Suomi
Gamereactor
arviot
EA Sports FC 24

EA Sports FC 24 ei tarjoile juurikaan uudistuksia

FIFA 24 on nyt EA Sports FC 24, ja nimi onkin se merkittävin muutos, jonka pelisarja on kokenut.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Melkein 30 vuoden yhteistyön jälkeen EA ja FIFA eivät ole enää yhdessä. Siksi EA:n jalkapalloilun tämän vuoden painos on nimeltään EA Sports FC 24. EA lupaili isoja päivityksiä, jotka osoittautuvat enemmänkin pieniksi parannuksiksi kuin aidoiksi uusiksi ominaisuuksiksi.

Se isoin juttu on päivitetty HyperMotion. Teknologia oli ensimmäistä kertaa mukana pelissä FIFA 22, ja se auttaa tekemään liikeanimaatioista elävämmän näköisiä. Viime vuoden HyperMotion2 hioi teknologiaa edelleen, ja nyt on vuorossa HyperMotion V. Harmillisesti noin todellisuudessa EA Sports FC 24 on monin tavoin vähemmän hiottu kuin FIFA 23. Jos kuitenkin aloitetaan niistä hyvistä asioista, on pelaajissa tyydyttävä massan tuntu. Törmäykset eivät ole enää tilastotietojen mittelöitä, vaan lopputulokseen vaikuttaa ajoitus. Liikemäärä ja sen suunta on kaiken a ja o. AI True Flight Ball Physics tekee pallon lentoradasta aiempaa todenmukaisemman, joskin hallinta vaatii tietysti myös pelaajalta enemmän.

Pallon hallinta riippuu paitsi tilastoista myös PlayStylesta. Näin tarjotaan lisäkykyä eri osa-alueilla, kuten tekniikka, torjunta, taklaus tai puskeminen. Isoimmat pelaajanimet saavat lisäksi erityisen PlayStyles+ -kattauksen, joskaan supervoimista ei ole kyse. Itse asiassa PlayStylesin havaitseminen on niin vaikeaa, että peli merkitsee sen omalla symbolillaan.

Tämä on mainos:

EA Sports FC 24 on peli, jolla ei ole selvää ajatusta siitä, mitä se haluaa olla. Siksi pelaaminen ei ole erityisen hauskaa. Ongelmat ovat olleet samat sitten FIFA 17 -pelin, sillä liian tiukka ote palloon yhdessä yliluonnollisen tarkkojen syöttöjen kanssa poistavat kaiken realismin. Lisäksi pelin erilaiset järjestelmät ovat alkaneet toimia toisiaan vastaan. Henkilökohtaisesti pidän ylimääräisestä massan tunteesta, jonka mahdollistaa AcceleRATE 2.0. Samalla moinen johtaa ajoittain pysäytettävästä kohteesta ohi luistelemiseen, ja pallo on suorastaan liimattu hyökkääjän jalkoihin.

Samaan aikaan uudet järjestelmät ja lisäykset tuovat mukaan joukon uusia ongelmia. Usein pienikin kontakti johtaa teatraaliseen kaatumisanimaatioon, ja ajoittain pelaajat juoksevat toistensa ympäri pallon kokonaan unohtaen. Maalivahdit hyppivät nyt aivan liiaksi ulos maaleistaan. Kaikki yhdessä tuntuu epätasapainoiselta ja sotkuiselta, ja tätä alleviivaa pelin hyvin epätasainen vaikeustaso. Bugit ja muut ongelmat eivät auta asiaa. Yleensä tällaista pystyy sietämään pelin julkaisussa, mutta nyt on kyseessä useamman aiemman pelin pohjalle rakentava tuote. Moinen bugisuus ei siis käy laatuun.

Perinteisesti on ollut niin, että jos FIFA-peli ei lisää juurikaan uusia ominaisuuksia pelattavuuteen, tekee se sen pelimuodoissa ja muilla tavoilla kentän ulkopuolella. EA Sports FC 24 pettää odotukset tälläkin osa-alueella: parannuksia ei juuri ole.

Career on paikka, jossa suurin osa pelaajista viettää aikansa verkon ulkopuolella. EA on pyrkinyt virtaviivaistamaan pelikokemusta, eikä enää ole pakko itse harjoitella päivittäin. Voi palkata itselleen valmennustiimin, joka erikoistuu Visioniin. Kyseessä on kaiken kattava taktiikka, kuten Tiki-Taka, Gegenpressing ja Park the Bus. Harmillisesti tämäkin uudistus kuluttaa pelaajan aikaa juuri sen verran, että pelaaminen alkaa tuntua ärsyttävältä. Player Career on kokenut uudistumisen. Oma hauskuus on läsnä edelleen, mutta ainoa merkityksellinen lisäys ovat agentit. Nyt voi valita tulevan joukkueensa ja tehdä työtä kohti sitä unelmien siirtoa. Harmillisesti matka käy vilttiketjusta tähtipelaajaksi aivan liian nopeasti.

Tämä on mainos:

Verkossa Clubs ja Volta Football ovat uudistuneet niin vähän, ettei sitä meinaa edes huomata. Se varsinainen rahaosuus Ultimate Team on tietenkin muuttunut. Nyt omien korttien kehittäminen on mahdollista, ja se on tervetullut uudistus. Se erikoisin uudistus on mahdollisuus pelata Ultimate Teamissa siten, että samassa joukkueessa on sekä miehiä että naisia. Mukana on vain viisi naisten liigaa ja kourallinen maajoukkueita pelimuodon ulkopuolella.

Tämän vuoden potkupalloilu on pettymys. Jotain pientä uudistusta on tehty, mutta raha näyttää menneen ennen kaikkea markkinointiin eikä niinkään itse pelinkehitykseen. Siksi EA Sports FC 24 -palloilua on vaikea suositella muille kuin kaikkein kovimmille faneille.

EA Sports FC 24EA Sports FC 24EA Sports FC 24
EA Sports FC 24EA Sports FC 24EA Sports FC 24
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
+
HyperMotion V tuo lisää massan ja ohjauksen tuntua, hyvät liikeanimaatiot, paljon pelimuotoja ja liigoja
-
Pelattavuus ei juuri oikeaa jalkapalloa muistuta, eri järjestelmät toimivat toisiaan vastaan, arvaamattomat maalivahdit, bugit ja virheet, naisten jalkapalloon ei ole juuri panostettu, aiempaa vähemmän sisältöä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä