Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
ennakot
Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport

Sonyn ajosimulaattori kurvaa ensi syksynä ensi kertaa Playstation 4:lle. Koetimme pelin nimikkomoodia, joka lupaa kunnon kilpa-autoilua pelkän koeajelun sijaan.


Perfektionistisen Kazunori Yamauchin luotsaama Gran Turismo -sarja ei ole ollut viime vuosina parhaimmassa vedossaan. Sarja on kärsinyt pitkittyvistä kehityskaarista muun muassa graafisten vaatimusten kasvaessa. Hitaan kehitystahdin seurauksena uudemmat haastajat ovat ajaneet GT:stä monella tavalla ohi, tarjoten esimerkiksi tasaisempaa laatua, eloisampia kilpailuja ja pidemmälle vietyä fysiikanmallinnusta.

Gran Turismo Sport
Uudessa Sport-moodissa kilpaillaan maineesta ja kunniasta. Televisiomaisen presentaation ansiosta e-urheilua kelpaa myös katsella.

Aivan menneeseen sarja ei kuitenkaan missään vaiheessa jumiutunut. Siitä kertoo uraauurtava Gran Turismo Academy, eräänlainen verkossa pelattu karsintakilpailu, josta koulittiin uusia nimiä oikeiden kilpa-autojen rattiin.

Tuo hiukan e-sportsilta haiskahtava kilpailullisuus on muotoutumassa nyt myös Gran Turismo Sportin selkärangaksi ja kenties koukuttavimmaksi ominaisuudeksi. Ei olekaan ihme, että peli on nimetty uuden Sport-moodinsa mukaan.

Pelimuoto seuraa GT Academyn viitoittamaa tietä, mutta nostaa panokset seuraavalle tasolle. Polyphony Digital ja Sony ovat sopineet autourheilun kattojärjestön FIA:n kanssa, että GT Sport ratifioidaan virtuaaliautourheilun viralliseksi välineeksi. Tämä tietänee sitä, että parhaat ajajat noteerataan vuoden lopuksi FIA:n gaalassa tähtikuljettajien rinnalla.

Pelaajat pääsevät edustamaan maataan virtuaalisissa kilpailuissa, joita ajetaan läpi vuoden. Kilpailujen lopullisesta järjestyksestä ei vielä ole selvyyttä, mutta lehdistölle avatussa betassa kilpailut vaihtuivat päivittäin ja sijoittuivat esimerkiksi Brands Hatchin ja Nordschleifen radoille.

Gran Turismo SportGran Turismo Sport
Valmiista pelistä löytyy 19 rata-aluetta, joista lohkeaa yhteensä 27 rataa. Vaihtelua on luvassa perinteisiltä kilparadoilta Tokioon sekä fiktiivisille ralliradoille.

Sport-moodi kysyy omistautumista, koska kilpailut alkavat aina ennalta määrättyinä kellonaikoina eikä muita vastaan pääse ajamaan milloin vain. Toisaalta odottelun myötä kilpailuissa on myös tavallista suurempaa tapahtuman tuntua. Järjestelmä kannustaa harjoittelemaan ensin kelloa vastaan, ettei kisassa kompastuisi huonoon ratatuntemukseen. Juuri niin kuin oikeatkin ajajat tekevät.

Miten laadukkaita kisoja GT Sportissa sitten lopulta ajetaan, jää nähtäväksi. Peli palkitsee siististä ajosta mainepisteillä (ja vastaavasti sakottaa toikkaroinnista), mutta kunnollisen vauriomallinnuksen puuttuessa - ainakin tässä vaiheessa - rohkeimmat näkyvät silti nojailevan kaiteisiin tai änkevän mutkiin, vaikka tilaa ei ole. Se on sääli, sillä motivaatio harjoitella ja ajaa tarkasti latistuu nopeasti, jos sääntöjä ei noudateta.

Peliin on toki luvassa myös perinteisempiä moodeja, kuten uratila, mutta ne eivät ole beta-versiossa pelattavissa. Siksi tekoälystä on turha sanoa tässä yhtään mitään.

Gran Turismo Sport