Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
ennakot
Total War: Arena

Total War: Arena

TW: Arena pyrkii tarjoamaan kansan syville riveille 10 vs. 10 -otteluita verkossa.

  • Teksti: Marco Vrolijk (Käännös: Markus Hirsilä)
Facebook
TwitterReddit

Historiallinen MMO-reaaliaikastrategia Total War: Arena on viihtynyt jo useita vuosia kehityksessä, ja valittu joukko pelaajia pääsi testaamaan suljettua betaa 10 vs. 10 -matseissa. Ajallisesti peli sijoittuu antiikin aikaan 1500 eKr. Kreikan valtakaudesta aina 500 jKr. Rooman imperiumin aikaan. Parhaillaan Creative Assembly hioo peliään kohti avointa betatestausta, jonka on määrä tapahtua vuoden 2018 aikana. Gamereactor sai kutsun Britannian Horshamin päämajaan katsomaan, miltä meno näyttää.

Total War: Arenaa kehittää oma tiiminsä Creative Assemblylla, ja muut työstävät Total War Sagas: Thrones of Britanniaa ja toisaalta Total War: Warhammer II:n seuraajaa, joka niin ikään sijoittuu historialliseen aikaan. Kaikkia Arenan kehittäjiä tuntuu yhdistävän kiinnostus historiaan, ja tiimi oli innoissaan voidessaan lisätä esimerkiksi Vercingetorixin ja Sullan mukaan peliin.

Toisin sanoen peli on suunnattu niin historiasta kiinnostuneille kuin helposti lähestyttävää strategiapeliä etsivillekin. Creative Assemblyn oma määritelmä pelilleen ei ole reaaliaikastrategia (real time strategy) vaan reaaliaikataktiikka (real time tactics). Nimi paljastaa painopisteeksi joukkojen liikuttelun ja niiden niin sanotun mikromanageroinnin. Kohdeyleisö ovat ne pelaajat, jotka aiemmin pelasivat Total War -sarjan pelejä, mutta joiden aika ei enää riitä pitkien tarinatilojen pelaamiseen ajatuksella. Arena mahdollistaa Total War -nautinnon lyhyissä erissä, sillä yksi ottelu kestää viidestä viiteentoista minuuttia. Lisäksi pelin tempo on hitaampi verrattuna muihin lajityypin vastaaviin (kuten esimerkiksi Starcraft II), jonka senkin on määrä vedota nimenomaan vanhempiin pelaajiin. Ottelut ratkaistaan suurimmaksi osaksi juuri joukkojen liikuttelulla ja oikealla asemoinnilla ainakin sen perusteella, mitä paikan päällä ehti kokeilemaan. Toisin sanoen laskelmointi ja ennakointi ovat nopeutta tärkeämpää.

Testihetken aikana pääsi peliä kokeilemaan verkossa olevilla palvelimilla suljetun betan versiolla. Ohjaus on varsin intuitiivinen, ja kameraa voi liikutella joko hiirellä tai näppäimistöllä. Joukon siirtäminen oikeaan asemaan vaatii oman määränsä mikromanagerointia, koska hiiren oikealla napilla valittu joukko sulloutuu yhdeksi läjäksi samaan paikkaan haluttua muodostelmaa säilyttämättä. Omien joukkojen vahtiminen minimapin avulla on keskeinen tekijä matkalla menestykseen. Omia joukkoja voi esimerkiksi asettaa pikkukartalla toisten avuksi tai kiinnittämään vihollisen huomiota. Innovatiivista on mahdollisuus piirrellä vapaasti karttaan niin sanotussa pre-battle-ruudussa ilman, että on tarvetta kirjoittaa näppäimistöllä. Kikka on käytössä tarvittaessa myös taistelun aikana. Kehittäjien mukaan peleissä pitäisi olla ihmisiä kaikkialta maailmasta, joten käskyt on pystyttävä välittämään kielirajoituksista riippumatta.

Ensimmäisten taistojen aikana keskityin enimmäkseen joukkojen liikutteluun, ja hyökkäsin suurimmaksi osaksi ilman minkäänlaista suunnitelmaa. Tästä oli seurauksena nopea ja kunniaton kuolema joukoilleni, joten tämä pakottaa tekemään yhteistyötä tiimikavereiden kanssa. Taistelun tempo on varsin nopea, kun se lopulta alkaa. Oikea-aikainen komentajakäskyjen käyttö määritti usein lopputuloksen. Kuten jo tuli mainituksi, on joukkojen liikutteleminen keskeinen osatekijä. Käytännössä tämä näkyy siten, että kokeneet pelaajat liikkuvat kentällä paljon hyökäten vain silloin, kun lopputulos näyttää varmimmalta heille itselleen. Hyvin nopeasti aloin tehdä itse samaa. Ohjaus on helppo oppia, mutta jokainen ottelu on haastava sen vuoksi, että vastassa on oikea ajatteleva ja ehkä arvaamattomasti toimiva ihminen.

Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena
Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena
Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena
Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena
Total War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: ArenaTotal War: Arena
Total War: Arena