Suomi
Gamereactor
arviot
Diablo Immortal

Diablo Immortal

Arviossa Blizzardin free-to-play-periaatteella toimiva mobiilinen MMO-toimintaroolipeli.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

BlizzCon oli se tapahtuma, jossa mobiilinen Diablo Immortal julkistettiin vuonna 2018. Moinen on jäänyt mieleen klassisesta "eikö teillä ole puhelimia?" -kommentista. Nyt viimeinkin Blizzard Entertainment on NetEasen avustuksella valmis julkaisemaan Diablo Immortalin iOS-, Android- ja PC-laitteille.

HQ

Mobiilipeli tarkoittaa tietysti myös kosketusnäyttöohjausta, rajoitettua keinovalikoimaa kommunikoida, 20 minuutin pätkissä pelattavaksi ajateltua sisältöä ja isoa joukkoa mikromaksuja. Siitä huolimatta on selvää, että kyseessä on vahva Diablo-peli.

Mukana on siis kaikki, mikä tekee Diablosta mahtavan: useita erilaisia hahmotyyppejä, vaihtelevia maisemia täynnään tehtäviä suoritettavaksi, haasteita ja runsaasti erilaisia pahiksia, kiemurtelevia luolastoja kera kovien pomovastuksien, kottikärryllisen verran roinaa oman hahmon tuunaamiseksi ja runsaasti erilaisia vaikeustasoja. Niin ja onhan Diablo Immortalissa hyvä tarinakin, josta voi nauttia monilla tavoilla. Toki jollekin alueelle pääsemiseksi on oltava riittävästi kokemusta pohjilla, mutta muuten pelin tarinan voi paahtaa läpi heti julkaisupäivänä niin halutessaan.

Tämä on mainos:
Diablo ImmortalDiablo Immortal

Sama ajatus pätee koko peliin muutenkin, sillä pelaamisen rajoituksia on hyvin vähän. Mikäli haluaa "grindata" jotain tiettyä asetta ja varustetta, se onnistuu monin eri tavoin. Jos taas haluaa vain viihtyä pelin parissa puolen tunnin ajan ollessaan julkisilla kulkuvälineillä matkalla jonnekin, käy sekin päinsä.

Diablo Immortal toivottaa suorastaan epäonnistuneesti tervetulleiksi uudet pelaajat. Tarina sijoittuu Diablo II:n ja Diablo III:n väliin, ja asiaa pohjustetaan paljon ja laveasti juonen edetessä. Niin ikään erilaiset roolipelimekaniikat esitellään kyllä, mutta ne jättävät usein enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Moinen saattaa siis olla ongelma, mikäli mobiilinen Diablo on se ensimmäinen kosketus tähän pelisarjaan.

Diablon ja toimintaroolipelien veteraaneille yllätyksenä tulee se, miten syvällisestä pelistä onkaan kyse, eikä teos vieläpä sorru mobiilipeleille niin tyypilliseen ahneuteen. Mikromaksut liittyvät yleensä kosmeettiseen tavaraan, mutta kattaa myös pelin sisäisen oman niin sanotun premium-valuutan, jota voi vaihtaa jalokiviin, jotka puolestaan antavat mahdollisuuden saada parempaa roinaa moninpelissä ja Elder Rifts -luolastoissa. Mikromaksuja ei kuitenkaan toitoteta liiaksi, sillä pelaaminen onnistuu hyvin myös rahaa käyttämättä.

Tämä on mainos:
Diablo Immortal

Blizzard ei ole erityisemmin mobiilipelien saralla loistanut, mutta NetEase on. Lopputuloksena onkin peli, joka hyödyntää kummankin firman parhaita puolia. Blizzardin tunnelma ja tuntuma ovat läsnä, ja samalla peli toimii hyvin ja sujuvasti, moninpeli on mukana ja teos on hyvin alustalleen optimoitu. Pelasin iPhone 11 Pro:lla lukemissa 60 fps, eikä akku kulunut tyhjiin liian nopeasti.

Moninpelin osalta peliseuraa löytyy helposti, joiden kanssa voi sitten lähteä selättämään niitä kovempia haasteita. Niin ikään omia klaaneja voi luoda ja niihin liittyä, jotka voivat sitten osallistua koko palvelimen laajuiseen Cycle of Strifeen. Näin palkitaan ne kovimmat Diablo Immortalin pelaajat kyseisellä palvelimella. Klaanit säilyvät pystyssä myös syklin päättymisen jälkeen, joten saman joukon kanssa voi jatkaakin perinteiseen MMO-malliin.

Tuki perinteiselle peliohjaimelle on selvästi parempi kuin mitä taannoinen suljettu betailu antoi odottaa. Koko peli on käytännössä koettavissa ilman pakkoa käyttää kosketusnäytön ohjausta. On silti sanottava, että ilman kosketusnäyttöä valikoiden käyttäminen on jokseenkin haasteellista.

Diablo ImmortalDiablo Immortal

Vanhemman pelisuunnittelija Scott Burgessin mukaan kyseessä on toistaiseksi se isoin Diablo-peli, ja hänen mukaansa myös yksi kaikkien aikojen parhaista mobiilipeleistä. Tekemistä totisesti riittää, ja kokonaisuus toimii hyvin. Lausunto saattaa siis hyvinkin osoittautua todeksi.

Mobiilipelit ovat osoittautuneet pettymykseksi niin paljon viime vuosina, että Diablo Immortal tuntuu siksi liian hyvältä ollakseen totta. Toistaiseksi kaikki näyttää kuitenkin oikein hyvältä. Diablo Immortal on varmasti eräs parhaista mobiilipeleistä, mitä on saatavilla.

09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Laaja mobiilipeli, vain vähän erilaisia rajoituksia, toimii hyvin olematta hankala, paljon sisältöä
-
Mikromaksuja on runsaasti, aloitus saattaa olla vaikea ellei ole Diablon ja lajityypin pelien veteraani
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä