Yleisesti ottaen toimintaroolipelit, erityisesti kolmannen persoonan pelit, joissa on hack and slash -taistelua, ovat yleensä yhden pelaajan kokemuksia. Yleensä ajatus tehdä yhteistyötä useiden ystävien kanssa fantasiamaailmaa tutkittaessa ja voimakkaita vihollisia kohdattaessa on varattu MMORPG:lle, mutta lähitulevaisuudessa Bandai Namco aikoo kääntää tämän teeman päälaelleen. Sanon tämän, koska osana Summer Game Festiä minulla oli mahdollisuus kokeilla ja pelata Blue Protocolia, animepohjaista toimintaroolipeliseikkailua, joka sisältää terveellisen annoksen massiivisia moninpelin sosiaalisia ominaisuuksia. Nähtyäni pelin Los Angelesissa, voin kertoa siitä lisää.
Ensinnäkin puhutaan Blue Protocolin esittelystä. Tämä peli käyttää animetyylistä ilmettä, joka on melkein kuin cel-shaded-ulkoasu. Tätä näemme sellaisissa peleissä kuin Genshin Impact, Tower of Fantasy ja Scarlet Nexus. Siinä on selkeä animoitu taidetyyli, mutta todellisuudessa vain hahmot ja hirviöt huokuvat animea, sillä muun maailman muotoilu näyttää perinteisemmältä ja realistisemmalta kuin jokin, joka on irrotettu mangasta.
Mitä tulee pelaamiseen, tässä asiat alkavat muuttua hieman ainutlaatuisemmiksi, koska Blue Protocol tarjoaa kaksi pääelementtiä. Toinen näistä on toimintapitoinen roolipelipuoli, jossa pelaajat käyttävät erilaisia miekkoja, kirveitä, vasaroita ja muita lähitaisteluaseiden yhdistelmiä murskatakseen monia erilaisia petoja ja hirviöitä, jotka rumentavat maailmaa. Tarjolla on myös erilaisia pitkän matkan hyökkäyksiä hyödynnettäväksi, sekä joukko ainutlaatuisia kykyjä, jotka sisältävät silmiinpistäviä ja raskaita iskuja. Koko taistelumekaniikka tuntuu nopeatempoiselta ja sujuvalta, ja sen kanssa on jännittävää leikkiä - varsinkin, kun mukana on valtava määrä kustomointiominaisuuksia, joiden avulla voit muokata hahmoasi sopivaksi monimutkaiseen peliin.
Mukaan on laitettu myös MMO:n kaltaisia ominaisuuksia, jotka sisältävät moninpelin ja sosiaalisen puolen. Blue Protocol ei ole Elden Ring, jossa suurimmaksi osaksi suoritat seikkailun yksin. Tämä on peli, joka rohkaisee pelaajia liittymään yhteen, muodostamaan ryhmiä ja kohtaamaan massiivisia hirviöitä, jotka tuhoaisivat yksittäisen pelaajan. Tai sitten voit vain jatkaa tutkimalla maailmaa ja suorittamalla tehtäviä.
Maailma itsessään on myös näennäisesti melko houkutteleva paikka tutkia. Voit ratsastaa ja kohdata outojen ja epätavallisten olentojen ryhmiä, joista useimmat ovat vihamielisiä ja yrittävät tappaa sinut, kun tulet liian lähelle niitä. Matkan varrella on myös paljon resursseja ja kohteita kerättäväksi. Maailma ei ole kuitenkaan kovin helppo paikka kulkea ja se vaatii karttataitoja liikkumiseen. Sen mukaan, mitä näin Blue Protocolin maailmasta, se ei saa ihmisiä ällistymään samalla tavalla kuin Lands Between -julkaisu, mutta samalla siinä on tarpeeksi houkuttelevia paikkoja ja olentoja, jotta se pystyi tempaamaan mukaansa koko ennakkoistunnon ajaksi.
Sanon, että pelin tarinan ymmärtäminen ennakkoistunnon aikana oli haastavaa, koska siinä keskityttiin enemmän taisteluun ja pelattavuuteen. Mutta tarinassa näyttää olevan paljon mysteereitä, jotka saavat pelaajan uteliaaksi. Samalla se herättää halun tutkia enemmän, jotta saisi lisätietoja maailmasta ja siinä asuvista ihmisistä.
Onneksi Blue Protocolin hahmojärjestelmä on paljon maailmaa selkeämpi. Peli sisältää joukon erilaisia hahmotyyppejä, joista jokainen muuttaa dramaattisesti pelin pelaamistapaa samalla tavalla kuin muut roolipelit, kuten Diablo IV. Voit esimerkiksi valita pyöreämmän Blade Wardenin, joka taistelee miekalla ja kilvellä. Valittavissasi on myös Keen Strider, joka käyttää keskipitkän ja pitkän kantaman taistelutyyliä sekä puolustavia kykyjä. Saatavilla on viisi hahmoluokkaa (ainakin ennakkoversion koonnin mukaan), ja jokainen tuo mukanaan erilaisia kykyjä, aseyhdistelmiä, pelityylejä ja moninpeliä varten käytettäviä etuja. Tämä järjestelmä tukee vahvasti kokonaisuutta.
Tehdäkseen Blue Protocol -kokemuksesta hieman ainutlaatuisemman, Bandai Namco on jopa sisällyttänyt pelin alkuun melko monimutkaisen hahmojen mukautuspaketin, jonka avulla pelaajat voivat suunnitella itselleen sopivan hahmon. Kasvojen piirteitä, hiustyyliä, asuja, asusteita, hahmon ilmeikkäitä piirteitä ja jopa emojeita voi muokata, joiden avulla voit tehdä seikkailusta omanlaisesi.
Koska ennakkoistunto ei ollut pitkä, en voi enempää kommentoida etenemisen tai tehtävien suunnittelun monimuotoisuutta. Sen kuitenkin voin todeta, että moninpelielementit on toteutettu erittäin hyvin. Yhteistyössä muiden pelaajien kanssa peli toimii erittäin tehokkaasti ja on helppo määrittää, miten sinun tulisi pelata hahmoasi yhteistyössä muiden luokkatyyppien kanssa. Foe Breaker-, Twin Striker- ja Blade Warden -luokat etenevät lähitaisteluun ja kiinnittävät vihollisten huomion. Samalla ne tekevät massiivista vahinkoa. Taustalla Keen Striders- ja Spell Weavers -hahmot seisovat etäällä ja odottavat tilaisuutta rankaista pitkän kantaman hyökkäyksillä vihollisia. Samalla he täydentävät ja tukevat etulinjan liittolaisia varmistaakseen, että heidän terveytensä ei heikkene. Kyseessä on hyvin yksinkertainen, mutta käytännön tasolla tehokas taistelutyyli.
Vaikka Blue Protocol on jo tehnyt debyyttinsä Japanissa, fanit ympäri maailmaa joutuvat odottamaan vuoteen 2024 asti pelatakseen tätä ilmaista online-roolipeliä. Mutta aina kun Blue Protocol näyttää ilmestyvän PC-, PS5- ja Xbox-sarjan konsoleille, se herättää mielenkiinnon Genshin Impactin ja muiden animen inspiroimien roolipelien ystävissä.