Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Boksitrollit

Boksitrollit

Lämminhenkinen nukkeanimaatio on visuaalinen elämys.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Päällimmäisiksi muistoiksi Boksitrolleista jää kaksi asiaa. Kankea anglismisuomennos alkuperäisteoksesta Boxtrolls ja se, millainen visuaalinen elämys tämä nukkeanimaatio onkaan.

HQ

Tarina on lähtökohdiltaan ja henkilöhahmoiltaan hankalasti hahmotettava, mutta varsinaiset juonenkäänteet ovatkin sitten hyvin suoraviivaiset. Elokuva perustuu Alan Snow'n kirjailemaan lastenromaaniin Here Be Monsters, ja kirjassa erikoisen maailman avaamiseen on epäilemättä käytetty paljon enemmän aikaa kuin elokuvassa. Kummallisen kartiomaisen vuoren rinteille rakennettu kaupunki kärsii erikoisesta ongelmasta. Joka yö kaduilta kuuluu meteliä ja seuraavana aamuna iso kasa pahvilaatikoita ja metalliromua on hävinnyt. Kauan sitten yksi pikkupoika katosi yön aikana, ja hänestä on aikaa myöten tullut paikallinen urbaanilegenda lasten pelotteluun. Boksitrolleiksi nimettyjä elikkoja metsästämään värvätään Archibald Snatcher avustajineen. Aikuiskatsojalle varsin arvattavasti boksitrollit ovatkin lopulta söpöjä ja symppiksiä elikoita.

BoksitrollitBoksitrollit

Ben Kingsleyn ääninäyttelemä Archibald on koko elokuvan mielenkiintoisin hahmo. Kunnianhimoisen tuholaistorjunnan lisäksi mies pukeutuu usein naiseksi esiintyen paikallisen burleskiteatterin tähtenä. Tarinan kannalta keskeisintä on kuitenkin pakkomiellettä lähentelevä intohimo juustoihin. Tämä siitä huolimatta, että mies kärsii vakavista allergiareaktioista aina meijerituotteita nauttiessaan. Tuholaistorjujan pahuus valkenee tietenkin ensimmäiseksi lapsille, mutta heillä on täysi työ saada aikuiset uskomaan asioiden todellinen laita. Lettipäinen Winnie ei kuitenkaan jää polkemaan jalkaa naama punaisena, vaan ryhtyy suoraviivaiseen toimintaan suu mutrussa. Maleficent-elokuvassa kunnostautunut Elle Fanning antaa Winnielle äänensä ja vahvan aksenttinsa.

Boksitrollit on toteutettu tietokoneavusteisesti nukkeanimaationa. Kohtauksien toimivuuden eteen tehty työmäärä on aivan uskomaton. Joitakin taustaefektejä lukuun ottamatta kaikki on pitänyt luoda fyysisesti käsityönä. Tämän ymmärrettyään aikuiskatsoja kykenee nauttimaan leffasta ennen kaikkea visuaalisena elämyksenä. Hieman vakavammasta vinkkelistä katsottuna tarinassa voi nähdä myös viittauksia etnisiin puhdistuksiin, mutta tällainen opetus tietenkin verhotaan lapsille sopivaan muotoon.

Tämä on mainos:

Lisämateriaalit ovat tärkeä osa katsomiskokemusta, koska ne opettavat arvostamaan tekijöiden elokuvassa käyttämää työprosessia. Vajaan tunnin ekstrat töllöteltyään tuntee olevansa viisaampi, ehkä jopa haluten katsoa leffa uudestaan heti perään.

Boksitrollit olisi kaivannut lisää erikoisen maailman pohjustusta elokuvan alussa. Näennäisen yksinkertaisessa ydintarinassa voi nähdä viitteitä huomattavasti vakavammistakin opetuksista. Sujuva nukkeanimaatio on suositeltava visuaalinen elämys ja blu-ray-julkaisun lisämateriaalit nostavat arvosanaa pisteellä.

BoksitrollitBoksitrollitBoksitrollit
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Boksitrollit

Boksitrollit

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Lämminhenkinen nukkeanimaatio on visuaalinen elämys.Ladataan seuraavaa sisältöä