Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Boyhood

Boyhood

Pysteillä palkittu elämänmakuinen draama ei ansaitse saamaansa hehkutusta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Toimintarymistelyjen ja efektiähkyjen seassa on virkistävää katsoa välillä elämänmakuisia draamoja. 12 vuoden pituiselta tuotannoltaan ja kestoltaan järkälemäinen Boyhood sopii odotuksiltaan tähän sopukkaan. Myös Oscar -ehdokkuuksia ja pystejä on elokuvalle kertynyt, joten odotukset elokuvaa kohtaan olivat korkealla. Valitettavasti pystit ja hehkutus on annettu vain poikkeuksellisen pitkän tekotavan eikä itse elokuvan ansioiden vuoksi. Näemme päivittäin ympärillä ihmisten normaalia elämää, joten tyypillisen poikalapsen tasapaksu taival aikuisuuteen ei ole riittävä peruste elokuvan juonelle. Elokuvan pitää olla enemmän.

HQ

8-vuotiaan Masonin (Ellar Coltrane) päivät kuluvat maailmaa ihmetellessä ja isosiskonsa Samanthan (Lorelei Linklater) kiusailua sietäessä. Äiti (Patricia Arquette) yrittää pitää huushollia kasassa parhaansa mukaan kun isä (Ethan Hawke) on jo kauan sitten hävinnyt kuvioista. Vuodet vierivät ja Mason oppii yhtä sun toista elämästä lukuisten avioerojen, muuttojen ja muiden arkiasioiden ohella matkalla aikuisuuteen.

Boyhood

Sympaattisesti liikkeelle lähtevä tarina tarjoaa katsojalle paikan kärpäsenä katossa nuoren pojan elämään. Elokuvaan vaadittavan dramatisoinnin puute tekee tarinasta kuitenkin kovin laimean. Elokuva esittelee paljon tapahtumia, jotka jätetään auki ja käsittelemättä. Tämä hukattu potentiaali kielii laiskasta käsikirjoittamisesta, sekä kykenemättömyydestä leikata pois turhia otoksia. Rauhallisessa kerronnassa tilanteet sentään vaihtuvat sujuvasti ja elokuva etenee lähes kolmen tunnin pituutensa lähes hyväksyttävästi. Kuitenkaan tälle elokuvan muodossa olevalle tuuliajolle läpi nuoruuden ei oikein löydy katsomisperusteita.

Näyttely elokuvassa on ihan sujuvaa. Pääroolit vedetään uskottavasti mutta tästä huolimatta Patricia Arquetten sivuosastaan saaman Oscar-pystin perusteet ovat jäävät täydeksi mysteeriksi. Ethan Hawken ristiriitainen rooli poissaolevana, sympaattisena retkuisänä on elokuvan ainoita valopilkkuja ja nostaa hyvin esiin miehen vahvuudet näyttelijänä, josta edes Oscar ehdokkuus olisi ollut paikallaan Arquetten tilalla. Ellar Coltrane päähahmona on joko kirjoitettu tai vain annettu kasvaa hiljaiseksi sivustaseuraajaksi, joten suurempia tunteenpurkauksia ei näyttelijältä nähdä. Uskottavasti hahmosta kuitenkin välittyy teinien epävarmuus itseensä ja uteliaisuus maailmaa kohtaan perinteisen rasvatukan ja lurkkimaisen luonteen alta.

Tämä on mainos:

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Richard Linklater on tunnettu hitaista ja realistisista jaaritteludraamoistaan, joihin lukeutuu esimerkiksi vuonna 1995 nähty Rakkautta ennen aamua. Boyhood eroaa miehen muista töistä ainoastaan poikkeuksellisen pitkän tekoaikansa ansiosta. Hattua kuitenkin pitää nostaa sille, että elokuva on yllättävän yhtenäinen kautta linjain. Kuvaustyyli ja jälki ovat lähes saumatonta, ja näyttelijät pysyvät hyvin rooleissaan. Oli myös hauska huomata kuinka ajankuvasta on nostettu hyvin esiin sen aikaiset trendit ja puheenaiheet aina populaarikulttuurista politiikkaan asti.

Boyhood on ylihypetetty yhden tempun poni. 12 vuoden säännöllinen kuvaus on tekniikkana mielenkiintoinen mutta ei yhtään sen oleellisempi kuin uusin kamerakalustokaan. Jos samainen tarina tehtäisiin elokuvaksi normaaliin tapaan, löytyisi se punaisen maton ylistysten sijaan unohdettuna Anttilan alelaarista kahden euron punaisella hintalapulla somistettuna. Turhana tusinadraamana tämän vielä katsoo, mutta kyllä kolme tuntia voi paremminkin viettää. Älkää antako ylistysten tai mukavan alkumenun tunnelman huijata.

BoyhoodBoyhood
Boyhood
Tämä on mainos:
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Boyhood

Boyhood

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Pysteillä palkittu elämänmakuinen draama ei ansaitse saamaansa hehkutusta.Ladataan seuraavaa sisältöä