Suomi
Gamereactor
arviot
Call of Duty: Modern Warfare

Call of Duty: Modern Warfare

Call of Dutyn uusin osa ampuu täyden lippaallisen upean näköistä ja kuuloista intensiivistä pelikokemusta päin näköä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Olen ollut FPS-pelien suuri ystävä koko tyylilajin aloittaneesta klassisesta Wolfenstein 3D:stä (id Software, 1992) lähtien. FPS-pelien parissa on kerennyt tapahtua vuosien varrella kaikenlaista, joista yhtenä merkkipaaluna voi pitää Call of Duty 4: Modern Warfarea (Infinity Ward, 2007). Modern Warfare esitteli aikaisempaa kiihkeämpää ja realistisempaa sodankäyntiä ja todella intensiivistä tarinankerrontaa. Peli sinkosi Call of Duty -sarjan suureen suosioon, jonka ansiosta sarjaan on tullut uusi peli vuosittain. Matkan varrella on ollut vahvoja osia, mutta julkaisuähkyn yhteydessä myös heikompiakin pelejä. Tämän vuoden Call of Dutya kohtaan odotukset eivät olleet kovin korkealla varsinkaan, kun peli on nimetty sekavasti samannimiseksi kuin modernin sodankäynnin aloittanut osa yli kymmenen vuotta sitten.

Vaarallisten kemikaalisten kaasujen kadotessa yllätyshyökkäyksen yhteydessä CIA päättää lyöttäytyä yhteen SAS-joukkojen kanssa estääkseen mahdolliset terroristien biologiset hyökkäykset. Jäljet johtavat Urzikstaniin, joka on sodassa Venäjän kanssa. Näin tehtävästä tulee huomattavasti monimutkaisempi.

Call of Duty: Modern Warfaren tarina on hyvin klassista erikoisjoukkojen maailmanpelastushekumaa. Muutaman aikaisemman pelisarjan osan sijaan Modern Warfaressa tarina on kuitenkin todella selkeä ja ennen kaikkea uskottava ilman loputtomia käänteiden yllätyskäänteitä. Tunnelma on paikoittain jopa todella karu, uhat ovat hyvin esillä ja määränpää tarkasti tiedossa. Eikä hengähdystaukoja jaella kuin hetkellisesti latausruuduissa.

Tämä on mainos:

Uskottavuus on myös pelillisen annin vahvoja puolia. Intensiivisestä ja elämää suuremmasta toiminnasta huolimatta mukana on vahva realismin tuntu. Viholliset eivät ole maalattuja tauluja vaan piileskelevät ja väistelevät soljuvasti ympäristöä hyödyntäen. Orgaaniset kentät yksityiskohtineen tuovat uskottavuutta uudelle tasolle ja elävät toiminnan mukana hajoten ammusten ja räjähdysten voimasta. Aseiden rekyylit potkivat hienosti ja erilaiset efektit maalaavat todella vahvaa sodankäynnin tuntua. Ainoa realismia rikkova tekijä on pelin loppupuolella vastaan tuleva panssaripukuun ahdettu juggernaut. Tähän hahmoon sai heittää lapiokaupalla kranaatteja ja tyhjentää lukuisia lippaita isoimmistakin aseista ennen sen kaatumista. Tilanne söi todella pahasti tunnelmaa, eikä tuntunut istuvan ollenkaan kaikkeen aikaisemmin koettuun.

Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare

Pelin tarinaosio on täyttä tykitystä alusta loppuun. Toiminta jakautuu todella monipuolisesti erilaisten aseiden käyttämiseen, hiiviskelyyn, ajoneuvoilla liikkumiseen ja erilaisten jännitysten kokemiseen räjähtävän toiminnan ohella. Kerronta on todella napakkaa hyödyntäen nokkelasti monipuolisia tilanteita luomaan erilaisia kauhukuvia sodankäynnistä pitäen intensiivistä tunnelmaa yllä.

Pelimekaniikat eivät juuri ole aikaisemmin jo täydelliseksi säädetyistä muuttuneet, mutta muutamat parantelut on Modern Warfareen saatu. Esimerkiksi aseelle voi nyt saada tukea pinnalta kuin pinnalta ja yökiikareiden hyödyntäminen on hienosti esillä. Hahmot eivät liiku aivan niin nopeasti kuin aikaisemmissa osissa luoden realistisemman otteen pelille. Tästä huolimatta, ohjattavuus on kuitenkin todella tarkkaa antaen hienon hallinnan tunteen.

Tämä on mainos:

Call of Duty: Modern Warfaren visuaalinen ilme on kaikessa komeudessaan upeaa katsottavaa. Maailma on silmäkarkkia täynnä ja hahmot todella eläväisiä. Efekteistä erityisesti valon käyttö eri muodoissa on viety uudelle tasolle tulien hehkuessa todella kirkkaana ja räjähdysten saadessa savun ja pölyn avulla todella realistisia piirteitä. Kuvaan on filtteröity hienosti likaa ja rosoisuutta saaden kokonaisuuden näyttämään parhaimmillaan kuin dokumenttielokuvalta.

Upea ilme ei kuitenkaan tule itsestäänselvyytenä. Peli haukkaa huiman määrän kovalevytilaa, ja asennuksen jälkeen peli vaatii vielä lisälatauksia. Ärsyttävintä oli käynnistyksen yhteydessä jonkinlainen shadereiden asentelu optimaalisen pelin saavuttamiseksi. Tämä lataus toistui muutaman kerran uudestaan, vaikka olin ne jo aikaisemmin ladannut. Muutaman vuoden vanha sotaratsu-PC:ni GeForce GTX 1060 (6GB) -näytönohjaimella suoriutui pelin pyörityksestä täysillä asetuksilla kohtuullisesti. Suurin osa pelistä rullasi moitteetta, mutta tuli hetkiä, jolloin peli alkoi nykiä ja lähes kaikki välidemot olivat epäsynkassa äänen kanssa. Välidemot myös saattoivat bugisesti jäädä pyörimään ympyrää pelin päälle.

Äänipuoli CoD:eissa on aina ollut ihailtavaa, eikä Modern Warfare ole poikkeus. Aseiden yksityiskohtainen pauke ja räjähdysten dynaaminen kumina on todellinen audiovisuaalinen kokemus. Monipuolinen ääniala pelissä on todella laaja, huomioiden tilat, joissa räiskintä tapahtuu. Myös ääninäyttely on todella ammattitaitoista tehden hahmoista luontevia.

Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare

Vaikka itse pelaan FPS-pelejä ainoastaan tarinoiden takia, monille Call of Duty on sitä parasta mahdollista moninpelikahakointia. Modern Warfare kierrättää tuttuja moninpelitiloja pienoisilla käänteillä. Joukkuepohjaisten taistelujen lisäksi mukana on kaikki kaikkia vastaan taisteluita, yötehtäviä ja niin edelleen. Yksi asia kuitenkin aina pysyy samana; tällainen kehäraakki viikonloppusoturi saa kuulaa ennen kuin edes huomaa vihollisen. Ja se ehkä onkin juuri moninpelien ongelma CoD:eissa. Vastustajat ovat niin harjaantuneita supersotilaita, ettei ilman täydellistä kartan tuntemusta ja salamannopeita refleksejä areenoille ole mitään asiaa. Suureksi ongelmaksi muodostuivat myös pelin serveriongelmat, jotka tiputtavat pois pelistä vähän väliä, jos edes pääsin käynnistämään pelin jonossa odottelulta. Oli kuitenkin kiva huomata, että mukaan on saatu yhteistyötila, ja Modern Warfare tukee myös ristiinpelaamista konsolipelaajien kesken. Näillä eväillä sodankäynti saa entistä enemmän monipuolisuutta sitä kaipaaville.

Kaikessa tuttuudessaan Call of Duty: Modern Warfare toimii mahtavasti. Virtaviivaisen tarinan meno tuntuu freesiltä, ja viimeisen päälle hiottu toiminta tarjoilee todella nautinnollista väkivaltaviihdettä suurella tunteella. Peli todella vetää puoleensa intensiivisyydellään ja saa aikaiseksi positiivista kutkutusta toinen toistaan jännittävämmistä tilanteista realistisella otteellaan ja huikealla ulkoasullaan. Suurimmat ongelmat pelin parissa muodostuvat todella hulppeista latauksista ja pahoista serveriongelmista. Näistä huolimatta Modern Warfare muistuttaa FPS-pelien olevan edelleen korkealaatuista huippuviihdettä, ja ampuu itsensä hyvin korkealle henkilökohtaisella vuoden peli -listallani.

Call of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern WarfareCall of Duty: Modern Warfare
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Intensiivinen ja mielenkiintoinen tarina ja kerronta, upea audiovisuaalinen kokemus, veitsenterävä pelattavuus
-
Todella paljon ladattavaa, bugiset välidemot, juggernaut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • Mica Olin
    Yksi parhaimmista call of duty peleistä sitten modern warfare kakkosen jälkeen! Todella hyvä grafiikka, pelituntuma. Campaingissa oli todella... 10/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Call of Duty: Modern WarfareScore

Call of Duty: Modern Warfare

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Call of Dutyn uusin osa ampuu täyden lippaallisen upean näköistä ja kuuloista intensiivistä pelikokemusta päin näköäLadataan seuraavaa sisältöä