Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Brightburn

Brightburn

Mitä jos Teräsmies olisi ollut paha?

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Brightburn on kokonaan yhden idean ympärille koostettu elokuva. Sen ajatuksena on ollut esittää kysymys, mitä olisikaan tapahtunut, jos avaruudesta pienellä kapselilla Yhdysvaltain Kansasiin tömähtänyt Teräsmies olisikin ollut epäitsekkään partiopojan sijasta vallanhaluinen ja paha. Lopputulos on Teräsmiehen fanille varsin vavahduttava katsomiskokemus, ja muille jokseenkin ennalta arvattava kauhuraina kehnohkolla loppuratkaisulla.

Lapsettomuudesta kärsivä Breyerin pariskunta kokee siunauksen arvaamattomalta taholta, kun Kansasin osavaltion Brightburnin pitäjässä metsään putoaa avaruusalus. Sisältä mönkii kaikin puolin ihmisen näköinen vauva, joka ristitään Brandoniksi. 10 vuotta myöhemmin puberteetin alkaessa poika huomaa olevansa monella tavalla erikoinen. Tätä poikaa ei kuitenkaan kiinnosta ihmiskunnan paras, saati maailman pelastaminen. Hän haluaa vain toteuttaa kaikkia impulssejaan, eikä kukaan saa seistä pojan halujen tyydyttämisen esteenä.

Hieman hitaasta alkupuoliskosta huolimatta elokuva etenee hyvällä tahdilla. Se tutkii onnistuneesti juurikin niitä asioita, joita tunteidensa hallitsemista oppiva lapsi tavallisestikin kokee kasvaessaan. Oikeassa elämässä lapsen kapinointi laitetaan kuriin tarvittaessa voimakeinoin, mutta sama ei käy päinsä Brandon Breyerin tapauksessa. Seurauksena on hiljakseen eskaloituva vyyhti, joka vaatii alati kasvavan määrän verta. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus onnistutaan pitämään varsin pienenä - ehkä budjettisyistä - vaikka tällaisessa tarinassa olisi ollut potentiaalia vaikka maailmanpelastusrainaksi. Loppuratkaisu jää kauhuelokuville ominaiseen tyyliin harmillisen epätyydyttäväksi. Toisaalta ei yhden idean ympärille rakennetusta leffasta loputtomiin saisi aineistoa irti muutenkaan.

Brightburn on tekniseltä toteutukseltaan hyvää laatua. Tarinallisella puolella yhden idean ympärille rakentaminen tuntunee tylsältä ja ennalta arvattavalta katsojien valtaosalle. Suurimman vaikutuksen katsomiskokemus tekee Teräsmiehen faneihin, sillä onhan se myönnettävä: jos avaruudesta oikeasti tulisi moisilla voimilla siunattu ylimaallinen olento Maahan, niin juuri pahaksi lapsi todennäköisimmin kasvaisi.

BrightburnBrightburn
Tämä on mainos:
HQ
HQ
Tämä on mainos:
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

Brightburn

Brightburn

ELOKUVA-ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Idea on herkullisempi kuin mitä siitä lopulta saadaan irti.Ladataan seuraavaa sisältöä