Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
ennakot
Far Cry 5

Far Cry 5

Ubisoftin uutukaisessa taistellaan fanaattista maailmanlopunlahkoa vastaan Amerikan landella.

  • Teksti: Bengt Lemne (käännös: Kimmo Pukkila)

Far Cry ei ole koskaan jumiutunut yhteen skenaarioon liian pitkäksi aikaa, vaan eri osien välillä on tehty melko dramaattisiakin ympäristönvaihdoksia. Viidakkoa, aavikkoa, Himalajan vuoristoa - ja nyt maanläheistä Montanaa. Ällös silti peljätkö; Far Cry 5:n tarina on paljon mutkikkaampi ja mielenkiintoisempi kuin sen tapahtumapaikka hiljaisessa, vuoristoisessa osavaltiossa Yhdysvaltain ja Kanadan rajalla antaa odottaa.

Silti: miksi Montana?

"Siinä oli kaikki, mitä Far Cry edustaa", käsikirjoituksesta vastaava Drew Holmes kertoo. "Sieltä löytyy vuoristoja, seikkailua ja hieman myös vaaroja. Siellä asuvat ihmiset ovat aika itsenäisiä eivätkä pidä siitä, että muut puuttuvat heidän uskomuksiinsa tai tekemisiinsä. Siitä Far Cryssa on meidän mielestämme kysymys."

Niin, vaaroja. Pelaaja löytää itsensä aseistautuneiden uskonlahkolaisten valtaamasta Hopen piirikunnasta. Ja tässä kohdin käsikirjoittajatkin näyttävän astuvan kiistanalaisille vesille, sillä Joseph Seed -nimisen hahmon johtama kultti Eden's Gate vaikuttaa suurelta osin perustuvan kristinuskoon. Vaikka se onkin fiktiivinen maailmanlopunlahko, joillekin se voi tuntua iskulta vyön alle. Henkilökohtaisesti koen premissin kuitenkin tarjoavan raikkaan näkökulman, joka tekee pelin tarinasta kiinnostavamman verrattuna aiempiin Far Cry -peleihin.

Drew Holmes selittää asetelman taustoja: "Pohdimme, millainen pahis tuntuisi luonnolliselta tässä ympäristössä, ja päädyimme tekemään taustatutkimusta kulteista ja sotilaallisista ryhmittymistä. Tästä sitten muotoutui The Project at Eden's Gate -kultti, joka uskoo maailmanlopun olevan ovella."

Far Cry 5

Pelasin E3-messuilla demoa, jossa eräs pikkukaupunki vapautettiin kultin ikeestä aseellisesti. Vapautuksen jälkeen keskustelin paikallisten hahmojen kanssa, sain tehtävänannon putsata Nick Ryen lentokentän, kävin kalassa ja lentelin lentskarilla. Mutta nyt menemme jo asioiden edelle. Ensimmäinen ja tärkein mainittava asia on kumppanin valinta. Tehtävän alussa pelaaja saa valita mukaansa sivuhahmon, joka voi tarjota tukea tehtävän aikana. Hahmot ovat paikallisia - ihmisiä tai eläimiä - joita kohdataan seikkailun aikana. Esimerkiksi Boomer-koira auttaa havaitsemaan vihollisia ja voi pitää niitä aloillaan. Tuholaistorjuja Nick voi pudottaa pommeja lentokoneesta viholliskohteisiin. Tarkka-ampuja Grace puolestaan tarjoaa täsmällistä tulitukea. Kun tähän lisätään, että koko kampanjan voi pelata yhteistyössä kaverin kanssa, Far Cry 5 tekee selvän eron yksinäisempiin edeltäjiinsä.

Käsikirjoittaja Drew Holmes korostaa myös Far Cryn emergenttiä pelimekaniikkaa. Esimerkiksi spontaani metsästysreissu voi johtaa odottamattomaan taisteluun vihollisten ja lopulta myös eläinten kanssa. "Lumipallo voi lähteä liikkeelle pienestäkin päätöksestä."

Far Cry 5
Far Cry 5
Far Cry 5