Suomi
Gamereactor
arviot
Electronauts

Electronauts

Tulevaisuuden musiikintekoa virtuaalisesti

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Survios, Inc. on lähtenyt varsin mielenkiintoiseen suuntaan uusimmalla VR-ohjelmallaan. Yllättäen Electronauts ei ole peli, eikä se sisällä varsinaisesti mitään pelillisiä elementtejäkään. Kyseessä on kaikessa yksinkertaisuudessaan luovaa fiilistelyä musiikin parissa. Itse lähes kolmekymmentä vuotta elektronisen musiikin parissa touhunneena tämä jos mikä herättää mielenkiintoni. Vapise DeadMau5, sillä täältä tulee DJ Ossi!

Electronauts on varsin suoraviivainen ohjelma, joka kuitenkin sisältää varsin monimutkaisen sisällön. Käyttäjä valitsee biisin, yli neljänkymmenen, tämän päivän tunnetun artistin hittikimaran joukosta, joka toimii pohjana jammailusessiolle. Biisin latauduttua käyttäjän eteen tulee kolme futuristista dekkiä, joihin voi vapaasti ladata musiikin osia. Yksi osista sisältää biisin perusrakenteet hajotettuna musiikillisesti alkusoittoon, kertosäkeeseen ja niin edelleen. Näihin osiin käyttäjä ei voi vaikuttaa kuin valitsemalla, mitä osiota ja mitä käytössä olevia soittimia soitetaan ja missä järjestyksessä. Kahteen muuhun dekkiin voikin sitten ladata biisipaketin mukana tulevia soittimia ja ääniefektejä, joita pääsee vapaasti soittelemaan. Tästä juuri ilo tuleekin, sillä soittimet on valmiiksi säädetty soittamaan nuotteja, jotka istuvat biisin melodiaan, joten käyttäjä ei voi soittaa mitään niin sanotusti väärin. Aivan sama missä järjestyksessä tai millä vauhdilla soittimia kilkuttelee, Electronauts pitää huolen siitä, että kaikki kuulostaa makealta ja bileet vain jatkuvat.

Pelkän fiilistelyn lisäksi Electronautsissa käyttäjä voi työntää saundeihin erilaisia efektejä ja muokata niiden avulla soittamiaan kuvioita reaaliajassa. Omat kikkailunsa voi myös tallentaa osaksi kokonaisuutta, ja löytyy dekeistä myös midipohjaisten musiikinteko-ohjelmien tavoin mikseri, jossa työstämänsä kokonaisuuden saa järjesteltyä uskottavaksi biisiksi alusta loppuun.

Niin kuin ohjelman nimestä voi päätellä, Electronautsin musiikillinen kattaus painottuu elektroniseen musiikkiin. Musiikkilajit myötäilevät toinen toistaan turvallisissa populaarityyleissä eikä äärimmäisyyksiin mennä. Osa nimetyistä niin sanotuista tyylilajeista aiheuttaa kummastusta ja hilpeyttä. Se taitaa olla nykypäivän trendi, että jokaiselle musiikin alalajille ja suuntauksellekin on pakko keksiä joku oma nimi. Elektronisen musiikin lisäksi mukaan on mahtunut myös hip hop ja rap-musiikkiakin. Näissä kuitenkin vapaasti soitettavien äänten anti on niukempi ja pohjautuu enemmän ääniefekteihin kuten skrätsäykseen. Elektronisen musiikin puolella on mahdollisuus saada melodisempia tuotoksia aikaiseksi.

ElectronautsElectronauts
Tämä on mainos:

No miksi VR:n käyttö? Electronautsin musiikin rakentelusta ja fiilistelystä tulee paljon mieleen puolivalmiit musiikinteko-ohjelmat, kuten 90-luvulla suosiota kerännyt Ejay ja nykypäivänäkin suosittu Magix. Se mikä erottaa Electronautsin näistä näppäimistöä tai koskettimia käyttävistä ohjelmista on juurikin VR:n mahdollistama läsnäolon tunne. VR:ssä Move-ohjaimet muuttuvat tyylikkäiksi valopuikoiksi, joiden avulla musiikkia hallitaan. Tunne on kuin megasuositulla deejiillä tuhatpäisen yleisön edessä, kun sauvoilla voi huitoa pallon muotoisia saundeja ja efektejä ja kaikki kuulostaa niin pirun makealta. Rumpujen soittamisen tavoin Electronauts tekee jammaamisesta fyysistä, millä on ilahduttavan suuri vaikutus hyvään fiilikseen. Survios, Inc on hionut tuntuman todella tarkaksi, joten musiikkipuikkojen heiluttelu kaikessa tarkkuudessaan tulee kuin luonnostaan.

Graafisesti Electronauts on siisti, selkeä ja miellyttävän scifimäinen. Musiikkia luodaan jonkinmoisen lentävän aluksen kannella edeten loputtomiin jatkuvissa psykedeelisissä teknotunneleissa. Abstrakti maailma konkretisoituu tulevaisuuden musiikkidekkeihin ja sen monen muotoisiin snubuloihin, jotka päästävät ääntä niihin koskiessa. Jokaisella musiikilla on omat niin sanotut maailmansa, jossa musiikkia fiilistellään. Käyttäjä voi myös muokata ympäristöään tiettyyn pisteeseen saakka, kuten musiikkiakin. Täytyy myöntää, että jäin hiukan kaipaamaan mahdollisuutta soittaa hittiralleja reagoivan yleisön edessä loputtomien teknotunneleiden sijaan. Näyttävästä ulkoasusta huolimatta Electronauts rullaa sujuvasti ilman pykimisiä alkuperäisellä Playstation 4:llä.

Jos musiikinteko ei ole mitenkään verissä, on Electronauts varsin inspiroiva ja miellyttävä ensiaskel supertähteyteen ainakin fiilistelyn pohjalta. Ohjelmasta löytyy säädettävää ja muokattavaa kuitenkin sen verran, että pitempiaikainenkin konkari saa hetken ihmetellä, miten musiikkia tehdään virtuaalisessa tulevaisuudessa. Harmillisesti eri biisien saundeja ei voi keskenään miksata ja tekijänoikeussyistä omia hittirallejaan ei saa ulos laitteesta missään levitettävässä muodossa. Joka tapauksessa Electronauts on omaperäinen ja piristävä lisä VR-maailmaan, joka osoittaa helposti kuinka hauskaa musiikinteko on.

HQ
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Helposti lähestyttävä, juhlatunnelma, hiottu toteutus
-
Eri biisien saundeja ei voi miksata keskenään, omia luomuksia ei saa ohjelmasta ulos, yleisön puute
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä