Suomi
Gamereactor
arviot
FAR: Lone Sails

FAR: Lone Sails

Sielukas seilaaminen tyhjässä maailmassa on enemmän kuin peli. Se on kokemus.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Pelien ei aina tarvitse hyödyntää näyttäviä välivideoita tai pitkiä keskusteluosuuksia saadakseen sanomaansa ulos. Välillä pelkkä vähäeleisyys voi toimia yhtä vahvana tai jopa vahvempana kantavana voimana ja tunnelman luojana. Tästä oivana esimerkkinä toimii Okomotiven Far: Lone Sails, joka kaikessa hiljaisuudessaan seilaa suoraan pelaajan sydämeen.

Pelissä ei ole puhetta tai tekstiä lainkaan. Kuitenkin heti ensimmäisestä kuvasta käy ilmi, että maailma on autioitunut jonkin suuren mullistuksen jäljiltä. Pieni lapsi jättää hyvästit edesmenneelle isälleen, ja aloittaa matkan omarakenteisella kulkuneuvolla kauas pois.

Sivulta kuvatussa Far: Lone Sailsissa ohjatulla hahmolla ei ole kävelyn lisäksi kuin hyppy- ja tavarankantotoiminto käytettävissä. Hahmo on kuitenkin vain osa kokonaisuutta, sillä eteenpäin pääseminen karussa ympäristössä vaatii höyryvoimalla toimivaa suurta alusta, jota pelaajan pitää operoida ohjattavalla hahmollaan. Aluksen operoiminen vaatii jatkuvaa huomiota, koska koneelle pitää esimerkiksi syöttää polttoainetta, huolehtia paineista, hyödyntää purjeita sekä tietysti pitää huolta mahdollisista hajoamisista. Kaikki aluksen toiminnot on nokkelasti sijoitettu yksittäisten nappien taakse. Näin ollen pelattavalla hahmolla ei tarvitse kuin juoksennella pitkin alusta, hyppien milloin mihinkin toimintaan, jotta seikkailu etenee. Aluksen operoimisesta tulee nopeasti pelin kantava voima ja siihen kiintyy harvinaisen vahvasti.

Tuhon jälkeisessä maailmassa eteneminen ei kuitenkaan jää ainoastaan koneen operointiin. Aika ajoin aluksen meno tyssää erilaisiin esteisiin, jolloin pitää selvitellä tilanteeseen luotuja pulmia jatkaakseen seikkailua. Samoin kuin aluksen käyttäminen, pulmat toimivat hahmon minimalistisen toiminnallisuuden puitteissa luoden sopivan haastavaa ongelmanratkaisua ympäristön elementtejä hyväksi käyttäen. Far: Lone Sails ei lähde koettelemaan pelaajan hermoja aikarajoitetuilla ongelmilla tai tarkkuutta vaativilla hypyillä tyypillisten tasoloikkien tapaan. Jokainen ongelma on ratkaistavissa kaikessa rauhassa ilman turhaa hätiköintiä, mikä istuu täydellisesti pelissä vellovaan kaihomielisen rauhalliseen tunnelmaan. Pitkin matkaa jännitystä luodaan erilaisin sääilmiöin, jotka kertovat samalla lisää pelin maailmasta.

Tämä on mainos:
FAR: Lone SailsFAR: Lone SailsFAR: Lone SailsFAR: Lone Sails

Far: Lone Sailsin grafiikka on miellyttävän hillittyä ja kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttavaa. Vesivärimäisessä ilmeessä värien käyttö on rajoitettu pitkälti eri harmaan sävyihin, toiminnallisuutta sisältävien kohteiden ollessa räikeän punaisia. Aistikas ilme on yksityiskohtaista aina aluksen monimutkaisen koneiston liikkuvista osista maailman monitasoisiin taustoihin saakka. Autioituneisuudesta huolimatta maailma hengittää kivasti, ja peli hyödyntää laajoja alueitaan ja sääilmiöitä luomaan ikimuistoisia hetkiä seikkailun yhteydessä.

Myös äänimaailma on rajattu vain oleellisimpiin ääniin. Hahmon kenkien kopinaa ja aluksen ajoittaisia höyrysuhahduksia ja muita toiminnallisia ääniä enempää ei juuri ääniä kuule. Jos aluksen toimintaa haluaa tarkastella kauempaa, ulospäin zoomatessa vähäisetkin äänet kaikkoavat jättäen jäljelle vain vienoa tuulen huminaa aluksen lipuessa hiljalleen eteenpäin tyhjässä maailmassa. Pelintekijät ovat selkeästi ymmärtäneet minimalistisuuden voiman ja onnistuneet sen avulla luomaan äänimaailmaa myöten lumoavan tunnelman. Vahvistamaan äänimaailmaa pelissä on kivan rauhallinen musiikkiraita, joka pehmeillä äänillä korostaa hahmon yksinäisyyttä suuressa maailmassa menemättä kuitenkaan synkistelyn puolelle.

Yleisellä tasolla teknisesti huoliteltu peli sisältää muutamia pieniä bugeja. Jos konsolin sulkee pelin yhteydessä ja peliä myöhemmin jatkaa suoraan käynnistyksestä, äänet olivat kadonneet, eikä niitä saanut takaisin ilman uudelleenkäynnistystä. Satuin myös jäämään jumiin tiputtamalla etenemisen kannalta oleellisen tavaran ruudun ulkopuolelle.

Tämä on mainos:

Sisältöönsä nähden sopivan mittainen Far: Lone Sails on läpäistävissä noin kolmeen tuntiin. Yksinkertaisesta ideasta on osattu puristaa miellyttävän monipuolinen seikkailu, joka ennemminkin on tunteikas kokemus pelkän pelin sijaan. Harvemmin vastaan tulee tällaisia tuotoksia, jotka yllättävät erittäin positiivisesti seesteisellä tunnelmallaan.

FAR: Lone SailsFAR: Lone SailsFAR: Lone SailsFAR: Lone Sails
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Tunnelma, toteutus, idea
-
Muutamat vähäpätöiset bugit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
FAR: Lone SailsScore

FAR: Lone Sails

ARVIO. Kirjoittaja Ossi Mykkänen

Sielukas seilaaminen tyhjässä maailmassa on enemmän kuin peli. Se on kokemus.Ladataan seuraavaa sisältöä