Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
elokuva-arviot

Rare Exports

Joulumaa ei ole todellakaan ihmismielen rauhan valtakunta tässä keveässä kauhuelokuvassa joka valottaa Joulupukin synkkää menneisyyttä ja Lapin salaisuuksia.


Rare Exports on monille nimenä tuttu verkossakin viime vuosina levinneistä lyhytelokuvista, joissa suomalainen firma kauppaa aitoja Joulupukkeja maailman lasten iloksi. Tämä täysmittainen versio kertoo puolestaan kuinka nämä yksityisyrittäjät päätyivät omalaatuiselle alalleen.

Rare Exports

Pietari asuu isänsä kanssa Korvatunturin kulmilla vaatimattomissa oloissa. Ulkomaalaiset tekevät läheisellä nyppylällä outoja räjäytystöitä, mutta jossain vaiheessa nämä hiljenevät, ja tuntureilla alkaa liikkua outoja hahmoja. Jää nuoren pojan tehtäväksi tuoda selvyyttä tilanteeseen joka tuntuu olevan hieman liikaa aikuisten ymmärrykselle.

Kun kuulin Rare Exportsin venähtävän kokomittaiseksi elokuvaksi, nousi minulle heti epäilys siitä saataisiinko alkuperäisten tiukkaa tunnelmaa ylläpidettyä formaatin muuttuessa. Kuten niin monesti tällaisissa tapauksissa, on tiettyä vesittymistä päässyt tapahtumaan, muttei niin että se sabotoisi kokemuksen kokonaan.

Rare Exports

82-minuuttisenakin elokuva tuntuu kuitenkin hieman topatulta, ja se olisi hyötynyt nopeammasta leikkauksesta. Lisää pituutta siihen oltaisiin puolestaan saatu esimerkiksi tekemällä alkuperäisestä lyhäristä uusi mukaelma leffan loppuun.

Näyttelemisen tasossa ei ole aikuisten osalta suurta valittamista, mutta ikävä kyllä keskeisessä asemassa oleva nuori polvi ei ole aivan yhtä lailla tehtäviensä tasalla. Mistään pohjanoteerauksista ei tästä huolimatta ole kyse, ja lapsinäyttelijät ovat tässä koko lailla vähemmän raivostuttavia kuin monissa muissa elokuvissa.

Rare Exports

Tietokone-efektit ovat puolestaan elokuvan tekovuoteen nähden aavistuksen ajastaan jäljessä, ja loistavat ilmeisinä muuten luonnossa kuvatusta materiaalista. Näissä olisi kenties voinut harkita muita, vähemmän näyttäviä ratkaisuja jotka olisivat kuitenkin välittäneet saman viestin olematta samalla näin kömpelöitä.

Leffan asenne on kuitenkin kohdallaan. Se yhdistää perinteisiä kauhuelementtejä suomalaiseen jörrikkäkulttuuriin, ja kertoo tarinansa päällisin puolin suoralla naamalla olematta kuitenkaan vailla huumoria. Perinteisten jouluelokuvien siirappiseen tulvaan se on erittäin tervetullut vastalääke, josta kyllä saa erinäisetkin naurut irti. Sen lisämateriaalit ovat keskitasoa, mutta sisältävät onneksi alkuperäiset lyhytelokuvat jotka ovat heti timmimpää tavaraa.

Rare Exports
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score