Suomi
Gamereactor
artikkelit

E3:n alla - Sony

Sonyn lehdistötilaisuus on vuorossa toisena tämän vuoden E3-messuilla. Jonas Mäki pohtii, mitä Playstation-valmistajalla on hihassaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Sonyn lehdistötilaisuutta ei voi ennakoida katsomatta ensin Microsoftin ja Nintendon suuntaan. Xbox 360:sta on enenevässä määrin muotoutumassa koko perheen media- ja pelihubi erityisesti Pohjois-Amerikassa. Samalla Nintendo kurvaa jo uuteen sukupolveen omalla erikoisella tavallaan tablettiohjaimen kera. Tämä jättää Sonyn viimeiseksi perinteiseksi konsolivalmistajaksi. Vaikka asia saattaa huolestuttaa yhtiön osakkeenomistajia, pelaajana näen perinteisyyden vahvuutena ja sitä uskon Sonyn myös korostavan.

Siinä missä Microsoft panostaa muutamiin isoihin hitteihin ja Nintendo kääntää päähuomion Wii U:hun, Sony tuskin säästelee sanoja alleviivatessaan, ettei perinteisten pelien ystäviä ole unohdettu.

E3:n alla - Sony
Playstation 3:n Slim-malli kasvatti konsolin myyntejä, mutta kysyntää pitää pystyä vahvistamaan tänä vuonna lisää.

Kuumin kysymys ennakkoon eivät tosin ole pelit, vaan Playstation 4. Aiheesta on liikkunut paljon spekulaatioita, mutta vielä ei kannata pidättää hengitystään. Sony ei varmasti aio jäädä kilpailijoista jälkeen, mutta esittelemällä uuden konsolin nyt se tappaisi täysin Playstation 3:n myyntivauhdin tulevilla joulumarkkinoilla. Sony tuskin haluaa tehdä kaupallista itsemurhaa.

Tämä on mainos:

Sitä vastoin Playstation 3:n vahvistaminen on nyt ajankohtaista. Odottaisin Sonyn laskevan aggressiivisesti konsolin hintaa tai ainakin julkistavan tarjouksia, jotka lisäävät arvoa nykyiseen pakettiin. Esimerkiksi kolmen kuukauden Playstation Plus -jäsenyyden tarjoaminen maksutta uuden konsolin ostajalle voisi olla hyvä tapa esitellä, että Sonyllakin on mielenkiintoisia palvelumalleja olemassa, ja Plus-palveluun sisältyvät ilmaiset pelit kannustaisivat samalla asiakkaita jatkamaan tilausta. Palvelun ehostaminen uusin ominaisuuksin ei sekään tulisi yllätyksenä.

E3:n alla - Sony
Sony ei todennäköisesti panosta yhtä paljon konsolin multimediapalveluihin kuin Microsoft, vaan keskittyy enemmän peleihin.

Tänä vuonna Sony on päättänyt julkistaa useat (ellei jopa kaikki) tulevat Playstation 3 -pelinsä ennen E3:a. Ja kyseessä ei ole alkuunkaan hullumpi sekoitus eri lajityyppejä ja sarjoja. Tähdellisimpinä uutuuksina keikkuvat God of War: Ascension, Playstation All-Stars Battle Royale, Little Big Planet Karting sekä Sly Cooper: Thieves in Time, joista kuullaan varmasti lisää messujen aikana. Lisäksi Naughty Dogin kehittämän The Last of Usin näyttäytymiseen voi luottaa.

Kaikkia näistä ei välttämättä julkaista tänä vuonna, jotta pelit eivät söisi toistensa myyntejä, mutta tulevan PS3-pelivalikoiman tukevuudesta ei ole epäilystäkään. Tämä ei silti tarkoita, etteikö mukaan mahtuisi myös uusia yllätyksiä - päinvastoin. Uskon kuitenkin yllätysten keskittyvän enemmän Playstation Vitalle kuin Playstation 3:lle.

Tämä on mainos:
E3:n alla - Sony
PS Vitalla on ollut kankea alku, ja E3 on tärkeä tilaisuus kasvun käynnistämiseksi. Odotettavissa on paljon uusia pelejä ja mahdollisesti jopa hinnanalennus.

Sonyn käsikonsolilla on ollut hankalahko alku, mutta samaa voi sanoa Nintendo 3DS:stä. Nyt 3DS myy kuitenkin kuin leipä, kun laitteen hintaa painettiin järkevämmälle tasolle ja Nintendo julkaisi sille joukon suosikkipelejään. Tämä ei varmasti ole jäänyt Sonylta huomaamatta.

Sony käyttänee paljon aikaa vakuuttaakseen E3-yleisön siitä, että PS Vita on ykkösvaihtoehto, mikäli haluaa pelata mahdollisimman hienoja pelejä taskukoossa. Odottaisin näkeväni useita Playstation 3 -pelien käsikonsoliversioita, kuten Killzone, God of War ja ehkä jopa Gran Turismo. Toisaalta Sony on kulkenut tämän tien jo aiemminkin ja ymmärtänyt, etteivät kotikonsolipelit aina taivu optimaalisesti taskukokoon. Siksi yhtiön on välttämätöntä tuoda esiin myös jotain uutta. Ottaen huomioon, että Sony julkisti juuri PS3-pelejä ennen E3:a, Vita-ryöppy lehdistötilaisuudessa alkaa näyttää selvältä.

E3:n alla - SonyE3:n alla - Sony
PSP:lle ei koskaan julkaistu aitoa Killzonea, vaan Killzone Liberation. Gran Turismo PSP:n valmistuminen puolestaan vei pienen ikuisuuden. Molemmat sarjat toimisivat paremmin PS Vitalla.

Mitä Sonylla on hihassaan, se jää vielä nähtäväksi, mutta uskon vahvasti tripla-A-luokan julkistuksiin - sekä PS Vitan pelien että palveluiden osalta. Jos Vita ei pääse parempaan vauhtiin tänä vuonna, se on suuressa vaarassa jäädä pysyvästi kilpailijastaan jälkeen ja hiipua syvälle keskinkertaisuuteen. Sonylla alkaa olla paineita räväkkään kurssinkääntöön.

Koska Sony keskittyy pitkälti omaan pelituotantoonsa, se ei käytä yhtä paljon resursseja kolmansien osapuolten peleihin kuin Microsoft. Mutta jos Microsoftin ja Activisionin läheinen yhteistyö Call of Dutyn ympärillä jatkuu, voi Sonyn veikata pyrkivän kaveeraamaan EA:n ja Medal of Honorin kanssa. Sony teki vastaavaa jo Battlefield 3:n lisäosien kohdalla, joten EA:n seuraavan räiskintäpelin näkeminen juuri Sonyn lehdistötilaisuudessa olisi tälle loogista jatkoa.

E3:n alla - Sony
PS Move on teknisesti pätevä liikeohjain, mutta se ei ole tarjonnut mitään uutta verrattuna Wiihin ja kiinnostus on hiipumaan päin. Suuret satsaukset ohjaimen peleihin alkavat näyttää epätodennäköisiltä.

Playstation Moven rooli lehdistötilaisuudessa jäänee marginaaliseksi. Lisälaite ei ole ollut suuri menestys. Toki kohtuullinen määrä Move-ohjaimia on saatu asiakkaille asti, mutta kaiken kaikkiaan määrä on edelleen pieni verrattuna PS3:n laitekantaan tai kilpaileviin liikeohjaimiin. Kehittäjätkään eivät ole enää osoittaneet suurta mielenkiintoa Movea kohtaan.

Yhteenvetona Sonyn lehdistötilaisuus voisi olla kolmikosta kaikkein kuumottavin, ellei Nintendo esittelisi uutta kotikonsolia. Luvassa on paljon pelejä, ja nimenomaan perinteiselle konsoliyleisölle. Playstation 3:n omistajille Sony takuulla pyrkii todistamaan, että laitteesta kannattaa nyt todella pitää kiinni, ja myös ostokynnystä madallettaneen. Tästä vuodesta on tulossa hyvä Sonylle.


Lue myös:
* E3:n alla - Microsoft
* E3:n alla - NintendoLadataan seuraavaa sisältöä