Suomi
Gamereactor
laitearviot

Cherry MX Board 6.0 (Cherry MX Red)

Lättänä luksuslauta

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Cherry on lähes kaikista mekaanisista näppäimistöistä löytyvien Cherry MX -kytkinten suunnittelija ja valmistaja. Harvempi tietää, että Cherry valmistaa myös itse mekaanisia näppäimistöjä myytäväksi asti. Nyt testattavana ollut näppäimistö on julkaistu jo syksyllä 2015, mutta se on iästään huolimatta saatavilla useista kotimaisista myymälöistä reilun 200 euron hintaan. Mistä on kyse? Hintalappua siis löytyy, mutta saako sille vastinetta näinkin vanhan näppäimistön kanssa?

Paketista paljastuva kangaspussiin pakattu täysikokoinen näppäimistö vakuuttaa heti ensivaikutelmallaan. 2,3 kilon näppäimistöjötkö on painavin, mutta samaan aikaan 28 mm korkeudellaan myös matalin toistaiseksi testaamistani mekaanisista näppäimistöistä. Runko on niin jämäkkä kuin olla ja voi, kiitos yhtenäisestä alumiinipalasta valmistetun ulkokuoren. Myös magneettisella kiinnityksellä varustettu oikealla luonnonkumilla kauttaaltaan pinnoitettu rannetuki ihastuttaa. Se istuu lähes saumattomasti näppäimistöön kiinni ja on kerrankin tarpeeksi syvä. Rannetuki riittää siis kannattelemaan oikeasti rannetta, eikä pelkästään kämmenen alareunaa. Kumi pitää käden alareunan todella hyvin paikoillaan sitä yhtään hiostamatta.

Kirjoitusergonomia on rannetuen kanssa fantastisen hyvä. En suostu uskomaan, että tästä voidaan enää juuri parantaa niin kauan kuin painikkeet ovat perinteiseen tapaan suorissa riveissä, tai näppäimistön ja rannetuen runkoa ei muokata käsikohtaisesti. Rannetuen muoto vastaa tasaisella nousulla täydellisesti jaloilleen nostettua näppäimistöä.

Matalaprofiilisten painikkeiden alta löytyvät lineaariset 45 gramman painolla alaspainuvat Cherry MX Red -kytkimet, sekä erikoisempana ominaisuutena Cherry RealKey -tekniikkaa, jolla luvataan yhden millisekunnin rekisteröintiviive painalluksille. Cherryn mukaan monella valmistajalla todelliset painallusviip...viiveet (pidä tunkkisi, Viipe!) liikkuvat noin 20-40 millisekunnin luokassa. Ero on niin marginaalinen, että itse en Roccat Ryos MK FX:ään nähden huomannut minkäänlaista eroa. Suurempi merkitys on kytkinten painallusten rekisteröinnissä näppäintä pohjaan painaessa.

Tämä on mainos:

Matalaprofiiliseen näppäimistöön punaiset kytkimet tuntuvat sopivan erityisen hyvin. Liikerataa omituiselle puolipainallukselle, jossa painallus rekisteröityy, mutta painike ei ole vielä aivan pohjassa, on entistä vähemmän. Painikkeet tuntuvat hyvällä tavalla eleganteilta ja pehmeiltä. Kirjoittaminen on kevyttä, mutta ei tunnotonta. Näppäimistötuntuma on täysin erilainen kuin rakastamani Roccat Ryos MK FX:n ruskeilla kytkimillä, joiden tuntovastike estää puolipainalluksen käytännössä kokonaan. Siitä huolimatta en näppäimistöjä vertaillessa voi sanoa toista paremmaksi. Ne ovat yksinkertaisesti täysin erilaisia, mutta luokassaan parasta mitä tarjolla on.

Ohjelmistoa näppäimistölle ei ole tarjolla ollenkaan, mutta ei tarvettakaan ole huomioiden yksivärinen punainen taustavalaistus ja erikoispainikkeiden (kuten Caps ja Num Lock) siniset merkkivalot. Ne saa halutessaan vaihdettua punaiseksi. Ledien kirkkauden säädöt toimivat erinomaisen hyvin funktionappuloiden takaa.

Reilusta tusinasta testaamastani mekaanisesta näppäimistöstä Cherry MX Board 6.0 on ylivoimaisesti viimeistellymmän tuntuinen. Loistava rannetuki yhdistettynä näppäimistön matalaan kokonaiskorkeuteen, erinomaiseen kirjoitustuntumaan ja alumiiniseen runkoon käärittynä nostavat näppäimistön omalla ranking-listallani jaetulle ykkössijalle Roccat Ryos MK FX -näppäimistön kanssa. Siinä missä Roccat myy itsensä minulle kiinteän rannetuen lisäksi todella napakalla kirjoitustuntumalla, Kirsikka on todellisen luksusnäppäimistön ilmentymä. Se on elegantti, pehmeä, jämäkkä, hiljainen ja ehdottomasti koko hintansa väärti, jos matalaprofiiliset painikkeet ja punainen ledivalaistus kiinnostavat. Makro-ominaisuuksia tai täyttä RGB-ledikatrasta etsivien kannattaa silti katsoa muualle. Muiden näppäimistövalmistajien sen sijaan soisi ottavan kirsikkamestarista mallia!

Cherry MX Board 6.0 (Cherry MX Red)Cherry MX Board 6.0 (Cherry MX Red)
Tämä on mainos:
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
Alumiininen runko, huokuu kauttaaltaan laatua, kirjoitusergonomia, irrotettava kaapeli, ei ohjelmistoa, Cherry Realkey, pehmeä ja elegantti kirjoitustuntuma, matalaprofiiliset painikkeet
-
Matalaprofiiliset painikkeet, ei RGB:tä, siniset merkkivalot eivät näytä hyvältä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä