Suomi
Gamereactor
arviot
Chocobo GP

Chocobo GP

Söpöilevä kurvailupeli haluaa olla paras, mutta Mario Kart 8 Deluxen haastaminen on vaikeaa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nintendo Switchin Mario Kart 8 Deluxella on melkein monopoliasema kart-ajelupelien saralla. Kyseessä on Switchin kaikkien aikojen myydyin peli, ja nyt on tulossa moneen osaan jaettuna vielä Booster Course Pass uusine ratoineen. Näin ollen Nintendo Switchille julkaistavalla kart-pelillä on edessään huima taakka.

Square Enix ottaa haasteen vastaan söpöilevällä pelillään Chocobo GP, jossa on niin ratojen teema kuin hahmotkin haettu Final Fantasysta. Ajatus on mukava, ja ulkonäkö vakuuttaa, mutta valitettavasti se ei haasta Mario Kartia riittävästi oikeuttaakseen ostohintansa.

HQ

Kyseessä on karting-ajelua oikein kunnolla. Tarkoituksena on voittaa vastustajat, ja ajaa maaliin mahdollisimman nopeasti. Omassa ajokissa on tavallisen kaasun ja pakin ohella kiihdytys ja jarru. Lisäksi sivuluisulla ja mukaan tarttuvilla esineillä saa vauhtia ja lisäkykyjä. Näin ollen peli on oikeastaan täysin samanlainen kuin mikä tahansa muukin lajityyppinsä peli, mutta onneksi muutama ominaisuus erottaa sen joukosta.

Tämä on mainos:

Suurin ero liittyy tarinaan. Kyseessä on maaginen ajeluturnaus, jonka voittajan toiveet toteutuvat. Harmillisesti tarina ei ole kiinnostava, ja se kerrotaan pitkissä dialogijaksoissa, joita jaksottavat ne varsinaiset kisat. Toinen harmituksen aihe on, että tarina toimii kuin kolmen tunnin mittainen opastusosio. Jokainen uusi osuus esittelee uuden radan ja muutaman uuden henkilöhahmon unohtamatta niitä uusia kisassa mukana olevia kykyjä. Ajettavat rallit puolestaan opettavat käyttämään niitä uusia kykyjä. Näin yksioikoinen peli ei tarvitsisi tällaista lähestymistapaa.

Chocobo GP

Se varsinainen pelattavuus on tietenkin ajopelin tärkein osa-alue, ja valitettavasti tälläkin tavalla Chocobo GP menee hieman vikaan. Ohjaus on erikoinen, sillä se tuntuu taistelevan pelaajaa vastaan aina, kun tämä koettaa ajaa hieman nopeammin. Kaasun pohjaan painamalla mennään eteenpäin ja sivuluisulla mutkiin, mutta ajoittain on myös hiljennettävä vauhtia. Mukaan tarttuu toki Magicite-laatikoita, joista kerätään niitä lisäkykyjä käyttöön. Keinoksi voi tulla esimerkiksi tulipallon laukaisu tai kilpi itseensä kohdistuvaa iskua vastaan.

Chocobo GP:ssä jarru on enemmänkin teoreettinen tekijä, sillä vauhdin hiljentäminen ei oikeastaan onnistu. On siis opittava radat ulkoa ja vältettävä liian nopeasti ajamista, koska muuten on edessä seiniin törmäilyä tai radalta putoamista. Fysiikkamallinnus ei vain ole sellainen, mitä tällainen peli edellyttäisi.

Tämä on mainos:

Radatkaan eivät vakuuta. Valikoimaa on, mutta ei kuitenkaan paljoa erilaisia. Pääosa ajasta ajetaan yhdeksällä radalla, jotka ovat muunnelmia toisistaan. Esimerkiksi osa edellisestä kentästä on korvattu uudella ajoreitillä, tai sitten sama rata ajetaan lopusta alkuun päin. Muutaman tunnin pelaamisen jälkeen toiston alkaa huomata.

Se vaihtelu tuleekin sitten erilaisista henkilöhahmoista. Jokaisella on oma nopeutensa, pitonsa tiellä, kiihdytys ja sivuluisunsa erikoiskykyä unohtamatta. Kaikki edellä mainitut vaikuttavat siihen, miten kisa kulkee. Tilastoilla ei lopulta ole suurtakaan merkitystä, sillä viisas ajotapa ja esineiden hallittu käyttö tekevät henkilöhahmojen omat edut tyhjiksi. Toisin sanoen se kunkin hahmon erikoiskyky on ainoa asia, joka tekee selvemmän eron muihin. Kun kisan aikana on kerännyt tarpeeksi kristalleja, pääsee haavoittumattomaan vauhtitilaan hieman samoin kuin Mario Kartin tähti. Tällöin eteen ampaisee säde, joka toimii kilpenä pökerryttäen vastustajat. Konsti on tehokas, mutta se ei yksin riitä peittämään ohjauksen kankeutta.

Chocobo GPChocobo GP

Kaupallistaminen on asia, jota en vain Chocobo GP:ssä ymmärtänyt. Mukana on pelin sisäisiä valuuttoja, joita sitten käytetään. Aukaistuksi saa tarinatilassa vastaan tulleita uusia henkilöhahmoja, uusia muunneltuja ajokkeja, uusia värejä ja muuta kosmeettista kivaa. Ajatus sinänsä kyllä toimii. Kaupassa on kuitenkin kaksi muutakin valuuttaa: Gil ja Mythril. Toistaiseksi näillä ostettavaa tavaraa ei ole, koska kirjoitin arvioni ennen pelin julkaisua. Mythril ohjaa toistuvasti Nintendon eShopiin, joten mikromaksut ovat mukana Chocobo GP:ssä. Moinen tuntuu ryöstöltä ottaen huomioon, miten vähän pelissä jo muutenkin on sisältöä.

Chocobo GP on peli, jota on hyvin vaikea suositella Mario Kart 8 Deluxen tilalle. Marion ralli on edelleen jokaisella osa-alueella parempi peli, ja vielä huiman suosittukin, joten peliseuraa kyllä löytyy. Chocobo GP on parhaimmillaan vain keskinkertainen kurvailupeli, ja kaupallistaminen vain harmittaa. Toistaiseksi Mario Kart 8 Deluxe hallitsee edelleen.

Chocobo GP
05 Gamereactor Suomi
5 / 10
+
Näyttää melko hyvältä, hyvä tekninen suoriutuminen, helppo pelata
-
Hankala ohjaus, radoissa ei juuri vaihtelua, tarinatila on tylsä, kaupallistaminen on turha peliliike
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Chocobo GPScore

Chocobo GP

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

Sööttiä perusrallia Final Fantasy -maailmassaLadataan seuraavaa sisältöä