Suomi
Gamereactor
ennakot
Control

Control

Remedy päästi Gamereactorin katsomaan Federal Bureau of Controlin menoa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Suomalaisen Remedyn seuraava peli Control oli lehdistölle esittelyssä Lontoossa, ja tietenkin Gamereactor oli ottamassa selvää siitä, mitä tulossa on. Jo heti aluksi nähdyn perusteella Controlin tyyli on varsin armoton. Kaikkialla on teräviä kulmia ja suoria pintoja, jotka tekevät vaikutuksen. Samanlainen suunnittelu pätee myös käyttöliittymään.

Näkemäni pätkä sijoittui noin pelin puoleen väliin Department of Parapsychologyn osastolla. Kummallisuudet ovat vallanneet koko laitoksen. Päähenkilö Jesse Faden on puljun pomo, mutta mysteerinen voima nimeltä Hiss on ottanut vallan, ja sitten alkaa tapahtua. Kummallinen voimaesine kuljettaa pelaajan Astral Planelle, joka on vaihtoehtoinen maailma. Tässä toisessa todellisuudessa kohdataan kummallinen humanoidinen pomovastus, jota ei pystynyt vahingoittamaan. Oli siis pakko ampua päälle käyviä pienempiä pikkupahiksia, riivata niiden ruumiit ja sitten vasta hyökätä pomon kimppuun. Kuulemma Astral Planella vieraillaan pelin kuluessa useammankin kerran.

Pomovastuksen jälkeen jatkettiin jälleen siitä, mihin viimeksi jäätiin. Peliä esitelleen Thomas Puhan mukaan pelissä on useita toisiinsa kytkeytyviä alueita, ja tästä Puha käytti nimitystä Metroidvania. Luvassa on pikamatkustuspaikkoja, salaisuuksia löydettäväksi ja sivutehtäviä tehtäväksi. Control ei ole lineaarinen peli. Osa tarinasta kerrotaan ympäristön avulla videoin ja löytyvien asiakirjojen avulla. Quantum Breakin kaltaiseen menoon ei kuitenkaan mennä: Remedy on oppinut läksynsä.

Controlissa nähtävät teknologiset vempaimet tuntuvat vanhoilta, sillä yliluonnollisten pahisten on hankalampaa ottaa hallintaansa vanhaa tekniikkaa. Siksi maisemat näyttävät ajoittain 1960-luvulle kuuluvilta. Toki mukana on modernejakin elementtejä, ja tällainen kahden tyyli yhdistäminen auttaa Controlia erottumaan muusta pelitarjonnasta.

Tämä on mainos:

Pääsin kokeilemaan Controlin hiekkalaatikkopelaamista 20 minuutin ajan, jolloin sain varsin hyvän kuvan taistelumekaniikasta. Puhan mukaan kyseessä ei ole suojia painottava räiskintä. Ainoa tapa palauttaa menetettyä terveysmittaria on poimia kaadettujen pahisten pudottamaa esanssia. Tämä tietenkin pakottaa aggressiiviseen pelitapaan.

ControlControlControlControl

Ajan kuluessa käyttöön avautuu useita erilaisia kykyjä, mutta demoa varten suurin osa niistä oli avattu kokeiltavaksi. Lentäminen on tärkeää, sillä siten pääsee salaisille alueille, ja toki saa etua taisteluissa pahiksiin verrattuna. Väistäminen kuluttaa stamina-mittaria, ja kilven ympäristön roinasta pääsee myös tekemään. Tämän tee-se-itse-kilven pystyy heittämään voimalla vihollisia päin.

Pahiksia hoidellaan toki myös tuliaseilla. Näin tavalliselta pistoolilta näyttävän tuliaseen ja raskaamman kiväärin. Molempia aseita pääsi päivittämään modeilla, ja näin pelikokemusta pääsee muokkaamaan mieleisekseen. Näitä modeja on tarjolla myös päähenkilön ominaisuuksien muokkaamiseen. Pikamatkustuspisteillä pääsee tekemään pysyvämpiä muutoksia päähenkilölle, kun taas modeja voi vaihdella pelaamisen aikana missä vain mielin määrin.

Tämä on mainos:

Pääsin testaamiseni aikana myös tutkimaan ympäristöä. Remedy on muovannut tutkittavan alueen siten, että se palkitsee nurkkien nuohoajat esimerkiksi ylimääräisillä asiakirjoilla pelin tarinasta. Yllättävää kyllä, ympäristöt ovat varsin vaihtelevia. Yksi huone saattoi olla kokonaan kasvillisuuden valtaama, kun taas toinen oli pelkkää terävää kiveä lattiasta kattoon. Näin myös pelaajan suuntavaistoa sotkevan peililabyrintin.

Kaikki Controlissa nähty vaikuttaa visuaalisesti hyvältä, ja pelimekaanisesti homma toimii. Tarinasta ei kuitenkaan saanut selkoa, joten kysymysmerkiksi jää, miten mielenkiintoiseksi Remedy on onnistunut tarinan muovaamaan. Puhan mukaan Controlissa pelattavuus on se painopiste.

ControlControlControlControl
ControlControlControl
HQ
HQ
HQ

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä