Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
elokuva-arviot

Conan the Barbarian 3D

Populaarikulttuurin tunnetuimman alfauroksen uusi tuleminen yskii hieman. Parasta kokonaisuudessa ovat brutaali toiminta ja Conan itse. Täydellinen nauttiminen vaatii kuitenkin pohjatietoja aihepiiristä, ja useamman katselukerran.

Conan Barbaari samaistuu nopeasti Arnold Schwarzeneggerin tähdittämään elokuvaan vuodelta 1982. Tuolloin tekijät halusivat ilmeisesti hyödyntää Arskan julkkisstatusta: Schwarzeneggerin Conan on enemmän "Arska miekan kanssa" kuin se soturi, jollaiseksi kirjailija Robert E. Howard hahmonsa maalaili. Uuden polven alfauroksen manttelin perii muun muassa Game of Thronesissa kunnostautunut Jason Momoa, jolla ei ole vastaavaa julkisuuden leimaa niskassaan. Uskoisin Howardinkin olevan tyytyväinen, sillä Momoan tulkitsema Conan näyttää, kuulostaa, käyttäytyy ja liikkuu hänen visiolleen uskollisesti.

Conan the Barbarian 3D

Elokuva ei seuraa sen enempää 80-luvun elokuvaa kuin alkuperäistarinoitakaan, mutta ottaa vahvaa innoitusta kummastakin. Paha heppu Khalar Zym metsästää myyttistä naamiota, jonka avulla hän voisi hallita kaikkea ja siinä sivussa herättää kuolleen vaimonsa henkiin. Nuoren Conanin kylä Kimmeriassa sattuu olemaan projektin tiellä, joten Khalar Zym joukkoineen lanaa kaiken maan tasalle. Moinen ei tietenkään käy laatuun, ja aikuiseksi kasvettuaan Conan lähtee kostoretkelle. Matkaan mahtuu niin mustaa magiaa, puhdasverisiä naisia kuin myyttisiä hirviöitäkin. Lopulta koko maailman kohtalo on kimmerialaisen barbaarin käsissä (tietenkin).

Tylsästä lähtökohdastaan huolimatta tarina on yllättävän mielenkiintoinen. Tämä johtuu elokuvan upeasta puvustuksesta ja lavastuksesta, joiden ansiosta maailma herää eloon. Rainan aikana huomaa useita viittauksia Howardin novelleihin, mutta tällaisten yksityiskohtien noteeraaminen edellyttää kirjallisuuteen perehtymistä. Tärkeintä on kuitenkin se, että fantasiaelementeistään huolimatta Conanin maailma tuntuu riittävän uskottavalta.

Conan the Barbarian 3D

Elokuvassa on kahdenlaisia miehiä. Diplomaatit pitävät naisille seuraa, ovat sivistyneitä ja hopeakielisiä. Alfaurokset taas ovat kookkaita, töykeitä ja huonotapaisia, jotka kaappaavat naiset diplomaattimiesten nenän edestä. Conanin naiskuva on aivan yhtä monipuolinen: naaras on joko portto tai soturi. Tällainen maailma toimii loistavasti miesten fantasiana, koska jokainen haluaa tietenkin samaistua röyhkeään alfaurokseen.

Toimintakohtauksista paistaa tekijöiden halu luoda raakaa, testosteronin katkuista menoa. Irtoraajat lentävät, veri roiskuu ja miehet karjuvat. Kaiken keskellä liikkuu Conan kissamaisella pehmeydellä, vaikka miehen ulkonäkö ei moista ennakoisi. Taisteluissa ei usein ole realismin hiventäkään, mutta ketäpä se tällaisessa elokuvassa kiinnostaisi. Pauhaava, aggressiivinen musiikki ja maltilliset digitaaliefektit viimeistelevät vaikutelman isojen miesten kamppailusta.

Conan the Barbarian 3D

Elokuvan ylivoimaisesti heikoin lenkki on leikkaus. Siirtymät eri tilanteiden välillä ovat hyppiviä jopa saman kohtauksen sisällä. Joko näitä siirtymiä ei koskaan edes kuvattu, tai sitten leikkaaja on yksinkertaisesti taulapää. Pahimpia ovat niin sanotut klaffivirheet, joissa miekka siirtyy kädestä toiseen tai katoaa kokonaan kesken kiivaan toimintakohtauksen. Tarinan liikkuessa paikasta toiseen siirtymää kyllä pohjustetaan, mutta sitä ei tehdä sujuvasti elokuvan keinoin. Sen sijaan pohjatyö hoidetaan lyhyesti ja nopeasti dialogilla. Tämän seurauksena kerronta tuntuu hyppivän salamavauhtia paikasta toiseen, ja kohtaukset tuntuvat irrallisilta. Toisella katsomiskerralla kummallisuuksiin on jo ehtinyt tottua, mutta silti näin pieleen mennyttä leikkausta on mahdotonta ohittaa pelkällä olankohautuksella.

Lisämateriaalit ovat sanalla sanoen yllätyksettömiä. Mukana on muutama lyhyt elokuvan tekemisestä kertova dokumentti, ja pieni katsaus Conan-kirjailijan elämään. Videopeliharrastajia kiinnostanee tieto, että elokuvantekijät ottivat tietoisesti mallia Age of Conan -pelistä rainan maailmaa suunnitellessaan.

Conan the Barbarian 3D

Conan Barbaarin uusintafilmatisoinnista nauttiminen riippuu katsojan odotuksista. Alkuperäistarinoiden ystävät ovat varmasti mielissään Conanin hahmosta ja elävän tuntuisesta maailmasta. Joillekin miehille raina antaa mahdollisuuden samaistua alfauroksen rooliin edes vajaaksi puoleksitoista tunniksi. Itse sain elokuvalta juuri sen mitä halusinkin, vaikka epäonnistunut leikkaus välillä ärsytti.

"I live, I love, I slay and I'm content."

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score