Suomi
Gamereactor
arviot
EA Sports PGA Tour

EA Sports PGA Tour on hyvä valinta lajityypin faneille

Miksi katsella golfia televisiosta, kun voi pelata sitä itse sohvalla istuen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Tänä viikonloppuna pelataan vuosittainen Masters-golfturnaus, ja sen lisäksi julkaistaan EA Sports PGA Tour. Toisin sanoen Electronic Arts tekee paluun golfpelien maailmaan. Olen sitä mieltä, että golf on yksi parhaista videopelimuodossa toimivista urheilulajeista. Niin ikään olen testannut, onko EA:n paluu viheriölle juhlinnan paikka, vai eikö ole. Innostua kannattaakin, jos on golfin ystävä. EA Sports PGA Tourissa on tietysti omat ongelmansa, mutta yleisesti ottaen kyseessä on pätevä golfpeli, ja mukana on mahdollisesti se paras kattaus kenttiä, mitä pyytää saattaa.

EA on mainostanut peliään Majorsin kodiksi, ja siltä se tuntuukin. Mukana on tunnettuja kenttiä, kuten Augusta National, St. Andrews, aurinkoinen Southern Hills ja 30 muutakin kenttää, joista se isompi kokonaisuus PGA Touria koostuu. Kun näissä maisemissa pelaa, voi historian tuntea. Tämän tekevät selväksi myös selostajat, jotka kertovat tietoiskuja golfin historiasta auttaen samalla pelaajaa itse golfissa. Onneksi kentät on lisäksi ajatuksella ja taidolla peliin tehty. Uuden teknologian ansiosta jokainen kenttä tuntuu todellakin aidolta, oli sitten kyse viheriön epätasaisuudesta tai puun oksien mukanaan tuomasta haasteesta. Kenttien tunnelma on sekin omalla tasollaan erilaisten kasvien, merimaisemien ja runsaan yleisön ansiosta. EA päätti olla julkaisematta peliään edellisen polven konsoleille, ja se näkyy lukuun ottamatta sitä, etteivät EA:n pelinkehittäjät edelleenkään osaa mallintaa ihmiskasvoja elävän näköisiksi. Suoraan sanottuna ihmiset näyttävät kamalilta, joskin FIFAn, Maddenin ja F1:n fanit ovat tähän jo tottuneet.

EA Sports PGA Tour
Tämä on mainos:
EA Sports PGA TourEA Sports PGA TourEA Sports PGA Tour

Varsinainen pelattavuus on yhdistelmä miellyttävää monipuolisuutta ja toisaalta syvyyttä. Mikäli haluaa vain pelata kierroksen golfia, voi ohittaa kaikki monimutkaiset lyöntityypit ja roolipelimekaniikat pelaten yhdeksän reikää kokeillen, miten paljon alle parin pääsee. Vaihtoehtoisesti on mahdollista tutkia erilaisia tapoja lyödä palloa, tai koettaa päästä suoraan karheikolta viheriölle.

Puhtaasti pelimekaniikan näkökulmasta kaikkea voi olla vaikea ymmärtää ja hallita. Analogitatti on välillä kömpelö varsinkin lyhyissä lyönneissä, jolloin on aivan liian helppoa ladata lyöntiin liikaa voimaa. Pelistä kiinni saaminen vaatiikin jonkin aikaa yritystä ja erehdystä, ennen kuin homma aukeaa. Opastusosio ei paljoakaan auta, mutta toisaalta mukana on erilaisia valmennus- ja sponsorihaasteita opettamassa erilaisia lyöntitapoja. Ja jokaisen suorittaminen palkitsee kokemuspisteillä, joilla sitten sitä omaa golffaria kehitetään paremmaksi.

Roolipelaamisen osalta Career-tila on se näkyvin, ja kerrassaan loistava, osuus. Tavoitteena on pärjätä mahdollisimman hyvin jokaisessa turnauksessa halki PGA Tourin kauden, ja näin parannetaan omaa sijoitusta keräten kokemusta. Ja parannuksien kohteina ovat sen oman golffarin lyöntivoima, puttaustaidot, lyhyt peli ja muutkin osa-alueet, kuten tarkkuus ja kyky ohjata pallon liikettä. Pelaaja todellakin huomaa oman edistymisensä turnauksesta toiseen. Aluksi on vaikeuksia päästä edes 250 parhaan joukkoon, mutta ajan kanssa 150 parhaan joukossa oleminen ei tunnu enää miltään.

Tämä on mainos:
EA Sports PGA TourEA Sports PGA Tour

Yksilöintimahdollisuudet eivät ole niin vaikuttavat kuin olisi voinut odottaa, sillä nämä ovat suurimmaksi osaksi mikromaksujen takana. Oikealla rahalla ei voi parantaa golffarinsa suorituskykyä, mutta Specs-ostoksilla voi parantaa joitakin ominaisuuksia mailassa tai lyönnissä, ja Tickets-ostoilla saa pääsyn turnauksiin. Oman pelaajan kosmeettisten muutoksien sitominen mikromaksuihin on valitettavaa.

Peli näyttää vaativan kirjautumista EA:n palvelimille, mikäli haluaa päästä käsiksi suurimpaan osaan tarjolla olevia pelimuotoja (mukaan lukien Career). En pidä tästä lainkaan. Miksi minun täytyy sitoa Playstation Networkin tilini EA:n tilin kanssa voidakseni pelata 75% siitä, mitä EA Sports PGA Tour tarjoaa?

Valikot ja käyttöliittymä ovat suoraan sanottuna tahmaiset, tarpeettoman monimutkaiset ja turhauttavat käyttää. Varsinaisissa valikoissa tarvitsee painella aivan liikaa nappeja päästäkseen eteenpäin. Lisäksi sen oman lyönnin hienovarainen säätäminen vaatii niin paljon keskittymistä ja kikkailua, että on vain parempi katsoa asia silmämääräisesti, vaikka nyt pelataankin videopeliä oikean golfin sijasta.

EA Sports PGA Tour

EA Sports PGA Tourin pelimuotovalikoima on vaikuttava. Careerissa edetään kohti golfin kärkeä. Quick Play tarjoaa nopeasti erilaisia pelitapoja. Esimerkiksi Best Ball asettaa kaksi joukkuetta vastakkain, ja Skins-tilassa pelataan pelin sisäisellä rahalla reikä kerrallaan. Social on "rankkaamaton" moninpelimuoto, jossa kilpakumppanien pelitilanteen näkee haamuna reaaliajassa. Tournaments on sitten tietysti se rankattu ja vaativin verkkopeli. Lisäksi tarjolla on Private Matches ja Challenges omien turnauksien luomiseksi, ja taitojen harjoittamiseksi.

Mukana on toistaiseksi kummallisia bugeja, kuten esimerkiksi se, että valaistus ajoittain muuttaa golffarin hiusten väriä. Noin kokonaisuutena EA Sports PGA Tour on kuitenkin hauska ja viihdyttävä golfpeli, joka loistaa tärkeimmillä osa-alueillaan eli pelattavuudessa, kentissä ja pelikokemuksen tarjoamisessa. Kannattaa silti varautua pettymykseen Store-osiossa.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mahtavan tuntuinen pelattavuus, loistava kenttävalikoima, kentät tuntuvat aidoilta ja hyvin mallinnetuilta, kelpo grafiikka ja suorituskyky, roolipelimekaniikat toimivat hyvin
-
Suurin osa pelimuodoista vaatii yhteyden EA:n palvelimille, yksilöinti on sidottu mikromaksuihin ja niistä osa vaikuttaa pelattavuuteen, kamalat valikot ja käyttöliittymä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Täydentävä mielipide

Markus Hirsilä

Benin arvio kuvastaa pitkälti minunkin mielipidettäni EA:n uusimmasta kolopallopelistä. Siksi kommentoin ennen kaikkea pelaamisen tuntumaa ja sitä, miten EA:n versio pärjää verrattuna lokakuussa 2022 arvioimaani kilpailevaan PGA Tour 2K23 -peliin.

Pelituntuma on EA Sports PGA Tourissa suorastaan loistava, ja homman nimestä pääsee välittömästi kiinni. Asiassa auttaa sekin, että erilaisia vaikeustasoja on huomattavan paljon. Ja jos nekään eivät riitä, voi pelattavuutta muovata mieleisekseen osa-alue kerrallaan. Opastusosio on sekin huomattavan mittava, joskin se on naamioitu viisaasti haasteosioksi, ja tehtäviä tekee mielellään verkkaisella tahdilla muun pelaamisen ohessa. Pelimuotoja on niitäkin enemmän kuin riittävästi niin yksin kuin verkossa. Jo edellä mainitut syyt riittävät toteamaan, että EA Sports PGA Tour on ehdottomasti suosikkini nyt saatavilla olevista kahdesta golfpelistä.

Se on sanottava, että valikkoja olisi vieläkin varaa yksinkertaistaa. Jonkin tietyn toiminnon etsiminen on edelleen sen verran hankalaa, että varsinkin alussa etsimäänsä törmää enemmänkin vahingossa. Lisäksi valikot ovat graafisesti liiankin yksinkertaisia tuoden mieleen muutaman sukupolven takaiset Tiger Woods -pelit. Ja se kasvomallinnus: sitä ei EA ilmeisesti vain osaa tehdä kunnolla. Lisäksi erilaisia kosmeettisia varusteita on paljon, mutta ne eivät juuri jaksa kiinnostaa enää sen jälkeen, kun on alussa golffarinsa kerran edustavaksi pukenut.

Syystä tai toisesta en koskaan ole päässyt PGA Tour 2K -pelien tuntumaan mukaan, mutta vastaavasti EA Sportsin golfin tuntuma on aina auennut ilman ongelmia. Sama on totta nytkin uusimman pelikaksikon osalta, ja siksi voin suositella golfin faneille ennen kaikkea EA Sports PGA Touria.

8/10

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä