Suomi
Gamereactor
arviot
Cloud Gardens

Cloud Gardens

Dystooppista puutarhurointia zenmäisissä tunnelmissa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Rentouttavien pulmapelien määrä on ollut ilahduttavassa kasvussa lähiaikoina. Tyylilajille tyypilliset ominaisuudet kuten sympaattinen ilme, kiireettömyys ja rentouttava tunnelma tekevät hyvää nykypäivän hektisessä pelitarjonnassa. Juuri näihin ominaisuuksiin nojaa myös Noion kasvipohjainen ja hauska pulmailu Cloud Gardens, jossa tarkoituksena on saada kasvit kasvamaan. Mikäs sen mieluisampaa.

Cloud Gardensissa tarinan sijaan pelaajalle tarjoillaan tilanteita. Dystooppisella teemalla varustettuja alueita annetaan selvitettäväksi ja tavoite on saada kasvit valtaamaan kyseessä oleva alue. Tämä tapahtuu kylvämällä siemeniä muinaisen maailman raunioihin ja ruokkimalla maaperää sekä kasveja rajoitetulla määrällä romua. Kasvit siis kasvavat sitä mukaa kun niiden lähipiiriin sijoitellaan erilaista roinaa autonrenkaista tiekyltteihin. Jokainen kenttä sisältää prosenttimittarin, mikä täyttyy sitä mukaa kun kasvit kukoistavat ja leviävät pitkin kenttää. Tavaroiden sijoittelu kukkien päälle saa nämä tuhoutumaan ja kentän reunojen yli tippuvat tavarat tulevat ainoastaan uudestaan sijoitettavaksi. Pelissä tarvitaan siis dystooppista sisustussilmää, jotta kasvit ja romut saadaan sijoitettua sopusuhtaisesti annettuun ympäristöön ja kokonaisuus on mahdollisimman optimaallisesti vehreytetty.

Cloud Gardens
Tämä on mainos:

Pelissä edetessä pelaaja saa itselleen kentissä käytettyjä tavaroita. Näitä tavaroita voi hyödyntää vapaassa rakennustilassa, jossa voi luoda omia maailmanlopun maisemia ja kasvattaa sinne kasvivaltakuntaansa. Vapaa rakentelu antaakin pelille kivaa uudelleenpeluuarvoa, kun muutamien tuntien kestoinen pääkampanja on taputeltu.

Simppelistä ideasta huolimatta Cloud Gardens ei ole mikään läpihuutojuttu. Varsinkin kun kentissä edetessä istutettavia kasveja tulee monia erilaisia, vaihdellen esimerkiksi ominaisuuksiltaan köynnöksistä maakasveihin. Pelaajan pitää siis ottaa sijoittelussa huomioon etäisyyksien lisäksi kasvien toiminnallisuutta, sillä jotkin kasvit myös kukkivat, mistä pelaaja saa mahdollisuuksia kasvattaa lisää kasveja tasoonsa. Peli ei tee kovin perusteellista työtä selittääkseen kaikkia pelin tai kasvien ominaisuuksia auki ja itse pähkäilin joitakin tasoja lukuisia kertoja, ennen kuin opin käyttämään kaikkien kasvien ominaisuuksia ja onnistuin alueen riittävässä valtauksessa. Peli kuitenkin mainitsee välittömästi kun kentässä ei enää voi edetä ja uudelleen yrittäminen on vain napin painalluksen päässä. Rentouttavassa pelissä kasvien sattumanvaraista kasvua on miellyttävä seurata, ja kun jokainen pelikerta on erilainen, jopa samaa kenttää jaksaa tahkota lukuisia kertoja uusiksi.

Cloud Gardens

Pelin komennot perustuvat lähinnä vedä ja pudota -malliin, kun aluetta täytetään siemenillä ja tavaroilla. Kolmiulotteinen alue on vapaasti pyöritettävissä sivuttaisakselin varassa ja näkymää voi myös zoomailla lähemmäksi tai kauemmaksi. Yleisesti yksinkertainen pelaaminen onnistuu vaivatta mutta tiettyihin kulmiin näkeminen voi välillä olla haastavaa. Mikäli kenttä sattuu olemaan korkeampi, kokonaiskuvan hallinnassa saattaa tulla pientä vaivaa rajoitetun lähikuvan tai hieman epäselväksi jäävän kaukaisemman näkymän takia.

Tämä on mainos:

Graafisesti Cloud Gardens on ilo silmälle. Palikkainen ilme tuo mieleen vanhan kunnon vokseli-grafiikan. Dystooppinen maailmankuva on sympaattisen vehreä sekä eloisa ja isometrisestä vinkkelistä tutkailtuna persoonallinen - tosin peli muistuttaa ilmeeltään kovasti toista rentouttavaa pulmailua, Lego Builder's Journey:a (Light Brick Studio, 2019). Kasvien nopea kasvu on luonnollisen oloista ja ne peittävät kenttää ja sinne sijoitettuja tavaroita köynnöstensä alle kiehtovalla tavalla. Cloud Gardens sisältää valokuvaustilan, joka on omiaan tallentamaan itse luotuja karun kauniita tulevaisuudenkuvia. En tosin keksinyt kuinka kuvan voi tallentaa tässä tilassa, vaikka kävin jokaisen konsolin napin läpi. Miellyttävä ilme kuitenkin hieman kärsii liian lähelle tasoa zoomatessa, jolloin kokonaisuus menee epäselväksi pikselimössöksi ja Switchin tehot tulevat vastaan, saaden pelin tökkimään. Muuten peli pyörii moitteitta ja ilman pahempia latauksia niin telakalta kuin kannettavassakin muodossa Nintendo Switch Oledilla.

Cloud Gardens

Koska peli tavoittelee zenmäistä fiilistelyä, on sen äänimaailma odotetusti mieluisa ja musiikki rauhallista. Äänimaailma perustuu lähinnä tavaroiden sijoittelun ympärille, sisältäen suloista kahinaa kasvien keskuudessa ja tarjoillen pehmeitä tömähdyksiä tavaroiden parissa. Pelissä tunnelmaa luovien varisten siipien suhina ja yksittäiset ääntelyt vahvistavat tyhjää, mutta silti elävää maailmankuvaa onnistuneesti. Musiikki tunnelmoi pehmeiden elektroniäänien ja rauhoittavien sävelten parissa luoden kokonaisuudelle rauhoittavan ilmapiirin ja dystooppiselle maailmalle toivoa paremmasta huomisesta.

Cloud Gardens on oiva peli tehostamaan kesälomien kiireettömyyttä. Rentouttava pulmailu kukkien kasvatuksen parissa ja synkeiden dystopiatasojen elävöittämisessä saa huolet haihtumaan ja hyvän mielen kukoistamaan. Pelin sympaattinen ilme valloittaa kiehtovalla kasvuston käyttäytymisellä ja värikylläisellä palikkaisuudellaan, kunhan ei liian lähelle kukkia tarkentele. Kiireettömästä ja persoonallisesta pulmailusta on varmasti iloa monille.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Tunnelmointi, kiehtova idea, sympaattinen grafiikka
-
Ilme menee suttuiseksi lähellä, tietyt paikat ovat vaikeapääsyisiä, osa komennoista jää arvailun ja kokeilun varaan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä