Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
elokuva-arviot

Stalingrad

Saksalainen elokuva Hitlerin suuresta sotaretkestä Neuvostoliittoon on realistinen kuvaus sodan kauhuista ja sen epäinhimillistävästä vaikutuksesta.


Stalingrad on pitkälti jalkaväen versio Das Bootista. Joukko sotaa enemmän tai vähemmän nähneitä miehiä vedetään lihapatojen äärestä takaisin rintamalle, tässä tapauksessa valloittamaan elokuvan nimikkokaupunkia. Pitkä junamatka itään on vielä toivoa täynnä, mutta todellisuus tulee nopeasti kaikille selväksi päätepysäkillä. Tilanne voi edetä vain huonompaan suuntaan Saksan sotakoneiston alkaessa yskiä pahemmin ja pahemmin talven pakkasissa.

Stalingrad

Kyseessä ei siis ole sodan rempseäksi seikkailuksi maalaileva leffa, vaan kylmänä tarjoiltu siivu realismia maasta jolla on hieman erilainen motivaatio tarkastella menneisyyttä kriittisellä silmällä. Mitään ei kaunistella, vaan sodankäynnin epäinhimillinen luonne tuodaan ruudulle terävänä ja vailla pidäkkeitä.

Stalingradia varten on varastoista tuotu aimo joukko aitoa ja muunneltua kalustoa, ja sen puitteet ovatkin kaikin puolin uskottavat. Osa kohtauksista on kuvattu Kajaanin ja Kemijärven maisemissa. Elokuvan nimikkokaupunkia kuvataan kuin oikeaa taistelukenttää eikä turistikohdetta, ja sen tykistönpieksämät maisemat ovat sopivalla tavalla anonyymejä. Samaten hahmot ovat enimmäkseen jokamiehiä, joista ei koiteta maalailla tarpeettoman suuria sankareita. Stereotypioilta ei tosin olla vältytty. Vihollisilla ja ystävillä on eroa univormun verran, eikä aina sitäkään.

Stalingrad

Blu-raylle Stalingrad on kääntynyt oikein mainiosti, ja kuvanlaatu onkin kautta linjan laadukas. Myös taisteluiden äänet kumisevat taustalla komeasti, eikä sodassa juurikaan täysin hiljaisia hetkiä kuulla. Valitettavasti vielä DVD-versiossa olleet lisämateriaalit ovat tästä julkaisusta karisseet matkalle.

Stalingrad
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score