Suomi

Konsolit ja DRM, Synkkä tulevaisuus.

Kirjoittaja Viper7 1. kesäkuuta 2013 kello 15:07

Microsoft julkisti muutama viikko sitten, että heidän tulevalla pelikonsolillaan kaikki pelit asennetaan konsolille ja lukitaan käyttäjätiliin. Tämä on selvästi Microsoftin hyökkäys käytettyjen pelien kauppaa kohtaan joka on "vaivannut" konsolipelien myyntiä jo melko kauan. Tämä tarkoittaa käytännössä, että mikäli lainaat tai ostat kaverilta pelin, joudut maksamaan siitä vielä määrittelemättömän summan ennen kuin pääset sitä pelaamaan. Käytännössä tämä ei siis tapa vain käytettyjen pelien kauppaa vaan tekee myös pelien lainaamisesta ja kavereille tuomisesta todella hankalaa.

Se valtava ero Konsoli ja PC-pelaamisen välillä.
Jotkut argumentoivat miten tämä on PC-puolella ihan normaalia, eikä tämän vuoksi tule merkittävästi vaikuttamaan mihinkään. Tämä on kuitenkin hyvin optimistinen asenne, kun ottaa huomioon kuinka paljon PC pelaaminen yleisesti eroaa konsolipelaamisesta.

On totta, että mikäli marssin konsolipelaajan tavoin pelikauppaan ostamaan itselleni uutta peliä PC:lle joudun sen asentamaan ja todennäköisesti liittämään joko Valven Steam tai EA:n Origin tiliin. Huomasitko edellisestä lauseesta sanan "todennäköisesti"?
Tämä tuo esiin, erään erittäin ison eroavaisuuden PC ja konsolipelaamisessa, joka on avoimuus.

Kun peli julkaistaan tietokoneelle, voivat kehittäjät/julkaisijat itse päättää mille jakelukanaville peliään tarjoavat.

Eräs erinomainen esimerkki on CD PROJECT RED joka on tunnettu mm. The Witcher pelisarjasta. PC-pelaajat voivat halutessaan hankkia Witcher pelin Steam:stä, tai vaihtoehtoisesti DRM-vapaana, joko levyllä tai Good Old Games-palvelusta. Käyttäjät voivat siis valita mistä ja missä muodossa pelinsä hankkivat. Suomalaisista pelitaloista mainittakoon Remedy ja Almost human games joiden Alan wake ja Legend of Grimrock pelit on tarjolla sekä Steam:ssä, että DRM vapaina.

Konsolien suljettu ympäristö.
Kenenkään PC-pelaajan ei ole varsinaisesti pakko käyttää Steamiä. PC puolella tarjolla on melkoinen liuta vastaavia palveluita käytettäväksi jos Steam ei miellytä. On kuitenkin hyvä mainita, että Steamin valta-asema on ansaittu laadukkaalla ja toimivalla palvelulla ja paikoitellen todella kuluttajaystävällisellä hinnoittelulla. Monet haluavatkin kaikki pelinsä steamiin, oli ne sitten drm vapaita tai ei koska homma toimii vaan yksinkertaisesti hemmetin hyvin.

Kortensa kekoon tuo PC puolella myös Humble Bundle ja sitä vastaavat pakettitarjoukset mistä voi saada parhaimmillaan valtavan määrän pelattavaa täysin DRM-vapaana ja vielä pilkkahintaan.

Konsolipuolella Sonyn, Microsoftin ja Nintendon konsoleilla on tarjolla vain valmistajan omat kanavat ja palvelut joten näiden laatua ja hintoja ei voi juurikaan kilpailuttaa. Valmistajat voivat päättää siis täysin siitä mitä sisältöä ja palveluita he tarjoavat ja mihin hintaan. Tulevaisuuden perusteella tähän ei ole juuri tulossa muutosta, ellei Android-pohjaiset konsolit kuten Ouya tällä saralla jollain tapaa yllätä tai Sony pistä avoimuudella konsolipelaamista uuteen uskoon E3:lla.

Ongelmallinen tulevaisuus
Pelaaminen mobiililaitteilla ja tableteilla yleistyy yleistymistään ja PC pelaaminen on muutamassa vuodessa herännyt kuin kuolleista steamin, free2play boomin ja indie-pelien toimesta. Onko konsolivalmistajilla oikeasti varaa pysyä enää suljettuna saatikka leikkiä DRM tulella?

HQ