnoissa voi säästää kuitenkin todella tuntuvia summia joiden avulla pelihankinnat voi parhaimmillaan moninkertaistaa tai vaihtoehtoisesti toi tietysti sijoittaa säästetyt rahat jonnekin aivan toisaalle. Tämä onnistuu helposti pienellä kärsivällisyydellä ja kauppojen sekä digitaalisten jakelukanavien tehokkaalla kilpailuttamisella. Vaatimuksena kuitenkin tehokkaalle kilpailuttamiselle on olla kykeneväinen verkkomaksuihin, eli joko suoraan kortin kautta maksamisen muodossa tai palveluiden kuten PayPal kautta. Varovaisille verkkomaksajille suosittelen erityisesti PayPal palveluun tutustumista sillä se saattaa tarjota verkkomaksuihin juurikin sitä turvaa mitä he kaipaavat.

Ylivoimaisesti paras alusta pihipelaamiselle on tällä hetkellä tietokone. Yleisesti ottaen kaikki pelit on saatavilla halvemmalla tietokoneelle oli sitten kyse uusista tai vanhoista. Laiteelle löytyy myös kaikista pelaamiseen kykenevistä laitteista kattavin pelikirjasto. Käytännössä mikäli kiinteää internet liittymää ja itse laitetta ei oteta laskuihin voi PC pelaaminen olla täysin ilmaista. Internet on piukassa ilmaisia mikromaksuilla itseään tukevia pelejä joista lukemattomat pelaajat voivat nauttia lukemattomia tunteja maksamatta itse pelistä penniäkään. Jotkut pelitalot juhlistavat välillä vuosiaan ja tarjoavat vanhoja pelejään sivustoillaan ilmaiseksi, jotkut taas saattavat houkutella palveluihin ilmaisilla peleillä tai ilmaisilla viikonlopuilla moninpeleihin kuten Steam.

Steam ja muut kilpailevat digitaaliset jakelukanavat kuten Desura tarjoavat myös mahdollisuuksia merkittäviin säästöihin. Esimerkiksi Steamin alekampanjoista saa kokonaisia pelejä välillä karkkipussin hintaan. Näitä ladattuja pelejä ei ehkä voi vaihtaa, myydä tai lainata kaverille, mutta onko se nyt niin oleellista jos saa tuolla hintaa välillä jopa tuntikausiksi viihdettä?
Nykyään nostavat päätään myös eräänlaiset pakettitarjoukset jossa on yleensä tarjolla yksi tai useampi indie peli ja kuluttajat saavat itse päättää hinnat. Vaikka indie pelit ovatkin usein hieman pienemmän budjetin pelejä saattaa niistä saada kymmeniksi tunneiksi viihdettä joten ei näitäkään kannata unohtaa.

Konsoleilla pihipelaaminen on huomattavasti haastavampaa ja pelit yleensä tietokonepelejä kalliimpia. Toisaalta taas kuluttajalla on suurempi varmuus siitä, että peli pyörii alustalla niin kuin se on tarkoitettu. Konsolipuolella suurimmat säästöt saa aikaan yksinkertaisesti odottamalla että pelien hinnat tippuvat. Suomalaisissa kaupoissa tämä on usein valitettavan hidas prosessi, mutta esimerkiksi Britti kaupoissa hinnat saattavat tippua muutamassa kuukaudessa puoleen alkuperäisestä myyntihinnasta. Luit oikein, puoleen hintaan. Yleisesti myös hyvä nyrkkisääntö on ettei uudesta pelistä kannata maksaa juuri 45€ enempää. Brittikaupoissa vain harva peli ylittää tuon hinnan, ja monista suomalaisista verkkokaupoista saattaa pelin saada kutakuinkin samaan hintaan Ahvenanmaan varastoilta.

Pleikkarilla kannattaa tutustua myös Playstation plus palveluun mikäli PSN pelit ovat mieleen. Palvelu on ehkä hieman arpaluontoinen sillä siitä ei tasan tarkkaan aina tiedä mitä saa, mutta hintaansa nähden tarjoukset, ilmaispelit ja betat ovat tarjonneet kyllä rahalle vastinetta. Tosin Plus aikaan kannattaa satsata vain sen ollessa alennuksessa sillä näin saattaa netota ylimääräisen pelin, halvemman hinnan tai mahdollisesti muutaman lisäkuukauden kaupan päälle.

Onko sinulla kenties muita vinkkejä?
jotain muuta huomioitavaa?
mielipiteitä?

Pistäkää ihmeessä kommenttia.

HQ