Suomi
Gamereactor
arviot
Control

Control: The Foundation DLC

Jäikö Controlin loppuratkaisu vaivaamaan mieltä? Osaan kysymyksistä vastataan laajennuksessa The Foundation, mutta samalla esitetään nippu uusia kysymyksiä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Control

Useita kuukausia siinä meni, mutta kotimaisen Controlin ensimmäinen laajennus The Foundation on nyt ladattavissa PC:lle ja PS4:lle hintaan 14,95 euroa. Xbox Onella pelaavat joutuvat odottamaan omaansa kesäkuun loppuun. The Foundation on ensimmäinen kaikkiaan kahdesta tarinallisesta laajennuksesta, jotka ovat mukana pelin kausipassissa. Toinen laajennus on AWE, mikä vihjaa vuonna 2010 julkaistun Alan Waken suuntaan.

Laajennukseen pääsee käsiksi vasta, kun pääpeli on vedetty läpi. Nimen mukaisesti tarina vie Oldest Housen perustuksiin. Johtoryhmä eli The Board lähettää The Directorin eli Jesse Fadenin The Foundationiin tekemään tyhjäksi mahdollisesti maailmanlopun aiheuttavat aikeet. Astral Plane tihkuu oikeaan maailmaan Nail-esineen kautta, ja moista ei voi sallia. Maailman kohtalo on vaakalaudalla. Pääpelissä hukkaan joutunut Helen Marshall on niin ikään jossain päin The Foundationia, ja hänet on toki löydettävä.

Tarinaa sen enempää paljastamatta on selvää, että Controlin taustamaailmasta selviää lisää laajennuksen kuluessa. Kysymyksiin siis vastataan, mutta samalla niitä kysymyksiä herää nipullinen lisää. Control ei ole helposti aukeava peli tarinaltaan, ja sama linja jatkuu myös The Foundationissa.

Tämä on mainos:

Juonta kuljetetaan eteenpäin välivideoiden ja dialogin avulla. Niiden lisäksi aikaansa voi käyttää kuuntelemalla äänitteitä ja lukemalla kirjallisia dokumentteja. Yleensä ne tarjoavat omia pieniä sivutarinoitaan, ja ovat siksi mielenkiintoisia. Lisäpolut voi halutessaan ohittaa, mutta silloin menettää ison osan pelin maailmasta.

HQ

The Foundation on jaettu useisiin uusiin alueisiin, ja niitä ovat muun muassa luolat, tutkimusasemat ja Astral Planen eri osat. Kaikki ovat hyvin tehtyjä ja kiinnostavia tutkittavia, mutta mikään ei yllä samalle tasolle peruspelin alueiden kanssa. Toisaalta Ashtray Maze kuului vuoden 2019 parhaisiin pelihetkiin, joten vaikea sitä on ylittää.

Laajennuksessa esitellään kaksi uutta kykyä, joita voi käyttää ainoastaan The Foundationissa. Näitä käytetään pääasiassa tasoloikkaosuuksissa, mutta niitä pääsee hyödyntämään myös taisteluissa. Silti eniten tulee käytettyä edelleen niitä peruspelin hyväksi ja hauskoiksi havaittuja konsteja, kuten leijumista, tavaroiden heittelyä ja paranneltua kilpikykyä.

Tämä on mainos:

The Foundation on hyvää työtä, joskaan se ei tee myöskään mitään erityistä vaikutusta. Suurin ansio on, että se laajentaa jo entuudestaan Controlin kummallista pelimaailmaa. Loppupomo on iso pettymys, ja laajennuksessa olisi saanut olla enemmän mieleen jääviä osuuksia. The Foundation on silti oiva syy palata takaisin pelaamaan Controlia.

ControlControl
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Uudet kyvyt lisäävät mahdollisuuksia, tarina on edelleen kummallinen, visuaalinen tyyli toimii edelleen
-
Tekniset ongelmat ovat vieläkin läsnä, loppupomo on pettymys, Xbox Onen pelaajat joutuvat odottamaan kesäkuun loppuun
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • JHR
    Vuonna 2019 ilmestynyt Control jatkaa oivallisesti Remedyn yliluonnollisemmissa sfääreissä liikkuvien pelien linjalla Alan Waken (2010) ja ... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä