Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
elokuva-arviot

You Don't Know Jack

HBO:n televisioelokuva on onnistunut henkilökuva "Tohtori Kuolemasta" eli Jack Kevorkianista, joka omalla omintakeisella tavallaan taisteli eutanasian puolesta.

Jack Kevorkian oli monella tapaa eksentrinen tapaus. Hän oli paitsi patologi, myös jazz-muusikko, taidemaalari, sekä tietenkin yksi tunnetuimmista eutanasia-aktivisteista, joka käytti taitojansa auttaakseen arviolta 130 kuolemansairasta potilasta lähtemään tästä maailmasta. Kevorkianin suora toiminta päättyi, kun tämä passitettiin murhasyytteellä linnaan vuonna 1999.

Mitä mieltä eutanasiakysymyksestä sitten onkaan, on You Don't Know Jack kiehtova elokuva. "Tohtori Kuoleman" roolin ottaa itse Al Pacino, joka saa suoritukselleen tukea mm. John Goodmanilta, Susan Sarandonilta sekä Brenda Vaccarolta. Ohjaajanpesti kuuluu puolestaan Barry Levinsonille, joka tunnetaan mm. elokuvista Good Morning Vietnam, Rain Man ja Wag the Dog.

You Don't Know Jack

Tällaisesta paketista ei uskoisi että kyseessä on "vain" televisioelokuva, mutta HBO onkin sloganinsa mukaan "enemmän kuin televisiota" ja You Don't Know Jack osoittaa jälleen kerran ettei kyseessä ole turha kehu.

Al Pacino loistaa eksentrisenä Kevorkianina, joka on samaan aikaan aavistuksen höppänä vanha mies sekä äärimmäisen keskittynyt ja vimmainen aktivisti. Pacino on aiemminkin esittänyt sosiaalisesti hankalia tapauksia, ja niinpä tämä rooli on kuin luotu hänelle. Vaikka elokuva pyöriikin Kevorkianin ympärillä, on siinä annettu tilaa myös erinomaisille sivuosille.

You Don't Know Jack

Vaikka leffan aihe on äärimmäisen vakava, ja siinä esitetään lääkärin avustamia itsemurhia, on sen sävy yllättävän kevyt. Tällä en nyt tarkoita että homma olisi vedetty farssiksi, vaan sitä että kaikki hahmot ovat äärimmäisen inhimillisiä kaikkine omalaatuisuuksineen, ja näiden edesottamukset antavat tarpeellista vastapainoa raskaille teemoille. Elokuvasta ei myöskään ole tehty mitään ohjelmanjulistusta tai saarnaa, vaikka sen sympatiat lankeavatkin luonnollisesti Kevorkianin puolelle.

Mitä sitten ajatteletkin ihmisen oikeuksista elämän ehtoopuolella, on You Don't Know Jack ehdottomasti katsomisenarvoinen elokuva joka myös varmasti herättää ajatuksia ja keskustelua katsojiensa joukossa.

You Don't Know Jack
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score