Suomi
Gamereactor
artikkelit
Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Call of Duty: Modern Warfare Remasteredin tarinatilan tunnelmia

Oli se upea silloin joskus 2007.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Oi niitä aikoja. Toisen maailmansodan putkessa juostavat ensimmäisen persoonan räiskinnät olivat tuntuneet väsähtäneiltä jo useamman vuoden ajan. Sitten tuli Call of Duty 4: Modern Warfare ja räjäytti pankin monellakin tavalla. Ensinnäkin se siirsi räiskintäpelien painopisteen menneisyydestä moderniin aikaan vuosikymmeneksi. Toiseksi se vei lineaarisen ja toimintapainotteisen tarinankerronnan tasolle, jota on sittemmin toistettu kymmenissä muissa peleissä. Kolmanneksi se määritteli pohjan, jolle oikeastaan kaikki moninpeliräiskinnät ovat sen jälkeen rakentaneet. Ja neljänneksi Modern Warfare määritteli eräänlaisen standardin räiskintäpelien ohjaukselle, jota vielä nykyäänkin usein noudatetaan.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Kuinka messevältä uusioversio Modern Warfare Remastered tuntuu melkein kymmenen vuotta alkuperäisen julkaisunsa jälkeen? Vastaus on lyhyesti se, että melko hyvin. Ajan kulumisen huomaa ennen kaikkea vihollisten tekoälyssä ja siinä, että MW:n luomaa pohjaa on sittemmin toistettu aivan liikaa muissa peleissä.

Lähi-idässä kuohuu, ja länsimaalaiset amerikkalaiset etunenässä ja britit perässä rientävät aseet laulaen paikalle. Sitten paukkuu pitkin maailmaa, kun etsitään terroristeja. Tarina ei loistanut omaperäisyydessä vuonna 2007, eikä aika ole ainakaan sitä lisännyt. Toisaalta silloin joskus omaperäiseksi riitti se, ettei ensimmäisen persoonan räiskintä sijoittunut toiseen maailmansotaan.

Nykyajan avoimen maailman hiekkalaatikoihin, ja pelaajan omia valintoja painottavien pelien kulta-aikana Modern Warfare tuntuu häiritsevän ahtaalta. Joka ainoa kenttä on tiukka putki, ja joka ainoa pelaajan tekemä asia on tiukasti ennalta määrätty. Samaan aikaan tällainen mahdollistaa tiukasti sujuvan ja ohjatun rytmityksen, ja siinä totisesti onnistutaan. Pelihahmon ohjaus on juuri niin sujuvaa ja intuitiivista kuin muistaa. Osiltaan tämä johtuu siitä, että Modern Warfare määritteli ohjauksen standardin, jota noudatetaan paljolti vieläkin.

Tämä on mainos:
Call of Duty: Modern Warfare Remastered

Pelaaminen tuntuu vanhentuneelta. Suurimmaksi osaksi se johtuu siitä, että MW:n tyyliä on sittemmin matkittu kymmeniä kertoja vuosien saatossa. Ahdistavan putkimaisuuden ohella vihollisten tekoäly paljastaa ajan kulumisen. Joskus vihut eivät huomaa pelaajaa, vaikka tämä seisoisi aivan vieressä. Joskus taas pahiksia on siunattu läpivalaisukatseella, koska luodit löytävät maaliinsa seinien läpi ennen kuin pelaaja on ehtinyt edes naamaansa näyttää.

Graafisesti parannuksia on tehty, ja toteutus rullaa nikottelematta eteenpäin. Yksityiskohtien puute paljastaa menneisyyden painolastin, mutta ei mitenkään silmiinpistävästi. Äänimaailma tuntuisi olevan ennallaan. Toisaalta eipä siihen edes osannut toivoa parannusta, kun alkuperäinen toimi jo niin hyvin. Alkuvalikon taustamusiikki on jotain sellaista, joka on syöpynyt monien verkkopelaajien mieleen lähtemättömästi.

Call of Duty 4: Modern Warfare on pelihistorian merkkiteos, jonka vaikutukset tuntuvat monin tavoin vielä kymmenen vuotta julkaisun jälkeenkin. Remastered-version avulla nuoremmalla polvella on mahdollisuus kokea tämä modernien räiskintäpelien kantaisä parempana kuin koskaan. Veteraanien ei välttämättä kannata palata astialle, sillä jotkut asiat toimivat kaikkein parhaiten nostalgisina muistoina.

Tämä on mainos:
Call of Duty: Modern Warfare Remastered
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
PS Plussan tilaajille CoDia

PS Plussan tilaajille CoDia

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Maaliskuussa Sonylla on tarjota PS Plus -palvelun tilaajille jotain erilaista. Maaliskuu on ensimmäinen kuukausi, kun jaossa ei ole enää PS3:n ja PS Vitan pelejä. Ensi...Ladataan seuraavaa sisältöä