GR STREAMING
Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
elokuva-arviot

Oil! - The Story of the Norwegian Oil Adventure

Viisiosainen dokumenttisarja tekee kiitettävän laajan katsauksen pienen Pohjoismaan dramaattisesti öljyn muokkaamaan kohtaloon.

Norjalainen öljyseikkailu sai alkunsa kun Pohjanmerestä ryhdyttiin etsimään uusia öljyesiintymiä 1960-luvun alussa. Kun porat viimeinkin iskivät kunnolliseen esiintymään vuonna 1969, muuttui Norjan koko tulevaisuus kertaheitolla. Oil! kertoo tämän tarinan sen alkumetreiltä aina nykypäivään saakka, pohtien myös hieman sitä minne tulevaisuus voi ainoan pohjoismaisen öljymaan viedä.

Sarja ei ole yksinkertainen kronologinen kerronta tapahtuneesta, vaan jokainen jakso sisältää oman kaarensa, keskittyen johonkin tiettyyn aspektiin tarinassa. Ensimmäisessä osassa aiheena on luonnollisesti aika ennen suuria löytöjä, ja siinä kuvataan niitä tapahtumia jotka ylipäätään saivat öljymiehet tutkimaan merenpohjaa jonka oli aiemmin todettu olevan vailla merkittäviä resursseja.

Erityisesti tässä jaksossa kuullaan ihmisiä jotka olivat aikanaan tapahtumien keskipisteessä joko yhtiöiden tai valtion puolesta. On mielenkiintoista nähdä kuinka näennäisesti pienet tapahtumat ovat sanelleet muuten valtavia käänteitä Norjan historiassa.

Muissa jaksoissa keskitytään muun muassa Stavangerin muodonmuutokseen kuolevasta teollisuuskaupungista uuden talouden paisuttamaksi yhtiökaupungiksi, Norjan valtion rooliin öljybisneksessä sekä öljynporauksen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.

Oil! pyrkii olemaan enimmäkseen neutraali kuvailemaansa teollisuudenalaa kohtaan, mutta ympäristöseikkoihin ei mennä kovin syvälle. Porauslautta Alexander L. Kiellandin onnettomuutta ei onneksi ole koitettu sivuuttaa, vaan dramaattisten tapahtumien syihin ja seurauksiin paneudutaan perusteellisesti.

Öljy ja Norja ovat olleet yhtä jo yli 40 vuotta, ja Oil! on kätevä tapa valistaa itseään tästä ajoittain ongelmallisesta avioliitosta. Se ei kysy kaikkia oikeita kysymyksiä, mutta sen tarjoama tietopaketti luo pohjan jonka päälle voi alkaa itse rakentamaan. Sarja sisältää paljon aikalaishaastatteluja ja vaikka sen näytellyt pätkät ovatkin ajoittain sympaattisen kömpelöitä, on se silti arvokas tuttavuus aiheesta kiinnostuneille.

07 Gamereactor Suomi
7 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score