Suomi
Gamereactor
arviot
Dreamfall Chapters

Dreamfall Chapters: Book One - Reborn

Raikkaan pohjoismainen tuulahdus tuo kaivattua moninaisuutta pelikentälle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Dreamfall Chapters on kolmas peli omassa sarjassaan, ja se jatkaa cliffhangeriin päättyneen edeltäjänsä tarinaa. Tämä edeltäjä, Dreamfall: The Longest Journey, julkaistiin jo vuonna 2006, eli jaksojen väliin on mahtunut aikaa.

Myönnän heti tähän alkuun, etten ole pelannut sarjan aiempia osia. En siksi etteivät ne olisi kiinnostaneet, vaan siksi etten ole yksinkertaisesti ehtinyt. Niinpä lähestynkin Dreamfall Chaptersia täytenä noviisina. Uskon myös tässä suhteessa edustavani monia pelaajia, jotka ovat epävarmoja kannattaisiko heidän hypätä mukaan "kesken" tarinaa. Lyhyt vastaus tähän on: kyllä.

Chaptersin hallitsevana hahmona toimii Zoë Castillo, jonka mieli seikkailee pelin alussa todellisuuksien välillä samalla kun hänen ruumiinsa makaa koomassa Starkiksi kutsutussa cyberpunk-henkisessä tulevaisuudessa. Toisaalla, Arcadian fantsumaailmassa, entinen uskonsoturi Kian Alvane kärsii aiempien päätöstensä seurauksista vankilassa. Kolmannen päähenkilönsä peli saa paljastaa itse, mutta sanottakoon, että kaikki näistä ovat eräänlaiseen uuden alkupisteen äärellä. Hetki on siis täydellinen uusien pelaajien kannalta.

Dreamfall ChaptersDreamfall Chapters
Tämä on mainos:

Täytyy kuitenkin todeta, ettei aiempia tapahtumia pysähdytä juurikaan selittelemään. Chapters tarjoaa alussa muutaman lauseen tietopaketin hahmoista ja maailmasta, mutta loput jätetään pelaajan omien hoksottimien varaan. Pidän itse tarinoista, jotka eivät väännä jokaista yksityiskohtaa rautalangasta, mutta olen toisaalta varma, että minulta meni ohitse tuhat ja yksi viittausta aiempien osien juonenkäänteistä ja hahmoista.

Dreamfall Chapters haluaa ensisijaisesti kertoa tarinan. Mukana on seikkailupeleille tyypilliseen tapaan muutamia aivopähkinöitä, mutta ne ovat selvässä sivuroolissa, eivätkä ne aina ole logiikan tähtihetkiä. Telltalen pelien tyyliin tärkeämpinä ovatkin hahmojenväliset keskustelut ja näissä tehtävät valinnat.

Norjalainen Red Thread Games tekee kuitenkin vahvasti omanlaistaan peliä. Chaptersin valinnat eivät kaikki ole niin ehdottomia ja selkeitä kuin esimerkiksi The Walking Deadissä. Vaihtoehdoista saa myös kuulla hahmon päänsisäiset perustelut, joka tekee niistä mielenkiintoisempia. Vielä mielenkiintoisempaa on se, että suuremmista valinnoista voi halutessaan nähdä muiden pelaajien ja kaverien prosentit jo ennen kuin niistä päättää itse. Huomasin tämän lisätiedon vaikuttavan omaan pähkäilyyni, mutten uteliaana ihmisenä pystynyt vastustamaankaan sitä. Käytännössä tämä luo päätöksentekoon kokonaan uuden metatasonsa.

Dialogi on itsessään laadukasta ja suurin osa ääninäyttelijöistä on vahvasti tehtäviensä tasalla. Myönnettäköön, että mukana on innottomiakin suorituksia, mutta kaikentärkeä Zoë on tulkittu peliin tunteella ja taidolla. Starkin maailma vaikuttaa uskottavalta ja jännittävältä, ja sitä tutkiskelee mielikseen. Peli saa erityispisteitä eri kielillä leikkivästä euroslangistaan.

Tämä on mainos:

Satunnaisista keskusteluista ja Blade Runnerista muistuttavista maisemistaan huolimatta kaupunkimaisema jää kuitenkin hieman ontoksi, koska siinä on hyvin rajoitetusti interaktiivista sisältöä. Kianin osuus Arcadiassa jää puolestaan valitettavan ohueksi siivuksi keskinkertaista Conania, jota ei episodin päättyessä enää juurikaan muista.

Dreamfall ChaptersDreamfall ChaptersDreamfall Chapters

Dreamfallin musiikki jää tosin mieleen pidemmäksikin aikaa. Se on ajoittain jopa liiankin hyvää, jolloin se ajaa ohitse kohtauksen muusta sisällöstä ja tekee siitä musiikkivideon. Säveltäjä Simon Poole ja kumppanit ovat tehneet erinomaista työtä, ja pelin äänisuunnittelu on muutenkin todella tunnelmallista.

Chaptersia on suurimmaksi osaksi ilo katsella. Visuaalinen suunnittelu on aivan omalla tasollaan, mutta se ei pääse oikeuksiinsa pelin grafiikkamoottorin vuoksi. Maisemat ovat pääosin oivia, mutta hahmomallit ja animaatiot jäävät muovisiksi, ja joskus huulisynkka unohtuu kokonaan. Tämä on paha tikki näinkin hahmovetoisessa tarinassa, muttei onneksi latista kokemusta liiallisesti. Kaikkeen tottuu, kuten tavataan sanoa.

Peli ei myöskään pyöri erityisen sulavasti, ja siihen on jäänyt oma osansa bugeja. Hahmot leikkaavat esineiden lävitse ja toisinpäin, ja vaikka en saanutkaan peliä kaatumaan, onnistuin livahtamaan pelialueen ulkopuolelle tutkimaan paikkoja, joita minun ei varmastikaan olisi vielä pitänyt nähdä. Myös maailman reuna ja sen takana odottava tyhjyys tulivat tutuiksi.

Nämä tekniset ongelmat ovat perin harmillisia, koska tarinallisesti Dreamfall Chapters on parasta settiä mitä olen nähnyt aikoihin, ja se on paremman sanan puutteessa "fiksumpi" tuote kuin amerikkalaiset serkkunsa. Chapters on aikuinen, moderni ja kenties ennen muuta pohjoismainen kokemus, joka sekoittaa scifiin ja fantasiaan hyvinkin kotoisia elementtejä sekä uskottavia ihmissuhteita. Se on raikas tuulahdus, joka muistuttaa siitä miten monenlaisia tarinoita pelien avulla on mahdollista kertoa.

Tässä vaiheessa on tietenkin paha sanoa mihin Dreamfall Chapters etenee tästä ensimmäisestä jaksosta. Koska nyt keskityttiin lähinnä Zoën puuhiin, on mahdollista että toinen episodi kertoo enemmän Kianista. Mukaan voi myös ilmaantua uusia pelimekaniikkoja ja niin edelleen. Aloitus on silti varsin lupaava, pienestä hajanaisuudestaan huolimatta.

Olen taas tilanteessa, jossa haluaisin palkita erikoislaatuisen pelin vähintään yhdeksiköllä, mutten voi teknisten ongelmien varjossa tehdä niin hyvällä omallatunnolla. Kehittäjien aktiivisesti työstämät paikkaukset epäilemättä korjaavat osan ongelmista lähitulevaisuudessa, mutta joudun käsittelemään Chaptersia sellaisena kuin se on juuri nyt. Suosittelen sitä joka tapauksessa lämmöllä sekä sarjan vanhoille faneille että uusille tulokkaille, jotka pitävät hyvistä tarinoista.

HQ
Dreamfall ChaptersDreamfall Chapters
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Mielenkiintoinen tarina, fiksu dialogi, jännittävä tulevaisuuskuva, perustellut vaihtoehdot
-
Mallinukkemainen hahmografiikka, buginen, jähmeästi optimoitu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Dreamfall ChaptersScore

Dreamfall Chapters

ARVIO. Kirjoittaja Leevi Rantala

Episodimaiset ja tarinavetoiset seikkailupelit eivät ole vain Telltalen yksinoikeus.Ladataan seuraavaa sisältöä