Suomi
Gamereactor
arviot
Doom

Doom (Nintendo Switch)

Vauhdikas ja brutaali Doom toimii myös kannettavassa muodossa, mutta ei ilman kompromisseja.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Doom vuosimallia 2016 oli menestys ja yllätys monellakin tavalla. Nyt yllätykset jatkuvat, sillä peli suuntaa Nintendon hybridikonsoli Switchille. Tämä arvio keskittyy ennen kaikkea Switch-version suoriutumiseen. Doomin arvion viime vuodelta voi lukea täältä.

Lyhyesti sanottuna Switchin Doom toimii yllättävän hyvin. Suoriutuminen on tasaisen laadukasta, ja pelikokemus on miellyttävä. Visuaalisella puolella on tehty merkittäviä uhrauksia, mutta kehitystyön painopiste on selvästi ollut pelin sujuvuudessa. Resoluutio on 720p sekä isolla ruudulla että kannettavassa muodossa, ja ruudunpäivitys on lukittu 30 ruutuun sekunnissa. Graafinen loisto ei yllä viime vuoden versioiden tasolle, eikä valon ja varjon leikki ole yhtä monipuolista. PC-termein voisi sanoa, että Switchin Doom pyörii matalimmilla graafisilla asetuksilla. Ajoittain viholliset tuntuvat katoavan taustaan, ja niiden havaitseminen voi olla silloin hankalaa. Värimaailma ei myöskään ole yhtä kirkas ja monipuolinen.

Lukittu 30 ruudun sekuntivauhdin säntäily maltillisen grafiikan kanssa johtaa hieman kesympään kokemukseen verrattuna vuoden takaiseen menoon. Siitä huolimatta itse pelaaminen on täsmälleen yhtä viihdyttävää kuin muilla alustoilla. Kentät ovat identtisiä, kaikki aseet ovat käytössä, ja sama pätee myös niin vihollisiin kuin liikeanimaatioihinkin. Ehkä tärkeintä on, että musiikki on niin ikään pidetty ennallaan. Kokonaisuus on ehdottomasti parhaimmillaan kuulokkeilla pelattuna. Toisin sanoen se vanha tuttu Doom-tunnelma on edelleen vahvasti läsnä. Ohjaus on odotetun toimiva, ja suositeltavin tapa pelata on ehdottomasti Pro Controller. Joy-coneilla sihtailu muuttuu varsinkin pitkissä peli-istunnoissa rasittavaksi.

Se paras perustelu juuri Switch-version hankinnalle on tietenkin kannettavuus. Doom kulkee nyt mukana kaikkialle, minne pelaaja itsekin. Testihetkistä noin puolet tehtiin käsikonsolimuodossa, ja Switchin Doom toimii tässä käytössä mitä parhaimmalla tavalla.

Tämä on mainos:

Doomin Switch-versio on osoitus Nintendon laitteen monipuolisuudesta, ja samalla merkki käsikonsoliteknologian kehityksestä. 3DS ei millään tasolla pärjää tässä vertailussa Switchin kanssa. Siitä huolimatta on painotettava sitä, että Switchin Doom on ehdottomasti se kaikkein heikoin versio viime vuoden mahtipelistä. Näin ollen niin sanottua täydellistä pelikokemusta tavoittelevien kannattaa edelleenkin luottaa joko PC-, PS4- tai Xbox One -painoksiin. Jos taas toiveissa on pelattavuus ja kannettavuus, on Switchin versio tällöin itsestään selvä valinta.

Doom
Doom
HQ
Tämä on mainos:
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mukana kulkeva Doom, sujuva pelattavuus, ääniraita
-
Visuaalisesti se vaatimattomin versio, kannettavana pelatessa osa yksityiskohdista jää pienen ruudun vuoksi huomaamatta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Markus Hirsilä

Arvioin aikoinaan uuden polven Doomin Gamereactorille. Nyt yli vuosi myöhemmin tuntui oikein mukavalta palata asiaan, ja ajoittain jopa kannettavassa muodossa. Graafisesti näyttävyys ei missään tapauksessa pärjää konsoli- tai PC-versioille. Niin ikään äänimaailmassa on omat ongelmansa. Ehkä kerran peli-istunnon aikana äänet vain "röpöttävät" muutaman sekunnin ajan, jonka jälkeen tulee hetkeksi tyystin hiljaista. Sitten kaikki taas jatkuu normaalisti. Kyseessä on siis selvästi jokin ongelma äänentoistossa. Mitenkään suurena pulmana moista ei voi pitää, mutta kyllä sen tietysti aina huomaa.

Pelintuntuma on varsinkin Pro Controllerilla mitä parhain. Se kiihkeä ja sulava Doomin ohjaus on tavoitettu onnistuneesti meiningin säilyessä sujuvana ehkä 99% ajasta. Kerran tai kaksi saattaa tulla hetki, jolloin ruudunpäivitys notkahtaa vajaan sekunnin ajaksi. Sujuvuuden hetkellistä huononemista ei siis huomaa muuta kuin silloin, jos siihen erityisesti kiinnittää huomiota.

Kannettavassa tablettimuodossa Doom toimii aivan yhtä hyvin kuin isollakin ruudulla. Itse koin ongelmalliseksi ohjauksen joy-coneilla: tilanteiden kiihkeys yhdessä Pro Controlleria kankeampien tattien kanssa on yleensä vain kuolemaksi. Homma kuitenkin toimii, joten kannettava Doom on loistavaa fiilistelymateriaalia esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa. Kannattaa tosin silloin käyttää kuulokkeita Switchin omien kaiuttimien sijasta.

Ehkä hieman yllättäen Doomin vauhdikas moninpeli on sekin oikein sujuvaa viihdettä. Lajityypissä ei Switchillä kauheasti tällä hetkellä kilpailla, joten peliseuraa tuntuu olevan aina tarjolla hyvien matsien aikaansaamiseksi.

Pienissä erissä Switchin Doom on mitä parhainta viihdettä Nintendon hybridikonsolilla. Pitkissä istunnoissa itseään toistava räiskintä muuttuu kuitenkin tylsäksi, ja juuri siksi Doom kannattaa pelata pienissä erissä. Itse suosin yhdistelmää yksi kenttä ja yksi moninpelimatsi illassa.

7/10

Aiheeseen liittyviä tekstejä

3
DoomScore

Doom

ARVIO. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Se on DOOM, ja ehkä vuoden kovin yllättäjä.

0
Xbox Game Passiin Doom ja Rage

Xbox Game Passiin Doom ja Rage

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Viime viikonlopun QuakeConissa saatiin kuulla, että sekä Rage että vuoden 2016 Doom ovat saapuneet Xbox Game Passiin. Tämä johtuu tietysti siitä, että QuakeConissa...Ladataan seuraavaa sisältöä