Suomi
Gamereactor
arviot
Capcom Arcade 2nd Stadium

Capcom Arcade 2nd Stadium

Toinen kattaus Capcomin kolikkopeliklassikoita

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Capcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd Stadium

Vuosi sitten julkaistun Capcom Arcade Stadiumin arviossa pohdin, että kyseessä saattaisi olla alusta, jolle ajan mittaan julkaistaisiin lisää vanhoja kolikkopeliklassikoita. Väärässä olin, sillä toinen stadion on kokonaan oma erillinen kokoelmansa.

Toisen kokoelman jakelu on toteutettu samalla tavalla kuin aiemminkin. Kokoelmansa voi aloittaa lataamalla ohjelman ilmaiseksi. Ilmaisversion mukana tulee vain yksi peli, vuonna 1984 julkaistu tasohyppely SonSon. Loput 31 peliä voi joko ostaa erikseen tai paketteina, minkä lisäksi koko setin voi ostaa itselleen kerralla neljänkympin hintalapulla.

Capcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd Stadium
Tämä on mainos:

Edellisen kokoelman puutteita toinen kokoelma paikkaa sinänsä hyvin. Mukana ovat edellisessä osassa kaipaamani ikisuosikit Knights of the Round, Gun.Smoke ja Darkstalkers. Erinomaisin lisä kokoelmassa ovat Mega Man -kaksikko The Power Battle ja The Power Fighters. Molemmat pelit ovat käytännössä pomotaisteluiksi tiivistetty kokoelma Mega Manin vaiheita omine tarinoineen. Noin vartin mittaisina tempaisuina ne sopivat nopeaksi pelattavaksi erinomaisesti, ja pitävät tasohyppelyn puutteesta huolimatta Mega Man -magian ennallaan pomoilta saatavine aseineen ja muine sen sellaisineen.

Hutejakin mukaan mahtuu. Lukemani perusteella monen lämmöllä muistelema Savage Bees on umpitylsä perusammuskelu, jossa maisemat ja hirviöt eivät juuri vaihdu, minkä lisäksi peli ei tunnu loppuvan ikinä. Vastaavasti hyvällä perusidealla siunattu mecha-ammuskelu Hyper Dyne Side Arms on aivan raivostuttavan vaikea tekele, jota noin millisekunnin kuolemattomuus kuoleman jälkeen ei auta lainkaan. Sama pätee Avengeriin - josta mukana on jostain syystä vain japanilainen versio Hissaitsu Buraiken - jonka periaatteessa hauskan mätkintäidean kankeat kontrollit ja älytön vaikeustaso tappavat täysin.

Capcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd Stadium

Hieman takavasemmalta yhdeksi lempparikseni kokoelmasta nousi kolme erillistä peliä sisältävä Three Wonders ja sen tasohyppelypeli Midnight Wanderers. Keskiyön vaeltajat on suorastaan hämmentävän hyvä ja aikanaan vähälle huomiolle jäänyt loikinta hieman Ghosts'n Goblinsin tyyliin, mutta hellemmällä vaikeustasolla. Myös samaan universumiin Midnight Wanderersin kanssa sijoittuva shmup Chariot on erinomaista pelattavaa. Kolmikon täydentävä puzzlepeli Don't Pull sen sijaan on aika unohdettavaa palikanpotkintaa. Three Wonders on nykyään melkoinen keräilyharvinaisuus kotialustoilla, joten tässä setissä sen pariin pääsee viimein kunnolla tutustumaan.

Tämä on mainos:

Tappelupelejäkin on tuttuun tyyliin tarjolla useampi. Ensimmäinen Street Fighter on nykynäkökulmasta lähinnä kankea kuriositeetti, vaikka muistankin peliä innolla muksuna pelanneeni. Street Fighter Alphat ja Darkstalkers sen sijaan eivät ole menettäneet viehätystään yhtään. Silti etenkin Street Fighterien sisällyttämistä kokoelmaan on hieman kyseenalaistettava, sillä näistä on julkaistu vain pari vuotta sitten kokonaan oma laadukas kokoelmansa. Ehkä yksi versio kutakin olisi ollut kokoelman kannalta sittenkin paras ratkaisu?

Capcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd StadiumCapcom Arcade 2nd Stadium

Toteutuspuoli on kokoelmassa jälleen mallillaan ja taustalla pyörii tismalleen sama pelimoottori kuin aiemminkin. Jokainen peli on emuloitu erinomaisesti, erilaisia visuaalisia filttereitä piisaa riittämiin ja kolikkopelifiilis on huipussaan. Tärkeänä huomiona perusohjainkin riittää kokoelman pelaamiseen paremmin kuin hyvin, mutta kyllähän kunnon arcadetikulla pääsisi vieläkin hurjempaan nostalgianirvanaan.

Kaikesta hyvästä huolimatta olen 2nd Stadiumissa hieman reunalla. Kokoelma on eittämättä erittäin laadukas ja vaikka näitä pelejä on vuosien varrella julkaistu kokoelmina useasti, Stadiumit ovat helposti teknisesti parasta jälkeä. Silti erillisenä kokoelmana neljänkympin hinnalla julkaiseminen hieman hiertää. Toki, kaikkia pelejä ei ole tälläkään kertaa pakko ostaa, mutta eikö oikeasti olisi ollut helpompi vain pitää Arcade Stadiumia yhtenä alustana etenkin, kun molemmat kokoelmat ovat valikoitaan myöten identtisiä?

Hyvää on kuitenkin pakko arvostaa ja nostalgian nälkäiselle retropelurille Capcom Arcade 2nd Stadium on suositeltava hankinta. Digitaalinen museointi on tälläkin kertaa tehty erinomaisesti ja pelit edustavat omaa aikaansa ylpeästi. Näiden parissa illat menevät edelleen yhdessä hujauksessa.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erinomainen emulaatio, tekninen toteutus priimaa, paljon hyviä ja harvinaisia pelejä
-
Muutama kehno reliikki matkassa, erillisenä kokoelmana julkaisu ärsyttää hieman
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä