Suomi
Gamereactor
arviot
Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Ei kilpaile FIFAn tai PESin kanssa, mutta sovittaa animen onnistuneesti videopelimuotoon

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

FIFA ja PES ovat jo vuosia hallinneet jalkapallopelien kenttää. Siksi onkin mukava nähdä jotain uutta, ja juuri sen tekee Captain Tsubasa: Rise of New Champions. Ytimeltään kyseessä on jalkapallopeli, mutta mistään simulaattorista ei ole kysymys. Pelattavuus on kepeää, ja mukana on animesta lainattuja erikoisliikkeitä. Samanaikaisesti kyseessä ei ole varsinainen pelihallien potkupallokaan.

FIFAan ja PESiin tottuneilla kestää hetki tottua ohjaukseen, joka on varsin samanlainen edellä mainittujen pelien kanssa. Nappien paikkoja voi myös halutessaan muuttaa. Mukana on myös pikkukartta pelaajien sijaintia osoittamassa. Niin ikään taktiikkaa voi vaihtaa esimerkiksi keskikenttää vahvistaen, tai valita olla enemmän hyökkäävä tai puolustava. Toistaiseksi meno on siis kuin jalkapallosimulaatiossa ikään.

Rise of New Championsin jokaisella pelaajalla on omat tilastonsa, mutta tärkeimpiä ovat ne erikoiskyvyt. Jotkut pelaajat pystyvät tekemään oikein tehokkaita potkuja, kun taas toiset voivat torjua minkä tahansa hyökkäyksen. Jopa maalivahdeilla on mahdollisuus "supertorjuntoihin", jolloin ainutkaan laukaus ei päädy maaliin. Itse asiassa Rise of New Champions toimii hyvin samalla tavalla kuin kivi-sakset-paperi, sillä toiset liikkeet ovat toisten vastaliikkeitä.

Tämä on mainos:
Captain Tsubasa: Rise of New Champions

Kaikki pelaajan toiminnot kuluttavat spirit-palkkia, jota tarvitaan erikoisten liikkeiden suorittamiseen. Palkki täyttyy automaattisesti matsin aikana, ja on odotetusti keskeinen edellytys voittoon. Rise of New Championsissa yksittäinen laukaus harvoin menee maaliin asti. Ideana on jatkaa maalia kohti laukomista, koska jokainen torjunta kuluttaa maalivahdin omaa spirit-palkkia. Kun palkki on kokonaan kulunut, menee seuraava laukaus hyvällä todennäköisyydellä maaliin asti.

Erikoislaukauksen suorittamiseksi on pidettävä nappia pohjassa muutaman sekunnin ajan. Tämä ei ole niin helppoa kuin miltä se kuulostaa, koska odotellessa vastustaja voi häiritä. Toisin sanoen on tärkeää rakentaa tilanteita, jossa oma pelaaja on vapaana riittävän pitkään.

Toisaalta erikoislaukaukset eivät ole maalinteon takuu, koska torjuntakeinoja on aina. Osa puolustajista pystyy pysäyttämään laukauksen erikoisilla tavoilla, kunhan vain heillä on omaa spirit-palkkia vähintään puolet jäljellä. Tätä varten puolustajan on oltava suunnilleen vastustajan edessä tämän valmistellessa potkua. Maalivahdilla on tietenkin parempi mahdollisuus torjua, mikäli spirit-palkki on hyvässä kuosissa. "Superpuolustuksen" aktivoimisen jälkeen laukaus kuin laukaus pysähtyy ennen maaliverkkoa. Moinen vaatiikin sitten tyystin täyden palkin.

Tämä on mainos:

Kullakin joukkueella on V-Zone-palkki, joka täyttyy pelin aikana tehtyjen toimien mukaan. Kun palkki on täysi, voi V-Zonen aktivoida, jolloin omien pelaajien nopeus kasvaa, spirit-palkit täyttyvät nopeammin ja lisänä saa vielä erikoisempia etuja riippuen joukkueen kapteenista. Myös yllä kuvattu superpuolustus onnistuu maalivahdilta, joskin se sitten tyhjentää V-Zone-palkin kokonaan.

Kaikista edellä mainituista syistä johtuen on mahdotonta pelata Rise of New Championsia perinteisen jalkapallopelin tyyliin. Ohjaus on hämäävän samanlainen jalkapallosimulaatioiden kanssa, mutta erilaiset palkit ja erikoisliikkeet tuntuvat lainatun tappelupeleistä. Kaikki kuitenkin toimii, ja on hauskaa. Peli ei pyöri yksinomaan erikoisliikkeiden ympärillä, koska niiden pysäyttämiseen on aina keinonsa.

HQ

Odotetusti Captain Tsubasa: Rise of New Champions sisältää muutakin kuin sen perinteisen pelattavuuden. Mukana on kaksi erillistä tarinallista kampanjaa. Animesta tuttu seuraa Tsusabaa, ja toisaalla on New Hero, jossa luodaan oma pelaaja matkaa varten. Molemmissa nähdään paljon tarinallisia hetkiä, dialogia ja otteluiden aikana jopa ennakkoon koodattuja tilanteita. Ne salaisimmat on tietysti lainattu animesta peliin. New Herossa on enemmän vaihtoehtoja kuin Tsusabassa, joka puolestaan seuraa lineaarista polkua. Ajan kanssa avataan videopätkiä, joilla ymmärrys hahmoista ja juonenkäänteistä syvenee.

Captain Tsubasa: Rise of New Championsissa on myös paikallinen ja verkossa pelattava harjoitustila, ja toki se ihmistä vastaan pelattava versus. Sitten on mainittava vielä yksi tekijä, joka koskee korttipakkoja. Mukana on niin harjoitus- kuin ystävyyskorttejakin, joilla voi vahvistaa pelaajien eri ominaisuuksia, tai heidän yhteyttään toisiin pelaajiin. Jos saa useamman kappaleen samaa korttia, on tuloksena parempi ja päivitetty versio tästä kortista. Korttipakkojen ostaminen edellyttää PP-pojoja, eli siis pelin sisäistä valuuttaa. Toistaiseksi en ole saanut selville, voiko näitä korttipakkoja ostaa myös oikealla rahalla. Tämä selviää sitten, kun peli julkaistaan.

Captain Tsubasa: Rise of New Champions ei toimi kuten jalkapallopeli, mutta se toimii kuin Tsusaba-animeen perustuva potkupallopeli. Animen faneille tässä on oiva tutustumiskohde, mutta pelkästään jalkapalloilun faneille tuskin tarjolla on riittävästi koukkua pelin ostamiseksi.

HQ
Captain Tsubasa: Rise of New ChampionsCaptain Tsubasa: Rise of New ChampionsCaptain Tsubasa: Rise of New Champions
Captain Tsubasa: Rise of New ChampionsCaptain Tsubasa: Rise of New ChampionsCaptain Tsubasa: Rise of New Champions
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Kaksi tarinallista kampanjaa, pelattavuus onnistuu tavoittamaan animen olematta liian pakotettu
-
Pelattavuus ei toimi niin kuin jalkapallopelin olettaisi toimivan, vain japanilainen ääniraita
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä