Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
The Egyptian

Sinuhe Egyptiläinen

Oman aikansa tuote ei tee kunniaa suomalaiselle merkkiteokselle.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Mika Waltari julkaisi vuonna 1945 mittavan historiallisen romaaninsa Sinuhe Egyptiläinen, joka vuonna 1954 sovitettiin oman aikansa suuren budjetin Hollywood-elokuvaksi nimellä The Egyptian. Mahtavissa puitteissa etenevä laiska draama tiivistää tarinaa liiaksi, ja muuttaa jopa koko teoksen pääsanoman mielensä mukaiseksi.

HQ

Kaislaveneellä Niiliin laskettu pieni poikavauva ajautuu Thebassa köyhien lääkäri Senmutin talon luo. Poika nimetään Sinuheksi, ja hänestä tulee isänsä tavoin lääkäri. Ammattisotilaan urasta haaveileva koulutoveri Horemheb johtaa Sinuhen autiomaahan, jossa he sattuvat pelastamaan epilepsiaa sairastavan erikoisen nuoren miehen hengen. Käykin niin, että kyseinen mies on tuleva faarao Ekhnaton. Tällä tavalla sekä Horemheb että Sinuhe päätyvät kuin huomaamattaan faaraon suosioon. Faarao muuttuu aikaa myöten yhä maanisemmaksi oman monoteistisen uskontonsa kanssa, joka tietenkin aiheuttaa niin ulkoista kuin sisäistäkin levottomuutta. Tähän kaikkeen joutuu omalla panoksellaan myös Sinuhe osallistumaan.

Sinuhe Egyptiläisen tarina on mahtava, mutta elokuvassa se on esitetty huonosti. Lyhentämisen vuoksi leffasta on jätetty paljon keskeisiä osia pois, jolloin avainhenkilöiden motiivit ja vaikuttimet jäävät katsojalle pintapuolisiksi. Niin ikään useita keskeisiä henkilöhahmoja on jätetty kokonaan pois. Roolisuorituksista ainoan selvän valopilkun tekee Peter Ustinov Sinuhen yksisilmäisenä Kaptah-palvelijana. Häiritsevintä nykykatsojalle on kuitenkin kohtausten hidas teennäisyys. Kaikki vuorosanat ja liikkeet tehdään konemaisen hitaasti. Tällöin huomio toki keskittyy puvustukseen ja dialogiin, mutta yli kahden tunnin elokuvaa katsoessa moinen pökkelömäisyys alkaa jossain vaiheessa unettaa.

Mainitsin jo aiemmin, että elokuva muuttaa teoksen pääsanoman toiseksi. Kirjassa kantava sanoma on pessimistisyys ja kaiken katoavaisuus. Elokuvassa sen sijaan hehkutetaan loppuun saakka faarao Ekhnatonin monoteistista uskontoa, joka esitetään jonkinlaisena kristinuskon esimuotona. Leffa jopa päättyy mainintaan siitä, että nähdyt tapahtumat sijoittuvat 1300 vuotta Kristusta edeltävään aikaan.

The Egyptian on mielenkiintoinen kappale Hollywoodin historiaa, sillä mitään muuta suomalaista romaania ei ole toistaiseksi sovitettu suuren budjetin elokuvaksi. Kyllähän leffan katsoo, mutta kovin vajaaksi ja pintapuoliseksi silloin katsojan ymmärrys Sinuhen ikivihreästä tarinasta jää.

Tämä on mainos:
The EgyptianThe EgyptianThe Egyptian
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä