Suomi
Gamereactor
artikkelit

Ennakkotestissä Playstation VR

Pleikkarin VR-laite on jo melkein kaupoissa. Testasin omakätisesti miltä uutuus tuntuu tositoimissa.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi 2016 on tuonut vihdoinkin pitkään puheissa olleen virtuaalimaailman kuluttajien olohuoneisiin. Sony hyppää mukaan tietokoneille suunnattujen VR-laitteiden, kuten Oculus Rift:in ja HTC Vive:n tekijöiden joukkoon, tuomalla varteenotettavan vaihtoehdon Playstation 4:lle. Nyt muutama viikko ennen Playstation VR -nimeä kantavien virtuaalikakkuloiden myynnin alkua sain mahdollisuuden kurkistaa, miltä tämä uusi ulottuvuus näyttää ja tuntuu suositulla kotikonsolilla.

Sonylle tyypilliseen tapaan lisälaitteen ulkonäkö on yksinkertaisen elegantti ja ylimääräiset hörpäkkeet ovat minimissä. Ainoastaan Playstation 4:ään liitettävät johdot ovat rajoittamattoman liikkuvuuden tiellä. Tyylikkäät valot, jotka tekevät yhteistyötä Playstation Move kameran kanssa ja parantavat pelaajan hahmottamista virtuaalimaailmassa, viimeistelevät scifi-mäisen olemuksen. Laadusta ei ole tingitty ja materiaalit ovat kaikin puolin ensiluokkaisia.

Itse lasit koostuvat kahdesta toisiinsa yhdistetyistä osista. Pään ympärille tuleva panta pitää kiinni silmien eteen tulevista laseista ja muodostaa varsin tukevan kokonaisuuden. Pehmeät tyynyt pitävät huolen mukavasta istuvuudesta siitäkin huolimatta, että lasit kokonaisuudessaan ovat varsin kevyet. Säätömahdollisuuksia on pannan kireyden sekä lasiosuuden ja silmien läheisyyden välillä odotetulla skaalalla. Tästä huolimatta en saanut peitettyä näkökenttääni kokonaan laseilla vaan alareunasta kurkisti karu todellisuus, mikä kuitenkin yllätyksekseni unohtui täysin kun itse pelit lähtivät käyntiin.

Ennakkotestissä Playstation VREnnakkotestissä Playstation VR
Tämä on mainos:

Testattavissa oleva pelitarjonta skaalautui VR-tekniikkaa esittelevistä interaktiivisista tilanteista aina todellisiin peleihin asti. Graafinen laatu heitteli varsin vaatimattomista lähtökohdista ihan konsolipelien kärkikastiin saakka. Selvästikin VR-pelien näyttävyys ja monipuolisuus on täysin kiinni tekijän taidoista, eikä konsolin tehoista. Mieleenpainuvimmat hetket tarjosi Ocean Heist -virtuaalikokemus, jossa vihainen hai tuli ravistelemaan merenpohjaan laskettua rautahäkkiä, jonka sisällä yritin nauttia upeasta sukelluskokemuksesta.

Myös VR-tekniikan upottaminen jo olemassa oleviin peleihin tuntui toimivan hyvin, sillä huonona virtuaalikuskina kurvailin varsin voitokkaasti Driveclubissa virtuaalilasit päässä. Samoin kuin Driveclubissa, myös Eve: Valkyrie -pelissä virtuaalilasit nostivat tehokkaasti pelin tunnelmaa ja vahvistivat pelimaailmaan uppoutumista. Positiivista oli nähdä, että VR lisäys ei tuntunut rokottavan pelien graafista ilmettä vaan pelit näyttivät aivan yhtä hyville kuin ennenkin, mutta nyt vain täysin kolmiulotteisena. On siis selvää, että VR-lasit vievät pelaamisen uudelle asteelle, eivätkä ole pelkkä markkinoiden luoma kikka tehdä lisää rahaa turhilla höpötyksillä.

Specsejä tuijotellessa Playstation VR:n resoluutio ei ihan pärjää tietokonekilpailijoilleen ja olihan kuvassa näkyvissä niin sanottua kanaverkkoa. Toisaalta samainen resoluution pienuuden aiheuttama verkko on näkyvissä myös Oculuksella ja Vivelläkin. Laitteessa kuin laitteessa ei tätä verkkoa kuitenkaan enää huomioi kun toiminta lähtee käyntiin ja sehän se on tärkeintä. Virtuaalimaailma näyttää hyvälle ja ennen kaikkea tuntuu uskottavalle.

Surullisen kuuluisan heikon vatsani takia, onnistuin saamaan lasit huuruun pahanolon aiheuttaman tuskanhien avulla. Jos kyseessä ei ole vapaasti omaan tahtiin liikuttava peli, vatsani heittää kuperkeikkaa lähes välittömästi virtuaalitodellisuudessa. Tämä toki auttaa pitämään taukoja pelaamisessa vähintään suositelluin väliajoin mutta myös rajoittaa pelaamista yleisesti. Pienen tauon jälkeen olin taas innoissani uhmaamassa pahoinvointiani.

Tämä on mainos:

Noin 450€:n kulmille sijoittuva Playstation VR -paketti on halvempi kuin suosituimmat tietokone VR-laitteet. Peruspakettiin ei kuitenkaan kuulu Playstation Move -sauvoja tai -kameraa, jotka ovat erittäin oleelliset täydentämään virtuaalista pelaamista. Toisaalta nämä laitteet ovat jo osa hyvin monen Playstation pelaajan kotia. Pelkän kypärän avulla voit toki tuijotella ympäriinsä peleissä mutta kaikki toiminnat ovat perinteisen ohjaimen varassa, joten täyteen potentiaaliin Playstationin virtuaalimaailma ei vielä näin pääse. Ilahduttava tieto oli, että Playstation VR ei vaadi viimeisintä Playstation 4 -mallia pyöriäkseen vaan jokainen peli on täysin toimiva myös ensimmäisillä PS4:llä. Näin Sony mahdollistaa konsolisukupolvelle pääsyn virtuaalimaailman ensiaskeliin varsin kilpailukykyisesti ja varteenotettavalla laitteella.

HQ
HQ
HQ


Ladataan seuraavaa sisältöä