Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
In the Heart of the Sea

In the Heart of the Sea

Moby Dick -tarinan tosielämän innoitus.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Romaania merimiesten kimppuun hyökkäävästä valkoisesta valaasta pidetään yhtenä maailmankirjallisuuden klassikoista. In The Heart of of The Sea perustuu löyhästi todellisuuteen, sillä se kertoo romaanin taustalla olevan tositarinan.

HQ

Kirjailija Herman Melville onnistuu pitkän suostuttelun jälkeen tavoitteessaan: vanha merimies avaa sanaisen arkkunsa nuoruuden seikkailustaan valaanpyyntialuksella. Kypsään ikään ehtinyt merikarhu sanoo sanottavansa, ja kuulemastaan innostunut kirjailija muokkaa tarinan romaaniksi nimeltä Moby Dick. Tässäpä se elokuvan tarina olikin. Olennaista on tietysti se kuinka tuo tarina kerrotaan.

In the Heart of the SeaIn the Heart of the Sea

Muun muassa Da Vinci -koodin ohjaajana kunnostautunut Ron Howard kertoo merielokuvansa varmalla otteella. Tärkeimmiksi osatekijöiksi muodostuvat näyttävät laivakohtaukset, kohtaamiset valaan kanssa ja tietysti henkilöiden väliset suhteet. Lopulta henkilökohtainen suhde muodostuu myös ihmisten ja valaan välille. Leffa onnistuu hienosti henkilöhahmojen inhimillistämisessä, sillä elokuvan kuluessa katsoja oikeasti haluaa merimiesten selviytyvän koettelemuksestaan. Ilman tätä tunnelatausta kokonaisuus olisi luisunut yhdentekevyyden suohon, mutta onneksi näin ei tapahdu.

Näyttelijäkööri on kokoelma enemmän tai vähemmän nousevia tähtiä. Jalosukuista kapteenia esittää vampyyreja metsästävänä Lincolnina muistettava Benjamin Walker, ja hänen oikeana kätenään nähdään ukkosenjumala Thor eli Chris Hemsworth. Harmillisen vähän ruutuaikaa saa Cillian Murphy, jonka nörtit muistavat Nolanin Batman-elokuvien Variksenpelättimenä. Kaikki hoitavat työnsä hyvin, jolloin hahmojen suhteissa säilyy kautta linjan hiuksenhieno tasapaino ammattimaisuuden ja keskinäisten ristiriitojen välillä. Elokuva on kuitenkin ennen kaikkea toiminnallinen draama elonjäämiskamppailusta, joten mitenkään hallitsevaan rooliin eivät henkilökemiat kohoa.

Tämä on mainos:

Visuaalinen näyttävyys on yksi rainan kantavista tukipalkeista. En ole perehtynyt purjehduksen tai valaanpyynnin historiaan, mutta osaan kuvitella meiningin olleen juuri sellaista kuin miten In The Heart of The Sea asian esittää. Digitaalitehosteita käytetään kautta linjan, ja harmillisesti se myös näkyy. Varsinkin laajoissa maisemakuvissa tietynlainen keinotekoinen muovimaisuus paistaa horisontissa. Muuten esitystapa tukee hyvin tarinankerrontaa niin leikkauksien, kuvakokojen kuin musiikinkin osalta.

Elokuvan jälkivaikutelma olisi jäänyt sellaisenaan hieman etäiseksi varsinkin niille, jotka eivät erityisemmin merenkulun historiaa tunne. Tämän vajeen paikkaavat poikkeuksellisen kattavat eksrat. Lisämateriaalit eivät ole keston puolesta kattavat, mutta käsiteltävät aihepiirit on valittu taidolla. Ohjaajan oma päiväkirja valottaa taustalla vaikuttanutta visiota. Katsaukset päähenkilöiden suhteista, alkuperäisen romaanin kirjoittajasta ja yleinen silmäys valaanpyytäjien elämästä yhdessä syventävät katsojan ymmärrystä merkittävästi. Mielikuvituksettomampaa linjaa edustavat perinteiset making of -pätkät sekä poistetut kohtaukset.

In The Heart of The Sea on ammattitaidolla toteutettu elokuva, joka kertoo löyhästi todellisuuteen perustuvan tarinan romaanista, joka perustuu löyhästi tositapahtumiin. Aihepiirin historiaa tuntevat saavat leffasta paljon irti, ja maakravut sivistetään kattavilla lisämateriaaleilla.

In the Heart of the SeaIn the Heart of the Sea
Tämä on mainos:
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä