Suomi
Gamereactor
artikkelit

E3:n alla - Nintendo

Nintendo on konsolivalmistajista ensimmäinen, joka hyppää uuteen konsolisukupolveen. Wii U onkin varmasti mukana E3-messuilla, mutta millä tavoin ja missä muodossa? Jonas Mäki ennakoi "ison N:n" panoksia.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Riippumatta siitä, että Microsoft tykittää Halo 4:llä ja Sonylta voi odottaa enemmän pelejä kuin kukaan ehtii laskea, avaimet E3-messujen dominointiin ovat Nintendolla. Uusi konsolisukupolvi on aina iso uutinen, ja viime vuoden vaisuhkon, kenties jopa liian varhaisen Wii U -julkistuksen jälkeen Nintendon on tehtävä vahva comeback, jotta epäilijät saataisiin vakuutettua uuden konsolin ihmeistä. Kesäkuun 5. päivä nähdään viimein, miltä uuden sukupolven Wii U näyttää, ja nyt luvassa on myös ihan oikeita pelejäkin.

Huhut Wii U:n suorituskyvystä ovat olleet vaihtelevia, mutta viime aikoina konseus konsolin mahdollisuuksista on tuntunut kääntyvän positiivisempaan päin. Vain yksi kehittäjä on selvästi torpannut Wii U:n alitehoiseksi, kun taas muut ovat olleet sitä mieltä, että Playstation 3 ja Xbox 360 asettavat vain pohjatason Wii U:n peleille. Potentiaalia siis pitäisi olla parempaankin, kun pelit tehdään uuden konsolin ehdoilla.

E3:n alla - Nintendo
Wii U -konsolista ei saatu viime vuoden E3-messuilla tarkkaa yleiskuvaa, kun Nintendo keskittyi hämmentävästi vain ohjaimen esittelyyn. Tänä vuonna ääni kellossa on toinen. Samalla nyky-Wii jäänee selvästi taka-alalle.

En usko, että Nintendo tulee näyttämään tarkkoja spesifikaatioita konsolinsa raudasta tai RAM-muistin määrästä, mutta erityisesti muistin määrän voi odottaa olevan selvästi runsaampi kuin nykykonsoleilla. Nintendo on tässä suhteessa myös varsin hyvässä tilanteessa, koska kumpikaan sen kilpailijoista ei tule esittelemään uuden sukupolven konsoliaan samoilla messuilla. Näin ollen Wii U pääsee rauhassa ponnistelemaan teknisesti ajanmukaisimman konsolin paikalla - mahdollisesti myös tarjoten lähitulevaisuuden parhaat monialustaiset pelit.

Tämä on mainos:

Wii U saattaa kyetä kilpailemaan myös pitkälle tulevaisuuteen, vaikka Sony ja Microsoft tuovatkin omat vastineensa myöhemmin. Kaikki tulevat konsolit ovat nyt HD-kelpoisia, ja Wii U:lla on omat uniikit ominaisuutensa. Niistä huolimatta konsolin ohjain ei ole yhtä radikaali poikkeus perinteistä kuin Wiimote, eikä Nintendo varmasti halua toistamiseen karkottaa ydinpelaajia ympäriltään.

E3:n alla - Nintendo
Zelda-teknologiademo Wii U:lla on vakuuttavaa jälkeä ja antaa odottaa sarjan jatkoa myös uudella konsolilla.

Olen ennen kaikkea vakuuttunut siitä, että Nintendo on ymmärtänyt, ettei yksin sen omat pelit riitä. Hekin tarvitsevat pelejä kuten Call of Duty, Assassin's Creed ja Grand Theft Auto, jotta hardcore-pelaajat olisivat tyytyväisiä Nintendon alustalla. Konsolin on saatava mielenkiintoisia pelejä joka kuukausi - muuten se jää nopeasti pölyttymään hyllyyn tai päätyy myyntiin.

Kolmansien osapuolten peleistä jo Wii U:lle vahvistettuja ovat esimerkiksi Aliens: Colonial Marines ja Darksiders II, joihin Wii U tarjoaa myös muutamia parannuksia ja ekstroja. Lisää julkistuksia on varmasti vielä tulossa, ja parhaat versiot Call of Duty: Black Ops II:sta ja Assassin's Creed III:sta tekisivät varmasti terää konsolin lanseerausvalikoimalle. Nintendo on aiemmin tehnyt yhteistyötä Rockstarin kanssa Grand Theft Auto: Chinatown Warsin kohdalla, joten Grand Theft Auto V ei sekään ole mahdottomuus ison N:n konsolilla.

Tämä on mainos:

Pistäisin roponi likoon Microsoftin lehdistötilaisuuden puolesta, mitä tulee GTA V:n peliesittelyyn, mutta pelin toimintaa Wii U:lla on jännittävä spekuloida. Kuvitellaanpa esimerkiksi parannettua grafiikkaa, samalla kun pelin käyttöliittymää on siistitty TV-ruudulta tablettiohjaimen näytölle. Ei osumapisteitä, karttaa tai kompassia peittämässä peliä, mutta kaikki nämä olisivat edelleen silmien alla. Kosketusnäytöltä olisi myös helppo valita juuri oikeat aseet ilman valikkorumbaa.

E3:n alla - NintendoE3:n alla - Nintendo
Tablettiohjaimen näyttö on 854 x 480 pikseliä ja 6,2 tuumaa. Älypuhelimista tuttua "multitouchia" ei viime vuoden tietojen perusteella tueta, mutta tämä on voinut muuttua. Oikealla vuotanut prototyyppikuva parin viikon takaa.

Tällaiset pelit ovat elintärkeitä Wii U:lle, ja Nintendon onneksi aiempaa useampi kehittäjä näyttäisi myös olevan halukas tekemään yhteistyötä. Siksi odottaisin rikkainta E3-lehdistötilaisuutta, mitä Nintendolta on nähty miesmuistiin. Parempi suorituskyky yhdistettynä uniikkiin ohjaimeen voi tehdä pelistä kuin pelistä paremman. On helppo nähdä, miten esimerkiksi FIFA 13:n taktiikkataulut saisivat yllättäen aivan uutta pontta kosketusnäytöstä tai kuinka keskusteluja, kykyjä ja varusteita voisi helposti hallita Dishonoredissa. Tablettiohjain ei ole turhanpäiväinen lelu, kun siihen sisältyvät myös ne kaikkein perinteisimmät ja luotetuimmat kontrollit. Sen mahdollistamia toimintoja voidaan käyttää core-pelien tukemiseen.

Nintendo on myös muuttanut suhtautumistaan verkkopalveluihin, ja tällä saralla saatetaan nähdä varsin tyydyttävää kehitystä, jossa on huomioitu viimeisimmät tuulet pelipalveluiden saralla. Esimerkiksi lupaukset pelien julkaisusta samaan aikaan sekä levyllä että ladattavassa muodossa antaa ymmärtää, että Nintendo on joissain asioissa jopa ohittamassa Xboxin ja Playstationin. Uskonkin vahvaan Wii U -esittelyyn, jolla nimenomaan pyritään vakuuttamaan pelaajat.

E3:n alla - NintendoE3:n alla - Nintendo
Assassin's Creedin ja Call of Dutyn parhaiden versioiden saaminen olisi Wii U:lle iso voitto. Parhaat monialustapelit ovat olleet tähän asti Xbox 360:n vahvuus.

Todennäköisesti ainoat asiat, joista Nintendo ei tule E3:ssa puhumaan, ovat konsolin hinta ja julkaisupäivä. Ensinnäkin Nintendo halunnee nähdä, alentavatko kilpailijat konsoleidensa hintoja messuilla. Toisaalta konsoleiden saatavuus lanseerauksessa lienee vielä auki. Tarkka julkaisuaika on parempi ilmoittaa vasta sitten, kun laitteita tiedetään saatavan varastoon riittävästi.

Wii U:n jälkeen jäljelle jää tietysti vielä Nintendo 3DS, jota ei sovi jättää laskuista. Konsoli on kiihdyttänyt myyntitahtiaan roimasti vuodentakaisesta, ja kasvun ylläpitämiseen satsataan takuulla uusin palveluin ja pelein. Nintendo on kerrankin fiksusti valinnut tallennusmediansa ja käyttää SD-kortteja (toisin kuin PS Vita, joka vaatii omia muistikortteja). Näin käyttäjille on tarjolla halpaa tallennustilaa ja yhtiön mahdollisuudet satsata ladattavaan sisältöön ovat selvästi suuremmat. Täysihintaisten 3DS-pelien julkaisu ladattavassa muodossa on jo vahvistettu, mutta niiden ohelle odottaisin elokuvapalveluita ja lisää hauskoja sovelluksia.

E3:n alla - Nintendo
Nintendo 3DS on noussut suosta ja johtaa käsikonsolikilpaa laadukkaine hittipeleineen. Nintendo tuskin lopettaa pelitehtailua tähän, ja lisäpalveluitakin odotetaan.

Pelit ovat kuitenkin kaiken ytimessä, ja odotettavissa on ainakin uusi Mario-seikkailu. Aika olidi kypsä myös 3DS:n omalle Zeldalle (Ocarina of Time 3D kun oli "vain" klassikon lämmittelyä) ja uudelle Smash Brosille. Kenties mukaan mahtuisi muitakin tuttuja kasvoja, kuten Donkey Kong ja Samus Aran, tai jopa seuraava osa Punch-Out -sarjaan.

Näihin toiveikkaisiin tunnelmiin päättyvät tämän vuoden E3-ennakkoartikkelit. Messuista on kaiken kaikkiaan tulossa erittäin mielenkiintoiset, eikä vähiten lähestyvän sukupolvenvaihdoksen vuoksi. Gamereactor seuraa tuttuun tapaansa messujen etenemistä, ja reaaliaikaiset uutiset kustakin isosta lehdistötilaisuudesta voi lukea uutisosiosta.


Lue myös:
* E3:n alla - Microsoft
* E3:n alla - SonyLadataan seuraavaa sisältöä