Suomi
Gamereactor
arviot
Control

Control Ultimate Edition (Playstation 5 ja Xbox Series X)

Se paras tapa pelata yhtä vuoden 2019 parhaimmista peleistä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Gamereactorin aiemman Control-arvion voi lukea täältä.

Kotimaisen Remedyn Control julkaistiin elokuussa 2019. Se tarjosi melkoisen tarinan, kummallisen peliympäristön ja jännittävää pelaamista. Peruspeliä seurasivat laajennukset The Foundation ja AWE, jotka molemmat tuottivat pienen pettymyksen. Näin varsinkin jälkimmäinen AWE, joka loi Controlille yhteyden Alan Waken kanssa. Nyt sitten Control on saapunut Ultimate Edition -versiona uuden polven Playstation 5:lle ja Xbox Series X:lle.

Sisällön puolesta kyseessä on sama Control Ultimate Edition kuin PC:llä, PS4:llä, Xbox Onella ja Nintendo Switchillä. Päivitetyn version suurin myyntivaltti ovat tietenkin kaikenlaiset graafiset parannukset ja muut päivitykset uuden sukupolven konsoleilla. Kokonaisuutena kyseessä on paljon sujuvampi, kauniimpi ja vetoavampi peli kuin PS4:llä ja Xbox Onella.

Tämä on mainos:

Valittavana on joko Performance Mode (60 fps) tai Graphics Mode kera ray tracingin (30 fps). Parannus on merkittävä ennen kaikkea pelin sujuvuuden osalta. Suosittelen ehdottomasti nimenomaan Performance Modea 60 ruudun sekuntivauhdilla, koska pelattavuus parantuu silloin erittäin merkittävästi. Peli toimii hienosti myös Graphics Modella, ja silloin mukana on myös graafisesti vaikutuksen tekevä ray tracing. Varsinkin tässä Controlin lasisessa ja varjoisassa maailmassa eron huomaa selvästi.

Control

Parannuksia on ruudunpäivityksen ohella muitakin, joista vähäisin ei ole resoluution kasvattaminen. Sekä Playstation 5:llä että Xbox Series X:llä Control pyörii resoluutiolla 1440p, ja Xbox Series S:llä lukemat ovat 900p (60 fps ilman ray tracingia). Toisin sanoen Xbox Series X tuplaa niin ruudunpäivityksen kuin resoluutionkin verrattuna aiempaan Xbox One -konsoliin. Merkittävä parannus siis.

Playstation 5:llä Control tukee DualSense-ohjaimen haptista värinää ja adaptiivisia liipaisimia. Lisäksi mukana on erityistä apua tarjolla niin pulmiin kuin pokaalien avaamiseenkin. Ero ei ole suuri verrattuna Xbox Series X -versioon, mutta lisäykset ovat silti mukavia.

Tämä on mainos:

Control Ultimate Edition maksaa 39,99 euroa, ja lisäksi peli on mukana myös helmikuussa 2021 Playstation Plus -pelinä. Jos on jo ostanut Control Ultimate Editionin PS4:lle tai Xbox Onelle, saa päivityksen Playstation 5:lle tai Xbox Series X:lle ilmaiseksi. Sen sijaan Controlin perusversio jää kokonaan ilman päivitystä. On ehdottomasti muistettava, ettei ole mahdollisuutta siirtää aiemmassa versiossa tehtyä edistystä tähän uuteen versioon. Toisin sanoen koko peli on aloitettava uudelleen alusta Playstation 5:n ja Xbox Series X:n versioissa.

Julkaisija 505 Games ja kotimainen Remedy ovat tehneet joitakin ikäviä ratkaisuja koskien pelinsä päivittämistä uudelle konsolisukupolvelle, ja asioista tiedottaminen pelaavalle kansalle on ollut suorastaan surkeaa. Tämä ei kuitenkaan himmennä sitä, että Control Ultimate Edition päivittyy merkittävällä tavalla uudelle konsolisukupolvelle. Playstation 5 ja Xbox Series X ovat ehdottomasti se paras tapa kokea Control Ultimate Edition. Voiton vie enää ainoastaan kovatasoinen peli-PC tasolla 4K ja 60 fps ray tracingin kera.

HQ
ControlControl
ControlControlControl
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
60 fps on mahtava, loistavat visuaaliset parannukset, mukana molemmat kaksi laajennusta, hyvä myyntihinta
-
Odotin laajennuksilta enemmän, uuden sukupolven ilmainen päivitys koskee ainoastaan Ultimate Editionia, Xbox Series S -versio ei ole järin vaikuttava
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Käyttäjäarviot

  • JHR
    Vuonna 2019 ilmestynyt Control jatkaa oivallisesti Remedyn yliluonnollisemmissa sfääreissä liikkuvien pelien linjalla Alan Waken (2010) ja ... 8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä